Tehy: Vammalan sairaalan tilanne erittäin vaikea

Vammalan sairaalan vaikea tilanne luo Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosaston mukaan epävarmuutta ja rasittaa henkilöstöä.

”Työnantajan toteuttamat leikkaussalien määrän vähentäminen ja sairaalan lääkäripäivystykseen tehdyt muutokset ovat johtaneet akuuttiin potilasmäärän vähenemiseen. Sairaalassa on siitä syystä jo määrätty ennakoimattomia osastosulkuja, ja jatkuessaan tilanne uhkaa koko sairaalan toimintaedellytyksiä”, kannanotossa todetaan.

Tehy arvelee, että tilanteen vakavuutta ei ehkä ole täysin ymmärretty Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja Sastamalan kaupungilla. ”Sairaalan henkilökunta näkee päivittäisessä työssään ylempänä tehtyjen päätösten vaikutukset, mutta viesti ei linjaorganisaation kautta kulje eteenpäin. Pitkään jatkunut epävarmuus näkyy työhyvinvoinnin heikkenemisenä. Henkilökunta on jo useamman vuoden ajan joutunut joustamaan jaksamisensa äärirajoilla”, kirjoittaa Tehy.

Vammalan sairaalan tilanteen vakauttaminen vaatii Tehyn mielestä työnantajalta pikaisesti konkreettisia toimia korvaavan toiminnan järjestämiseksi supistuvan leikkaustoiminnan tilalle. ”Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Sastamalan kaupungin tulisi lisäksi yhdessä pyrkiä löytämään sellaisia toimintatapoja, joilla asukkaiden lähipalvelut voidaan Sastamalassa turvata. Työnantajan tulee lisäksi työnjohdollisin keinoin varmistaa, että jo aiemmin sovituista toimintamalleista pidetään kiinni myös sairaanhoitopiirin organisaation sisällä”, kannanotossa katsotaan.

Lähestyvä sote-uudistus tulee muuttamaan terveyspalvelujen hallintorakenteita. Ennen sote-uudistuksen toteutumista ei Tehyn mukaan pitäisi tehdä sellaisia päätöksiä tai muutoksia palvelurakenteissa, jotka johtaisivat lähipalvelujen katoamiseen. Mikäli Vammalan sairaalan toiminnan supistumisen annetaan jatkua, ei sote-uudistuksella tavoiteltavia hyötyjä voida Tehyn mielestä saavuttaa.

Tehyn Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ammattiosasto kantaa kannanoton mukaan vakavaa huolta Vammalan sairaalan tulevaisuudesta ja henkilöstön jaksamisesta. Ammattiosasto myös edellyttää Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä kiireellisesti vahvaa tukea henkilöstön työhyvinvoinnin turvaamiseksi.

  • Nimetön

    Missä työpaikassa ei tänä päivänä ole tällainen olo työntekijöillä? Suojatyöpaikkoja ei tänä päivänä ole missään. Paras vain totutella julkisellakin puolella!

  • Nimetön

    Ymmärrän tämän tilanteen hyvin, nämä meidän sairaalamme ihmiset ovat tehneet hyvin työnsä ja ymmärtävät senkin mitä tapahtui, kun ympärivuorokautinen päivystys hävitettiin. On sellaisiakin potilaita, joille tarvittaisiin päivystyksen tarkkailupaikka, jos sairaus oireilee.
    Lähipalvelussa Sastamalassa nimenomaan. Tämän kokoisessa kaupungissa. Vaan mitä tehtiin, kun luotiin kahdeksasta kahdeksaan kohellus Sotesissa. Siellä ei kunnioiteta potilasta, ei turvata yksityisyydensuojaa hoitotilanteessa. Olisi siinäkin a-toolkkiin jutunjuurta, jos saatais taas Rehula vastaamaan, miksi näin ?

  • Joopajoo

    Kadehdin teitä, viisaat kirjoittajat. Teitä tämä yhteiskunta tarvitsisi oikeasti. Olettehan ehdokkaana ensi vuoden vaaleissa?

  • Sairaalaraunio yksityistetään

    Kummasti verorahoilla ylläpidetty sairaala ajetaan myyntikuntoon. Taikka sitten asukkaat ovat niin peevelin terveitä juodessaan tyyristä vesijohtovettä, että tohtoriin ei tarvitse mennä leikeltäväksi. Ja kun katsoo kylän ikäjakaumaa niin joku on ristiriidassa. Ymmärrän työhyvinvoinnista murehtimisen henkilökunnan osalta täysin. Kansalaisten vaaleilla valitsemat edunvalvojat eivät ahneuksissaan tahi typeryydessään taida välittää kuntalasiten hyvinvoinnista. Pirullista aikaa kun kaikki pitää pistää myyntikuntoon ja olettaa vielä, että se on kustannustehokasta ja halvempaa. Näin kävi kun sähkönsiirtoverkko myytiin. Ja keksittiin vielä korotusautomaatti vuosiksi eteenpäin siten, että siirtomaksun korotus ei saa olla tiettyä prosenttimäärää korkeampi tietyssä ajassa. Mistä meitä rangaistaan moisilla päättäjillä.

    • Nimetön

      Mistä meitä rangaistaan moisilla päättäjillä? Tyhmästä valinnasta äänestyskopissa tai äänestämättä jättämisestä.

      • Nimetön

        20:46 Lienet käytettävissä ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa? Sitten alkaa asiat luistamaan Tyrwäälläkin . . .

  • Nimetön

    Onko se SOTE-uudistus susi ? Kukaan ei ole vielä kertonut sitä, että miten paljon ko. uudistus on jo tullut maksamaan tälle yhteiskunnalle. Rahaa siis on, mutta onko sitä käytetty liikaakin ? Satonen ehkä voisi tähän kysymykseeni vastata.

    • nimetön

      En ole Satonen, mutta Sipilä justiin iltauutisissa lupasi, että RAHAA ON. Lienevät päätökset mitä tahansa. Ja sehän on totta. RAHAA ON. Eri asia, miten se jaetaan.

  • Nimetön

    Sairaalaa on ajettu alas jo monta vuotta. Ei ole kenellekään yllätys että loputkin toiminnot siirretään Taysiin tai muualle sairaanhoitopiirissä. Purren rakentaminen oli aikanaan aivan järjetöntä, Hyrkki olisi ollut ihan tarpeeksi hyvä psykiatrialle näiksi muutamaksi vuodeksi mitä psykiatria tiloja tarvitsi.Järjettömiä päätöksiä vuosien aikana tehty monta ja tähän se on johtanut.Eikös sairaalan johtaja Lylynperä ole aina ollut kaiken sulkemisen ja lopettamisen takana.Ajanut sairaalan alas.Eikä hän nytkään puolustamassa omaansa ole.

  • nokialainen

    Just niin, ne kaiken tietävät/osaavat seuraaviin vaaleihin ehdokkaaksi, koska he pystyisivät laittamaan Suomen asiat hyvälle mallille.Satonen on yksi edustaja vain,199 on muita.Annetaan arvoa hänelle, Sastamalan puolta varmaan pitää, minkä voi.

  • nimetön

    Onko niin, että meillä ei enää tulevaisuudessa järjestetäkään kunnallisvaaleja, vaan maakuntavaaleja? Kunnan/kaupunginvaltuustot ovat maakuntavaltuustoja? Siinäpä riittää puolustettavaa…

  • Nimetön

    Lääkärit ja sairaanhoitajat maksavat veronsa kyllä Suomeen, mutta voitot menevät veroparatiiseihin. Näin toimii monikansalliset yhtiöt. Samalla porvarihallitus paikkaa omaa talouttaan, Sotesin kautta kunnilta ryöstetyillä verorahoilla. Käytännössä kepu, kokoomus ja persut tuhoavat Suomesta kunnat. Salliiko Suomen kansa tämän?

    • Nimetön

      Kun nyt kysyit, niin kyllä sallii. Illuusio kuulumisesta hienoon eliittiin sitä äänestämällä voittaa järjen. Monet valittajat eivät edes äänestä, vaikka se on ainoa tapa saada muutos aikaan.

  • Nimetön

    Sellaista ei pidä sallia, että kunnat tuhotaan. Johan tämä touhu menee ihan mahdottomaksi säheltämiseksi. Maakuntamalli on kuin talo ilman isäntäväkeä. Ainoastaan itätuuli vinkuisi nurkkalaudoissa ja pihamaa kasvaisi villinä.

    • Nimetön

      Tämähän on kepulaista politiikkaa. Meillähän on kepulainen pääministeri joka vaan jappastelee ja vatuloi.

  • ei eläkeläinen eikä vanhus

    Tuskin tämä tänne kuuluu, laitanpa nyt kuitenkin.
    Isäni joutui lähtemään päivystykseen keväällä 2016, ihan oikein piipaa-autolla. Muutaman tunnin tarkkailun jälkeen lääkäri totesi seuraavasti: ” tässä nyt hänen kohdallaan oikein mitään erityistä löytynyt, mitä nyt vähän happi tuppaa loppumaan, kotiutetaan tässä vaiheessa hyväkuntoisena.”
    Näin mennään tämän päivän päivystyksessä Vammalassa ja ilmeisesti voi vain surulla tunnustaa ettei aika entinen, jolloin potilaskin oli arvokas hoidettava, koskaan enää palaa, ainakaan tälle seudulle…….

    • Nimetön

      Eiköhän vastaavaa asiaa ollut viime viikon tv-ohjelmassa esillä, missä lääkärikin potilaskokemustaan Helsingissä valitteli omassa päivystykseen hakeutumistapauksessaan – siis niissä ei kunnioiteta asiakasta, ja asiantuntijoiden vastauksissa vilisi termi ”olla oikeasti sairas ja palvelun tarpeessa” – se todella kävi korvaan. Viisaita selittelijöitä kyllä löytyy, kun palautetta pitää käsitellä heidän puolellaan.

  • Nimetön

    Sastamalan seudulle saattaisi hyvin sopia hyvin ns. hoitava bussi, jossa olisi paikalla lääkäri ja pari hoitajaa. Näin vähän syrjemmässäkin asuvat autottomat ihmiset saisivat apua pienempiin vaivoihinsa. Mikäli sitten suurempaa tautia on ne hoidetaan Tampereella niin kuin on hoidettu tähänkin asti. Olisiko tämä hyvä idea ?

    • Nimetön

      kaikki ei yksinkertaisesti kykene nousemaan mihinkään bussiin !
      esteettömyydestä on paljon puhuttu näinä päivinä, vaan mitä on todellisuus,
      esim seulontoja järjestetään vaunussa, johon ei ole esteetöntä pääsyä

  • Nimetön

    12.45 Kyllä nykyisellä tekniikalla pystytään liikuntaesteistäkin ihmistä auttamaan. On keksitty nostolaitteet yms. on busseja, joissa on matalalattiat yms.

    Mikäli ongelma on raha niin sitähän on, mutta mihin se halutaan käyttää se on eri asia.

    • Nimetön

      Juu tekniikkaa kyllä on , mutta ei halua käyttää sitä ei siis huomioida esteettömyyttä yhdenvertaisten palvelujen tuottamisessa.
      Miten tuollainen tippatätibussi sitten voi toimia, kun ei nykyään kauppa-autojakaan ole kartalla, jopa kirjastobussitkin ovat liikoja kustannuksia tuottavia ja häviävä palveluntuoja ?

  • Nimetön

    Jos teillä on ollut mahdollisuus katsoa TV-ykköseltä eduskunnan kyselytuntia torstaisin klo. 16.00, niin ette ihmettelisi yhtään mitään. Tämä Sote-sotkusta vastaava kepu-ministeri Rehula kun avaa suunsa vastatakseen edustajien tekemiin kysymyksiin, niin hän on pihalla kuin lumiukko. Vastaa mitä sattuu, muttei vahingossakaan siihen, mitä häneltä sotesta on kysytty. Joko ei ymmärrä kysymystä tai ei ole perehtynyt hänelle kuuluviin asioihin, mutta koomisia vastauksia häneltä tulee. Kyllä on niin, ettei nykyisellä hallituksella voi millään saada aikaan, kuin sekasortoa tähän maahan, ei myöskään äänestäjien valitsemat edustajat taida olla ns. kartalla, kunhan palkka juoksee ja nelipäiväinen työviikko ja pitkät lomat pyörii. Ne edustajat ovat jo jättäneet eduskunnan, joita työ eduskunnassa tympii ja lisää varmasti tulee ministeri vaihdoksiakin, kun maa alkaa polttaa tuolin alla. Riitelyä ja toistensa sättimistä taitaa olla ministerienkin kesken. Sairaanhoito ei pysy eikä kehity tällä tavalla maassamme. Varsinkaan Vammalan sairaalan pysymisestä ei kukaan sellainen näytä olevan kiinnostunut, joka asialle voisi jotakin tehdä ja estää Sastamalan terveydenhuollon alasajon kokonaan. Siinä vasta sykettä Sastamalaan saataisiin.

    • Nimetön

      Ilmari lienee ulkona kuin lumiukko. Ainakin sen käsityksen sai, kun katsoi
      viimeisintä Ilmarin puheenvuoroa.

Kommentointi ei ole käytössä.