Suomen cup: Isoveli-VaLePa matkaa Lempäälään pikkuveli-LeKin vieraaksi

Vammalalaislähtöinen Arttu Lehtimäki
VaLePa-juurinen Arttu Lehtimäki kohtaa pukkipaidat LeKin väreissä Suomen cupin avausottelussa tänä keskiviikkona. Kuva: Marko Panu.

Pitkään odotettu kansallisen lentopallokauden virallinen avauspeli Vammalan Lentopallon osalta käydään Lempäälän Hakkarin liikuntahallissa, missä se kohtaa useampivuotisen yhteistyöseuransa Lempäälän Kisan Suomen cupin tiimoilla keskiviikkona 12. lokakuuta.

VaLePa pääsee otteluun terveenä ja joukkueen valmentaja Sami Kurttila lupaa joukkueensa pelaavan täysillä ja aloittavan ottelun parhaalla rosterillaan. VaLePan leirissä ei aliarvioida kokenutta 1-sarjan viime kevään hopeamitalijoukkuetta piiruakaan.

”Itse asiassa kausi on tosi upea aloittaa juuri Lempäälässä, sehän on kotikyläni nykyään”, sanoo Lempäälän keskustasta Vammalaan töihin eli treenaamaan ja pelaamaan ajeleva Urpo Sivula.

Sivula on yksi suurimmista mielenkiinnon kohteista tulevalla lentiskaudella koko Suomessa, kun hän on saanut kuntoutettua itsensä takaisin huippuiskuun pahan akillesvammansa jälkeen.

”Sitkeyttä ja sinnikkyyttä kuntoutusvaihe vaati, mutta kyllä pelaaminen maistuu nyt hyvältä.”

Lempäälästä ja LeKistä ”Upilla” on vain positiivista sanottavaa, sillä kuntoutusvaiheessa hän jumppautti jalkaansa lempääläisellä salilla ja kävi ensimmäiset pallotreeninsä viime kevättalvella ottamassa juuri LeKin harjoituksissa.

”LeKin jätkät ovat kaikki tuttuja itselleni, sieltä löytyy kokemusta ja nuoruuden intoa. Takin napit kiinni on pidettävä lempääläisiä vastaan. LeKin porukan kanssa ei voi lähteä pelailemaan hälläväliä-meiningillä”, Sivula painottaa.

VaLePa on käynyt testaamassa pelivirettään ja tuoreen luotsin Sami Kurttilan taktiikoita harjoituspeleissä Virossa sekä esimerkiksi Raision Loimua vastaan. Mestaruusliigahan alkaa VaLePan osalta Porissa 16. lokakuuta todellisella huippupelillä Loimaan Hurrikaania vastaan.

VaLePa on uudistunut pelaajistoltaan varsin paljon, sillä viime kauden ulkomaalaisosostosta vain Jesus Chourio jatkaa, mutta sentterit Jacob Guymer ja Tommy Carmody ovat tuoreita tuttavuuksia Sastamalassa.

Myös nuoret yleispelaajat Peetu Mäkinen ja Niko Kärkkäinen saavat Lempäälässä tulikasteensa VaLePassa virallisten pelin osalta.

VaLePalla ja LeKillä oli kahdella edellisellä kaudella farmisopimus, jonka hedelmänä LeKin konkari Anssi Vesanen kävi pelaamassa muutamia liigaotteluita ja yhden unohtumattoman europelin Belgradissa. Vesanen on ollut tänäkin syksynä satunnaisnäky sparraamassa VaLePan harjoituksissa. Anssin lisäksi LeKi-rosterin nimet Ossi Vesanen, Sten Kruuda ja Sauli Silpo ovat tuttuja tekijöitä lentiksen seuraajille.

Lempäälän Kisan valmentajana on sastamalalaisille tuttu mies Harri Lehtimäki, joka muistetaan VaLePasta pitkän linjan lentistekijänä sekä pelaajana ja että ennen muuta valmentajana. Lehtimäki työskenteli muun muassa Ugis Krastinsin monivuotisena aisaparina.

”VaLePan kohtaaminen on meille spesiaalijuttu. On kuin isoveli tulisi pikkuveljen luokse. Nöyrästi lähdemme haastamaan, hyvin tietoisena nyky-VaLepan kovuudesta”, sanoo Lehtimäki.

Toinen vammalalainen Lehtimäki eli Arttu on Kisan ykköspassari ja hakee rutiinia miesten sarjasta nyt Lempäälässä, kuten tekee 18-vuotias häijääläinen, myös VaLePan juniorimyllyn koulima Juuso Tulonenkin. Sastamala-juuret löytyvät LeKi-rosterista myös 25-vuotiaalta Petteri Fribergiltä, joka siirtyi Lempäälään Rantaperkiön Iskusta. Sten Kruudallakin  kasvattajaseuran kohdalla lukee VaLePa.

”Meidän kokeneet pelimiehet syttyvät päästessään haastamaan huippujoukkuetta, nuoremmille taas VaLePa-peli on loistava näytönpaikka tulevaisuutta ajatellen”, Harri Lehtimäki jatkaa cup-pelin spekulointia.

Lempäälän Hakkariin mahtuu täyteen ahdettuna noin 700 henkeä, joten Vammalan suunnasta kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle, jos mielii saada hyvät paikat katsomosta. Ottelu alkaa kello 18.30.

Juha Raunio