Mölsä: ”Mikä on äärijärjestö ja voiko kansanedustajaa kieltää kuulumasta johonkin yhteisöön?”

Perussuomalaisten kansanedustaja Marti Mölsä mökillään Punkalaitumen Kanteenmaassa. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto
Perussuomalaisten kansanedustaja Martti Mölsä mökillään Punkalaitumen Kanteenmaassa. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto

Suomen hallitus kokoontuu maanantaina keskustelemaan suhtautumisesta ääriliikkeisiin.

Perussuomalaisten punkalaitumelainen kansanedustaja Martti Mölsä on tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän pyytää hallitusta määrittämään mikä on kansanedustajan asema perustuslaissa.

Suomen perustuslain 29 §:ssä säädetään kansanedustajan riippumattomuudesta muun muassa seuraavaa: Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset. Lisäksi perustuslaissa säädetään muun muassa, että jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Edelleen perustuslaissa säädetään, että jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Perustuslain mukaan jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen A-studio-ohjelmassa 20. syyskuuta, ettei kansanedustajilla ei saisi olla yhteyksiä äärijärjestöihin.

”Voidaan kysyä, mikä on äärijärjestö ja voidaanko kansanedustajaa kieltää kuulumasta johonkin yhteisöön”, Mölsä pohtii.

Mölsän mukaan kansanedustaja on vastuussa tekemisistään ja tekemättä jättämisistään vain ja ainoastaan äänestäjilleen. Hyvin tointaan hoitavan kansanedustajan tulee olla selvillä, mitä maassamme tapahtuu ja tämä edellyttää, että yhteydet eri sidosryhmiin toimivat. Toimiminen erilaisissa yhteisössä kuuluu aktiiviseen kansalaistoimintaan.

”Mitä hallitus aikoo tehdä nykyisessä sisäpoliittisesti sekavassa tilanteessa, määritelläkseen mikä on kansanedustajan asema perustuslaissa?” kysyy Mölsä.

Keskustelua ääriliikkeistä ja poliitikkojen suhtautumisesta niihin on käyty Helsingin rautatientorin tapahtumien jälkeen. Aseman edustalla pari viikkoa sitten pahoinpidelty mies kuoli myöhemmin sairaalassa. Teosta epäillään uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen perustajajäsentä.

Poimintoja

  • Nimetön

    Kyllä kansanedustaja on vastuussa tekemisistään myös muille, kuin pelkästään omille äänestäjilleen. Eduskunta säätää lait ja määrää verotuksen. Siellä Punkalaitumella oli aikoinaan edustaja Saimi Ääri. Tuskin kuului äärijärjestöön?

  • Nimetön

    mölsä osaa puhua kaikkea mutta hänen kannattaisi miettiä ketä häntä uskoo

  • Nimetön

    Siispä Mölsällä on tarve liittyä Suomen Vastarintaliikkeeseen, koska hän niin kovin perää oikeuksiaan kuulua mihin tahansa järjestöön?

    • mixu

      Lisää vaan mamuraiskaajia ja murhaajia Suomeen. Näitä toivoo Suomen vihervasemmisto.

      • Nimetön

        Ohikulkijoita tappava natsijärjestö jo tulikin ihan toivomatta. Ulkomaista vaikutusta vihaava, mutta silti Ruotsista johdettu saksalaista ideologiaa palvova väkivaltarikollisten jengi. Tappaa rotuun ja uskontoon katsomatta kaikki väärin ilmeilevät ohikulkijat.

  • Seuraaja

    Voi voi, kyllä on kansanedustajalla murheensa. Tiedoksi vaan, että täällä terveyspalveluja heikennettään, ja ostovoimaa vähennetään.

  • Sivullinen

    Jo tuli persulle hätä huomatessaan, että oman nurkan alla taitaa jo palaa. Kansanedustajalta odotetaan toimia oman vaalipiirin hyväksi, paikalliselta edustajalta tarkennettuna myös oman lähialueen tarpeiden toteuttamiseksi. Pieniä siis tuntuvat olevan murheet Laitumen suunnalla. Tosin näyttäisi nyt siltä tässä tapauksessa, että edustaja näin vain täyttää puolueensa puheenjohtajan käskyä.

  • Nimetön

    Alkaa näyttää siltä että persut on ainoa porukka joilla on pysynyt järki päässä tämän asia mediamyllytyksessä.

    • Nimetön

      Miten niin? Persut on syyllinen tähän rasismin nousuun. Nyt, kun vahinko on tapahtunut, alkavat he vähätellä aiheuttamaansa väkivaltaisen natsiaatteen nousua.

    • Nimetön

      Sivullisenkin kannattaa muistaa, että SVL ei ole vain rasistinen organisaatio, vaan SVL:n ja sen sisarjärjestöjen tarkoituksena on luoda yhteispohjoismainen, kansallissosialistinen diktatuuri. Vaikka väkivallan keinoilla. Eli kovin isänmaallista sen kannattaminen ei ole. Siinä ei todellakaan ole kyse pelkästään maahanmuuttokriittisyydestä. Vaikkei ihmiset nyt vaivaudu useinkaan ottamaan selvää asioista, niin jotenkin odottaisi kansanedustajalta enemmän.

  • Nimetön

    Tämä oli todella heikko esiintulo Mölsältä, ei vaadi kovin paljon hoksnokkaa kun huomaa että ei kansan syvät rivit halua olla missään tekemisissä tällaisten ihmisten ja kansanedustajien kanssa jotka eivät nyt ymmärrä missä mennään ja sanoudu irti kaikesta väkivallasta. Luulenpa että tämä on se viimeinen niitti persujen arkkuun ottamatta kantaa poliittisesti, kysymys on valtaväestön ajattelutavasta ja arvoista.

  • Vanha Kalevi

    Kylläpäs viherhihhulit ovat ärhäkälla päällä. Mutta asia on kyllä niin, ettei kansalaisjärjestöjökään olisi ilman heidän läsnäoloaan.
    Mitä persuihin tulee niin vastoinkäymiset vain tiivistävät rivejä.

    Kolmatta jytkyä odotellessa.

  • thx-1138

    Persuilla on kova tarve turvata natsijärjestöön kuulumisen mahdollisuus!

  • Nimetön

    Kaikki tuntemani persut ovat jonkin tason rasisteja ja sympatiseeraavat äärioikeistolaisia ryhmiä, saman asian ovat monet muutkin havainneet.

  • Nimetön

    Vihervasemmisto vie Kepua ja Kokoomusta kuin laskiämpäriä. Perussuomalaisia ei!

    • Nimetön

      Eikös persut ole mukana porvarihallituksessa jonka kärkihankkeena on vähempiosaisten kyykyttäminen, ja aika hyvin hallitus on hankkeessa onnistunutkin.
      Niin että kukahan vie ja ketä? pitää olla aika tyhmä jos ei sitä ole huomannut.

      • Nimetön

        Juu. Jos joku on kuvitellut, että oikeistopuolue (persut) puolustaa aidosti duunareita yms. niin onnistunut on äänestäjien kusetus. 🙂

  • Nimetön

    Puoluejohtajat useimmista puolueista kävivät nolaamassa itsensä Helsingin mielenosoituksessa, siis yhden äärijärjestön organisoimassa tapahtumassa. Asiaa vähän lieventää se, kun pääministeri Sipilä myös kävi munamassa itsensä vastaavassa tapahtumassa Kuopiossa. Ei voi kun hävetä.

  • Vanha Kalevi

    Orponappulakin yritti saada äänensä kuuluviin ja munasi siinäkin itsensä.

    • Nimetön

      Totta turiset, olisiko Urpo voinut enää pahemmin itseään nolata kuin mennä persuja neuvomaan.
      Kokoomuksen ministerit näyttää olevan täysiä nössöjä nykyään kaikki tyynni.

  • Nimetön

    Ajatelkaas nyt vähän. Vanhojen puolueiden historia on täynnä vaaliraharötöksiä, isompia ja pienempiä. Osa niistä on tullut julki, mutta rangaistuksia ei ole annettu; kaikki on lakaistu hiljaisuudessa mattojen alle ja syylliset keikkuvat yhä kärkipaikoilla.
    Perussuomalaiset käyvät vaalejakin rehellisesti, aatteen pohjalta, ei meidä tarvitse ryöstää, varastaa, eikä rukoilla tai pelotella rikkaita tai köyhiä. Eikä myöskään nouleskella p……ä.

    • Nimetön

      Minkä äärijärjestön mielenosoituksessa? Olisi kiva tietää mikä se äärijärjestö on, jos vastustaa rasismia ja natseja. Kirkko vai ihmisyys? Minusta on outoa, että ihmiset, jotka puolustavat SVL:ttä eivät tajua olevansa erittäin epäisänmaallisia, järjestö kertoo ihan nettisivuillaan haluavansa perustaa tämän yhteispohjoismaisen natsivaltion. Ja vaikka väkivallalla. Minä ainakin asun mieluummin täällä Suomessa, en tiedä Vanhasta Kalevista. Mutta jos kerta sellaiseen haluaa, niin kannattaisiko mieluummin sitten vaikka muuttaa, ja antaa meidän muiden suomalaisten elellä ihan rauhassa ja äänestää ketä halutaan ilman väkivallan uhkaa ja pelottelua.

      • Nimetön

        Anarkistien, nehän saa tehdä mitä vaan. Esim. hakata poliisihevosia mailoilla, rikkoa ikkunoita ja pahoinpidellä ihmisiä(esimerkkejä youtubessa ja ihan suomesta)
        Niin juu, erään poliitikon mukaan vasemmiston väkivalta on vaan parempaa..

      • Nimetön

        Jaa että eilen oli 15000 anarkistia osoittamassa mieltään rasismia vastaan? Ottaako se noin koville persuparalla, että pitää alkaa keksimään uusia vihollisia? Yritä nyt vaan ymmärtää, että persut, ja erityisesti teidän taisteleva alaosastonne natsit ovat vain kovin pieni vähemmistö.

      • Nimetön

        Jos Helsinkiin saatiinkin 15000 marssijaa kun niitä kuskattiin ympäri maata,niin se on vain murto osa Helsingin vihervasemmistolaisista.
        Muualla oli 100-300 osallistujaa ja vain 3-4 paikkakunnalla. Eipä kovin kehuttavia määriä.

  • Mikähän mahtaa olla perussuomalaisten aate

    Lupauksiin nähden aika vähän on saatu

    • Sivullinen

      Ei persuilla mitään aatetta ole olemassakaan. Tai jos jotakin on, niin avain on Soinin taskussa.

  • Nimetön

    Tuo on valheellinen juttu, kukaan ei ole sanonut koskaan niin. Eräs vasemmistopoliitikko sanoi, että se on erilaista väkivaltaa. Mikä onkin totta, sillä poliisin tilaston mukaan anarkistit ovat syyllistyneet omaisuuden rikkomiseen ja virkavallan väkivaltaista vastustamiseen, yksi pahoinpitely taisi olla. Kun taas natseilla on suurin osa rikoksista toisen ihmisen pahoinpitelyjä. Kannattaisiko lukea joskus muutakin kuin MV-roskaa? Ja mietipä hetki tuota väitettäsi, että anarkistit ovat väkivaltaisia väkivallan vastustajia.Onko sekin suoraan MV:n juttu? Sitä mielenosoitusta eivät järjestäneet anarkistit, onneksi ei, koska sittenhän heitä olisi Suomessa hirvittävän iso määrä. Siellä oli marssimassa ihan tavallisia suomalaisia ihmisiä, jotka ovat kyllästyneet tähän lisääntyneeseen väkivallalla uhkailuun ja sen lietsontaan. Nythän on alettu tutkia jo viranomaisten taholta näiden äärijärjestöjen, esimerkiksi juuri vastarintaliikkeen sekä niiden medioiden (magneettimedia) rahoitusta. Osan jo tiedetään tulleen Venäjältä. Joten pitäisikö kuitenkin, ennenkuin ihan vain hokee MV-lehden juttuja, niin miettiä kenen juttuja hokee? Ja sitten miettiä sitä omaa isänmaallisuuttaan. Ja tottakai myös anarkistien toiminta on tuomittavaa ja pyritään lopettamaan ihan samoin kuin muidenkin äärityhmien. Se vain ei aiheuta mitään myrskyä missään, toisin kuin joillakin näkyy tuo natsijärjestön kieltäminen tekevän Eiköhän se kerro asiasta jotain.

    • Nimetön

      Hei puupää, pää pois perseestä..
      Anarkistit itse julkaisee sivuillansa juttuja kaikista pahoinpitelyistä ym paskasta.
      Samaa paskasakkia takut ja vastarintaraliike, molemmat joutais saunan taakse.
      Vai mitä varisverkoston ylläpitäjä?

      • Nimetön

        Tuo on aina niin hämmästyttävä asia, että kun sanat loppuu, alkaa nimittely. No kuitenkin, sen verran vastausta, että jos nettisivuilla niin kehuskellaan, niin kannataisiko vinkata poliisille? Heidän tiedoissaan kun ei sellaisia näy. Hienoa kuitenkin, että vihdoin siellä jonkinlainen valo syttyi vintillä, ja huomattiin, että ehkä ne natsit eivät olekaan ihan niin kivoja ja puolustamisen arvoisia. Jos vielä se valo sen verran valaisisi, että tajuaisi, ettei natsismin vastustaminen tarkoita sitä, että puolustaa anarkismia. Kun suurin osa meistä ei pidä kummastakaan, eikä ole kiinnostunut MV-sivun roskasta, vaan elelemme ihan rauhaisaa eloa ilman jatkuvaa vaahtoamista. Suosittelen sinullekin.

  • Köyhä Mouhijärveltä

    Onko tolla Mölsällä ihan kaikki päässä mukana?

  • Vanha Kalevi

    Tällaisia asioita pitää katsoa hieman etäämmältä, jotta mittasuhteissa ei syntyi harhaa.
    Mielenosoittajia sanottiin olevan 15000. Paikalla oli siis ainoastaan 2,5% koko Helsingin väestöstä, eli ei paljon mitään ja kun sanottiin niitä tuodun vielä muualtakin suomesta, on Helsingin prosentti paljon pienempi. Kun koko Suomen väkiluku on n. viisi ja puoli miljoonaa, näyttää mielenosoitus tosi mitättömältä

    • Nimetön

      Persujen vastamielenosoituksissa oli alle kymmenen järjestöjyrää paikalla, ei muita…

  • Nimetön

    Jos persutkin olisivat tulleet mukaan rasisminvastaiseen mielenosoitukseen oli ollut väkeä vielä vähän enemmän, miksiköhän eivät tulleet?

    • Nimetön

      Kyllä persuja oli mukana, mutta heitä ei hyväksytty, ajettiin pois.
      Että tämmönen tapaus.

  • Nimetön

    10.04:lle Nyt kyllä valehtelet, mutta se kyllä sopii hyvin persuille.

    • 10:04

      En muuten valehtele. Persunuoret olivat mukana, mutta äärivasemmisto alkoi soittamaan suutaan ja Psn vaihtoi paikkaa kulkueessa. Heillä oli yllään Batman -asut.

  • Nimetön

    Mölsä voi pohtia kansanedustajan vapautta kuuluako äärijärjestöön vai ei. Tärkeämpää olisi ottaa asiakseen ajaa Sastamalan terveyspalvelujen tulevaisuutta. Taita olla turha toive. Käy samoin kun luulin äänestäessäni Persuja ja Mölsää, että ne puolustaa työläistä ja vähäväkistä. kuten he lupasivat, Mutta mälsää tuli,kun Mölsälle ääneni annoin.

  • Pienellä eläkkeellä

    Tarkoitus olikin, että kaikki osallistuvat elvytystalkoisiin voimiensa mukaan. Työläiskapitalistit ovat aina, tapansa mukaan, haraamassa vastaan.

Kommentointi ei ole käytössä.