Mökkikauden päättäjäisiä vietetään ilotulitusten kera

ilotulitus
Ilotulitteet värjäävät iltataivaan tänä viikonloppuna, kun ympäri Suomen juhlitaan venetsialaisia. 

Mökkikauden päättäjäisiä eli venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna, ja silloin ilotulitusraketteja lennätetään taivaalle lähes samaan tapaan kuin uutenavuotena.

Ilotulittamisen luvanvaraisuus ja muut rajoitteet kannattaa tarkistaa oman alueen pelastuslaitokselta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa myös tukevasta lähetysalustasta, turvaetäisyyksistä ja suojalaseista.

Alun perin rannikkoseudun oma juhla on viime vuosina levinnyt koko maahan. Lisäksi venetsialaisista on tullut ilotulitusrakettien ampumisen kannalta lähes yhtä suosittu kuin uudestavuodesta.

”Samat ilotulituksen turvaohjeet pätevät mökkikauden päättäjäisissä kuin uutenavuotenakin. Rakettien harkittu suuntaaminen ja tukeva lähetysalusta ehkäisevät onnettomuuksia, kun raketit eivät lähde yllättävään suuntaan. Myös riittävät turvaetäisyydet ihmisiin ja rakennuksiin sekä tietysti suojalasien käyttäminen ovat tärkeitä turvallisuusseikkoja”, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino kertailee.

Pelastuslaitosten ilotulitusrajoitukset vaihtelevat. Esimerkiksi Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Hämeessä ilotulitusraketteja saa ampua ilman erillistä lupahakemusta rajattuna aikana 27.–28.8. Luvanvaraisuus ja muut rajoitukset kannattaa tarkistaa oman alueen pelastuslaitokselta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että rakettien paukuttelu lähellä asutusta voi aiheuttaa häiriöitä asukkaille ja kotieläimille. Säähän liittyvät olosuhteet ja varoitukset on syytä tarkistaa, sillä rakettien ampuminen ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana on kiellettyä.

”Vietetään tunnelmallista juhlaa ystävien ja sukulaisten kesken. Ihaillaan rakettien loistoa ihmisiä, eläimiä ja turvallisuutta kunnioittaen mökeillä ja veden äärellä”, Leino sanoo.

  • Nimetön

    Ihmettelen kun tällä seudulla ei myydä missään raketteja. Ostajia olisi.

  • Nimetön

    Luojan kiitos ei myydä! Kesällä luonnossa on häiriintyviä lintuja ja eläinten poikasia meidän luonnonrauhaa arvostavien lisäksi. Riittää ihan hyvin vuodenvaihteen monipäiväinen paukuttelu.

    • Nimetön

      Juur alko joku mettästyskausi. Eläimet taitaa pelätä vaan ilotulitteita eikä lainkaan kaulikon pamauksia.

  • Nimetön

    Kuka mielenvikainen juhlii ”mökkikauden päättäjäisiä” tai kesän päättymistä?

    • Nimetön

      Samaa mietin itsekin. Täällä keskellä metsää järven rannalla piti joidenkin itseään muita tärkeämpinä pitävien toteuttaa elämäntarkoitustaan. Kun on tyyntä, äänet moninkertaistuvat veden äärellä. Aivan kuin olisi jalkojen vieressä ammuttu. Meillä eläimet juoksivat vauhkoina pelosta. Pitäisi mökkiläisten tietää, että esim. kurjet ja joutsenet yrittävät olla ja elää järvellä ihmisiä häiritsemättä. Joutuivat varmaan lentämään raukkaparat pakoon. Mielestäni kyse on eläinsuojelurikoksesta ja ympäristörikoksesta, kun ei edes naapureita ajateltu. Jos ei ammuta raketteja, niin kyseinen porukka häiriköi muulla tavoin. Tunkekaa ilotulitteenne sinne, minne ei aurinko paista. Olisipahan kerrankin oikea kohde!

      • Nimetön

        10:21
        Ahdistaako? Kaikki ei katso telkkarista saippuasarjoja ja sen jälkeen mene klo 2100 nukkumaan. Sen lisäksi kurjet eivät elä järvessä vaan suolla/kosteikossa. Jos kerran on kyse eläinsuojelu- ja ympäristörikoksesta, niin kipaise poliisilla tekemässä rikosilmoitus. Niin helppoa se on.

  • Nimetön

    Houhajärvellä viettävät muutamat mieshenkilöt huutokilpailuja, kiroillen ym., olisiko kyseessä päättäjäiset.

  • Vaini

    Aivan turha ”juhla”. Ja huvittavaa artikkelissa väittää, että lähes yhtä paljon ilotulitteita, kuin uutenavuotena. No ei nyt voi tällä hetkellä Sastamalan pauketta verrata vuoden vaihteeseen.

    • Nimetön

      Ihmettelin kovaa pauketta vielä klo 23 aikoihin – mihis tämä touhui perustuu, kun uutenavuotena asiaa valvotaan hyvinkin tarkasti, aikarajoineen ? Missä on faktaa asiasta?

  • Nimetön

    Tänään on tosi hieno pyhäilma. Jospa jokainen vähänkin virkeä ihminen lähtisi sieneen tai marjaan. Puolukoita on ja ainakin itse tiedän hyvän marjapaikan.

    • Nimetön

      Pakko tässä on marjastaan pölähtää. Kun porvarihallitus suosii kaverikapitalismia ja harmaantalouden esileikkiä. Ei ihme, että kansa katsoo karsaasti ja tuntee tulleensa petetyksi.

  • nääsnääs

    Jutan ja jykän Kreikka avustuksille ei näy loppua ,nyt vietiin hiljaisuudessa delfiinitkin Tanpereelta

  • nimetön

    Jos oli varaa maksaa 5000e/vrk delfiineistä, niin tervemenoa vain. Rakastan eläimiä, mutta joku raja rakkaudellakin. Ihmiset edelle.

    • Nimetön

      Mieti sitä, kuinka paljon olisi ollut halukkaita esitysten katsojia alkaneen alasajonkin aikana, kun ne vielä olivat Särkänniemessä ?

Kommentointi ei ole käytössä.