Shokki: ”Tuhopolton liekeissä näkyi risti”

Tuliristi palaa irrallaan suuresta roihusta ja on nousemassa kohti korkeuksia.
Tuliristi näyttää siltä kuin se palaisi irrallaan suuresta roihusta ja olisi nousemassa kohti korkeuksia.

Kun sastamalalainen Hely Hanski, 79, päätti vuosien tauon jälkeen tarttua siveltimeen ja maalata taulun Tyrvään Pyhään Olavin kirkosta, koki hän järisyttävän yllätyksen.

Hanski tutki vanhoja, parvekkeeltaan otettuja valokuvia palavasta kirkosta ja huomasi, että liekeissä näkyi risti. Savupylvään reunassa, hieman irrallaan suuresta roihusta oli ristin muotoinen liekki.

”Olin shokissa. Kauhistuin havainnostani. Ajattelin ensin, että tuona syyskuun aamuna oli niin paljon pahoja henkiä liikkeellä, etten uskalla maalaustyölläni kutsua niitä esiin.”

Lisää dramatiikkaa asiaan toi se, että valokuvan oli ottanut Hanskin ystävä, joka oli vannoutunut ateisti.

”Ystävälläni oli sydän- ja keuhkosairauksia, jotka pitivät häntä usein valveilla. Siksi hän oli hereillä tuona sunnuntaiaamuna jo varhain ja alkoi valokuvata kamerallani, kun huomasi Rautaveden toiselta puolelta näkyvän savun.”

Hanskin ystävä kuoli neljä vuotta kuvan ottamisen jälkeen.

”En voi olla miettimättä, oliko risti viesti juuri hänelle. Harmillista, ettemme huomanneet sitä aiemmin.”

Liekkiristin aiheuttamasta järkytyksestä toivuttuaan Hanski ryhtyi maalaamaan. Hieno akvarellityö palavasta Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta ristinmuotoisine liekkeineen koristaa nykyisin hänen olohuoneensa seinää.

Hanski kertoo pohtineensa ristin merkitystä kesän mittaan.

”Mystinen juttu. Ehkä se on toivon symboli, joka ennakoi kirkon jälleenrakennusta. Vai viestiikö se siitä, että ristin merkki ja usko elää ihmisessä ikuisesti, vaikka kirkko tuhottaisiinkin?”

Hanski sanoo olleensa havainnostaan yhteydessä Sastamalan seurakuntaan. Nainen toivoo, että jollakin kokeneella papilla olisi aikaa keskustella hänen kanssaan asiasta.

Kuva on otettu syyskuun 21. päivän aamuna kello 7.14 vuonna 1997.
Kuva on otettu syyskuun 21. päivän aamuna vuonna 1997.

 

Hely Hanski maalasi valokuvan pohjalta akvarellin.
Hely Hanski maalasi valokuvan pohjalta akvarellin.
  • PASKI

    no missä se kuva on missä se risti näkyy, en ainakaan näistä kuvista mitä esillä oli mitään ristiä havainnut. no tarkemmin kuvaa katsellessani niin kyllä siellä pienemmässä tulessa saattaa olla pieni risti kuvio mutta näitä tulee ja menee. kyllä mekin vaimon kans nähtiin taivaalla jeesuksen pään muotoinen kuvio kun naapuri oli sytyttänyt pannun pesän tuuli toi kuvion no ei taivaalle mutta siihen minkä savu nousee

  • Nimetön

    Eiköhän joku pappi kauhistuneen naisen kanssa tästä keskustele.

  • Nimetön

    Muistelen, että koulussa joku opettaja olisi jossain tilanteessa sanonut, että valokuva valehtee?

  • Kuttukappelin Vilperi

    Kyllä vaan tuo risti hyvin näkyy. Kysymys on siitä, että ihminen, joka on tottunut tarkkailemaan ympäristöä ja etsimään tuttuja kuvioita ja hahmoja, näkee niitä myös. Se on aikanaan ollut ihmislajin selviytymisen ehto, että on osannut tunnistaa pedot ja viholliset pienestäkin vihjeestä. Metsässä harjaantuneen silmissä pahka saattaa näyttää ihmiskasvoilta, kun jonkun toisen mielestä pahka näyttää vain pahkalta. Ihmisen aivot nyt vaan toimivat niin, että ne hakevat silmien näkemästä tuttuja hahmoja tunnistettavakseen. Ei kannata vähätellä kenenkään kykyä nähdä luonnon kummalliset sattumat, se todistaa vain, että näkijä on kiinnostunut maailmasta ja omaa kehittyneet, usein taiteelliset näkemisen kyvyt. Hän näkee siinä missä muut vain katselevat. Onneksi tavan tallaajakin pystyy itseään kehittämään, ei tarvitse kuin mennä metsään ja ryhtyä tarkkailemaan luontoa.

  • Ei maalata piruja seinille

    Onko tämä jutun julkaiseminen Alueviestiltä ja toimittajalta nyt ihan harkittu teko? Nyt vähän eettisempää journalismia kaivataan, ettei ihan jokaisen hengellisesti herkän ihmisen virittyneitä tulkintoja todellisuudesta uutisoitaisi paikallismediassa.

  • Nimetön

    Nyt pian kerkeäväisin pappi saaliinjaolle. Sieltä on mukava perintö tulossa seurakunnalle, kyllä siitä pappi provikat saa.

    Hyvä, Alueviesti kun jo valmiiksi seulotte seurakunnalle nämä perintölupaukset, eikä isompia vaateita ole kuin, että pappi tulee voitelemaan ja lepertelemään..

  • Nimetön

    16.23 Jeesuksen teloitusväline näkyy. Entä jos Jeesus olis telotettu sähkötuolis voisko sellainen näkyä joskus kirkkopaloissa?

  • Nimetön

    Empä voi olla kommentoimatta….
    Jo on Alueviestillä jutun aiheet vähissä!!! Eikö kylässä muka tapahdu mitään järkevää josta voisi kirjoittaa. Kirjoitustapakin alkaa olla Seiskamainen…. shokki tuhopolton liekeissä. Se on kuulkaa normaalia!!

    • Vanhan liiton miäs

      Pah. Osattiin sitä ennenkin. Kyllä entisen päätoimittajan aikaan oli sensaatiojuttuja enemmän

    • Nimetön

      Se on yhden herkän ja taiteellisen ihmisen näkemys, eikä Alueviestin toimittajan. Hän vaan teki asiasta lehtikirjoituksen.

  • Nimetön

    Kun tarkemmin valokuvaa katselee, niin kyllä siinä jokin ristin tapainen oletus näkyy ja sen alapuolella tulipätsinen ihmishahmo istumassa, mutta kaiken yläpuolella on kyllä mustaapuhuvana itse pirunperkele, musta savupatsas, joka todellisuudessa on vain savua palavista tuohista ja paanujen tervasta. Kuten risti ja ihmishahmokin ovat vain pelkkaa tulta ja liekkiä. jOvat vain sattumalta tulleet vangituiksi juuri otollisella hetkellä kameran okulaariin? Todellisuudessa aidosti silmällä katsottuna vajaan puolen kilometrin päästä kyseistä tuhoa mitään ristikuviota ei ollut näkyvissä koko aikana, eikä myöskään fiksumpi ihminen kuvannut naapurin pyhätön tuhoa kamerallaan, vaan ikuisti silmillään mahdottomalta tuntuvan näkymän ikuisesti mielikuviinsa ja ajatuste kätköihin. Nyt kun kirkko on uudelleenrakennettu, ja nähtävissä melkein entisessä kuosissaan, oma olokin tuntuu helpottuneelta ja ilo aidolta, eikä vanhoja kauheuksia tee edes mieli enää muistella. Näin toivoisi muidenkin tuntevan ja käyttäytyvän sen mukaisesti?

  • Nimetön

    Näkyvissä on herkkutatti ja dinosaurus sekä olosuhteet helvetin tulessa, jossa on itku ja hammasten kiristys.

  • Nimetön

    Edellinen päätoimittaja kulkee torilla itteään kehuen. Se vaan ei ole selvinnyt, mistä ansioista?

  • Toivon merkki

    Kristuksen risti on sovituksen ja toivon merkki. Tämä Jumalan hylännyt sukupolvi ei vaan sitä enää tahdo muistaa ja ymmärtää. ”Jeesus syntyi tänne kuollakseen, pelastuksen meille tuodakseen. Antoi kaiken meidän tähtemme – mitä annat hänelle?” (Viisikielinen 24:4)

  • Nimetön

    ”Mies ajeli humalassa Suodenniemellä

    Kirjoittanut toimitus 19.08.2016 11:55 2 kommenttia ”

    Kyllä Isotalon olisi pitänyt mitata tämänkin mummon promillet. Kyllä näillä jutuilla on paljon ja jatkuvasti.

    • Kuttukappelin Vilperi

      Etkö tosiaan osaa kunnioittaa vanhempia ihmisiä, herkkiä taiteilijasieluja, jotka näkevät kauneutta ja merkityksiä ympärillään, kokevat suuria tunteita. Minä en tottavie kehtaisi möläytellä julkisesti tuollaisia rumia aivopieruja, mitä sinä levittelet! Kirjoita vain sellaista muista ihmisistä, jonka voit sanoa heille kasvokkain. Häpeä!

  • pikkasen kappelin hekottava pappi

    Kyllä se risti on. Sodoma jne. korvataan seuraavassa piispainkokouksessa Pattaijalla ja Las Vegasilla. Aamen!

  • Nimetön

    Hohhoijjaa, kyl joillain riittää mielikuvitusta ja uskoa satuihin.

    • Nimetön

      Kyllä joillakin on rajallinen käsityskyky, jos ei näe koko länsimaisen yhteiskunnan perusteet, lait, hallinnon ja koulutuksen luoneen kirkon opeissa muuta kuin sadun. Jos ihmisiä ei olisi saatu koulutettua nykyiselle tasolle, jouduttaisiin edelleen käyttämään vertauskuvia, joita sinä nimität saduiksi, koska ihmisillä ei olisi kokemusta ja osaamista ymmärtää vaikkapa näkymättömän sähkön tai radioaaltojen olemusta. No joo, ovatko Higgsin hiukkanen, kvanttitietokone ja aika-avaruuden poimuttuminen sinulle satua, jos niitä ei sinulle pysty uskottavasti selittämään? Onko Schrödingerin kissa sinulle vain eläinsatu? Onko sinulle mahdotonta uskoa jotakin, mitä et kykene näkemään tai ymmärtämään? Ja jos uskot nykytiedemiesten vertauskuvallisiin ja kansantajuisiin, mutta parin tuhannen vuoden päästä alkeellisiksi todistettuihin selityksiin, onko oikein, että tulevaisuudessa sinulle naureskellaan satusetien uhrina?

  • Nimetön

    Olen hämmästynyt keskustelun tasosta.
    Paljon huonompia juttuja saa lehdistä lukea. Minusta tämä oli mielenkiintoinen.

  • Hely itse

    Kiitokseni nimimerk. Se tasa-arvo ja Nimetön, joka pidit akvarelliani hienona. Te löysitte jutusta sen oleellisen, jonka turvin jaksan maalata edelleen. Akvarellini hintaa en ole vielä määritellyt, myyn sen kyllä jos se yleensä kannattaa. Kehysliike Pälästä saat kännykkäni numeron.

  • Nimetön

    Selvästi risti. Ja se on näkynyt vain hetken, mutta jäljentynyt kuitenkin kameran kuvaan, merkitsee sitä viestiä ihmiskunnalle, että Jumala antaa kaiken anteeksi. Myös tämän osaston pilkkaajien kirjoitukset

  • M.A numminen

    Sitä vaan että pääsikö kirkon polttaja taivaaseen jos jumala on anteeksi antanut?

    • Siru

      Onneksi ei ole ihmisen päätettävissä kuka pääsee taivaaseen. Lue raamattua vilpittömällä mielellä, niin opit uskomaan onko tämä oppi Jumalasta vai puhummeko omiamme, ei siinä ainakaan mitään häviä, mutta voittaa……….Maalaus on hieno, kiitos Hely

  • Nimetön

    Hämmästyttävää etteivät ihmiset ymmärrä HÄVETÄ mielikuvitusolentoihin uskomista. Kyllä vahva psyykenlääkitys olisi tarpeen tuollaisille.

    • Nimetön

      Ja vieläkin löytyy yksi sivistymätön moukka ilman käytöstapojen hiventäkään! Kyllä huomaa, että et usko kuin omaan valtavaan egoosi! Keskustelussa on mukana omalla nimellään vanha hieno rouva, joten nimetön hyökkäily hänen ja miljoonien muiden elämänkatsomusta vastaan on äärimmäisen typerää. Pyydän sinunkin puolestasi anteeksi Hely-rouvalta ja pyydän, että tämä keskustelu suljetaan.

  • Nimetön

    Mielenkiintoinen tarina ja näkemys. Kiitos Helylle että toit tarinasi julkisuuteen. Ilkeitä ihmisiä ja pilkkaajia aina riittää. Heistä ei kannata välittää.

  • Hely itse

    Arvoisa M.A.Numminen: Johanneksen Evankeliumissa luku 3 ja jae 13 sanotaan ”Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen, paitsi hän, joka taivaasta tuli alas, Ihmisen Poika, joka on taivaassa.”
    Me muut, synnin alaisuudessa olevat, saamme odottaa armosta tulevaa osaamme. Kiitän kaikkia Teitä, jotka kannustavilla mielipiteillänne olette osallistuneet keskusteluun. Valoisaa syksyä kaikille! Toivottaa ainoastaan syntymähumalassa oleva Hely

  • Nimetön

    Kerran, kun viimeinen tuomio tulee, muni joutuu katomaan sanomisiaan syvästi.

  • Nimetön

    Mielenkiintoinen näkemys jota en itse lähtisi mitenkään arvostelemaan. Kukin näkee ympäristöään erilailla. Miksi sitä tarvitsee arvostella?

    • Nimetön

      Täällä nyt vaan on synkkämielistä kansaa, joka ei jätä käyttämättä pienintäkään tilaisuutta pahantuulisuutensa ja riidanhalunsa kylvämiseen. Jos itsellä menee huonosti, eivät muutkaan saa olla hyväntuuulisia, mukavia ihmisiä. Ei välitetä siitä, nautitaan elämästä, luonnosta, taiteista ja musiikista!

  • Nimetön

    Ilmankos on sanottu, jos pärjää satakuntalaisen ihmisen kanssa, pärjää myös mamujen kanssa.

  • Nimetön

    Kaksi edellistä vastausta ovat ihan oikeassa. Ahdasmielinen, tuomitseva ja kyttäävä ilmapiiri sikiää jopa tihutyöntekijöitä, joilla ei ole ulospääsyä ahdistuksestaan. Järjenvastaista on tämäkin, että yhden tuntemattoman ihmisen yksi akvarelli sai kateuden ja kiukun intohimot valloilleen. Toivottavasti tällekin kulmakunnalle alkaa Taivaallinen Valo loistaa, joka pyyhkäisee ahdistuksen pois kaikkien sieluista. Maalausintoa Helylle!

Kommentointi ei ole käytössä.