Aluesairaalalla tulevaisuus hyvinvointikampuksena?

Sastamalan Kokoomuksen järjestämään sote-paneeliin ottivat osaa muun muassa Arto Satonen ja Jari Andersson (ylärivi) sekä Jaana Laitinen-Pesola ja Tinja Tähtinen. Juontajan roolissa olivat Päivi Pelttari ja Jukka Pusa.
Sastamalan Kokoomuksen järjestämään sote-paneeliin ottivat osaa muun muassa Arto Satonen ja Jari Andersson (ylärivi) sekä Jaana Laitinen-Pesola ja Tinja Tähtinen. Juontajan roolissa olivat Päivi Pelttari ja Jukka Pusa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteita on yritetty uudistaa vuosikymmeniä. Valtion velkaantuminen on pysäytettävä, tai kestävyysvaje uhkaa rapauttaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Kuluvalla hallituskaudella sote on nytkähtänyt tuntuvasti eteenpäin. Näin pohjustettiin Sastamalan kookoomusväen järjestämää paneelikeskustelua Sylväällä sunnuntaina.

Mutta mitä muutos tuo tullessaan Sastamalaan? Mitä tapahtuu Vammalan aluesairaalalle? Kysymyksiin etsivät vastauksia kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola ja Arto Satonen sekä Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Andersson, Vammalan aluesairaalan varaluottamusmies ja Huittisten kaupunginvaltuutettu Tinja Tähtinen sekä Sotesin johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki.

Päivystyssairaaloiden määrän supistaminen 12 yksikköön, leikkaustoiminnan keskittäminen ei tiedä hyvää Vammalan aluesairaalalle. Tai ainakin toiminnalle on haettava uutta suuntaa. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että Vammalalla olisi potentiaalia profiloitua kuntouttamispaikkana, hyvinvointikampuksena.

”Leikkaustoiminnan todennäköistä loppumista surraan, mutta olisi hyvä huomata, että kirurgiset operaatiot ovat vain murto-osa potilaan hoitoketjusta. Äitini kaatui ja mursi lonkkansa. Hän oli Tampeereella leikkauksessa ja hoidossa 1,5 vuorokautta. Vammalan aluesairaalassa hän on sen jälkeen saanut hoitoa jo kolmatta viikkoa”, Satonen selvitti.

Ikävää realismia keskusteluun toi Andersson huomauttamalla, että Pirkanmaalta puuttuu yhteinen tahtotila sen suhteen, että jokaiselle räätälöitäisiin jotakin.

Työpaikat osa elinkeinorakennetta

Keskittäminen on ollut yksi kokoomuksen mantroista, mutta joku tolkku siinäkin. Tinja Tähtinen oli huolissaan siitä, otetaanko uudistuksessa tarpeeksi hyvin huomioon valmiina oleva infra.

”Sosiaali- ja terveysministeriön lupa tarvitaan nyt kaikkiin yli 5 miljoonan rakennusinvestointeihin, mutta yhtäkään lupaa ei toistaiseksi ole evätty.”

Todennäköisesti kuntoutusyksiköitä puuhataan siis jossakin päin maata keskussairaaloiden yhteyteen, vaikka maakunnissa – esimerkiksi juuri Vammalassa – olisi hyvät tilat ja osaava joukko työntekijöitä vastaavan toiminnan pyörittämiseen.

Tähtinen muistutti myös, että sosiaali- ja terveysalan työpaikat ovat osa elinkeinorakennetta.

Miten kunnille käy, jos tuhannet alan työpaikat keskitetään 12 kaupunkiin?

Saimi Peltonen esitti yleisökysymyksen hoitajamitoituksesta.
Saimi Peltonen esitti yleisökysymyksen hoitajamitoituksesta.

Sosiaalihuolto pidettävä lähipalveluna

Paneelikeskustelua oli saapunut kuulemaan noin viitisenkymmentä ihmistä. Pelkiksi korviksi yleisössä ei jääty: kysymyksiä esitettiin niin hoitajamitoituksesta, sosiaalipalveluiden järjestämisestä kuin muistisairaiden vanhusten hoitopaikkojen riittävyydestäkin.

Itsekin hoitajana työskennellyt Laitinen-Pesola torppasi hallituksen suunnitelmat hoitajamitoituksen laskemisesta 0,5:stä 0,4:ään.

”Mitoitusta ei saa laskea. Käytännössä se johtaisi monin paikoin siihen, että minimistä tulee maksimi. Tämä on oma, henkilökohtainen mielipiteeni”, hän korosti.

Andersson tarttui kysymykseen sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Niiden käsittely on jäänyt uudistuksessa hänen mielestään valitettavan vähälle.

”Erikoissairaanhoidon suhteen en kanna huolta, sillä Tampereelle on niin lyhyt matka. Mutta esimerkiksi koulujen kuraattorit ja kunnan sosiaalityöntekijät ovat osa lähipalveluverkostoa. Ei sijaishuoltoa voi hoitaa maakuntavetoisesti.”

Poimintoja

  • Nimetön

    Kyllä Sastamala tarvitsee oman sairaalan ja piste. Arto häpeä, että ajat oman kotikaupunkisi palveluita alas! Mitä varten????

    • Nimetön

      Sitä varten, että yksityiselle terveydenhoitobisnekselle tulee tilaa. Kun terveydenhoitopalvelut on kerran laitettu kilpailutukseen, ei niitä enää voi kilpailulainsäädännön vuoksi ottaa takaisin yhteiskunnan haltuun. Yksityiset kansainväliset panamabisnekset voittavat kilpailutukset alihintaisilla tarjouksillaan ja julkiset yhtiöt, jotka on pakko perustaa kilpailutuksen vuoksi, kaatuvat ja irtisanovat työntekijänsä. Sitten onkin vapaus nostaa lääkäribisneksen hinnat ylös ja Satosen kaverit nauravat seuratessaan veroparatiisitiliensä saldon kohoamista.

      • Nimetön

        Siis tarkoitatko että, ”Kun sattuu, niin meillä tapahtuu” ja piut paut, jos joltakulta lähtee henki, kun tehdään hoitovirhe. Koskas yksityinen puoli alkaa hoitaa asiakkaansa loppuun asti? Julkinen puoli yritti vielä pelastaa tapausta X, mutta apua tultiin hakeen liian myöhään, kun uskottiin olleen nk. ”hyvässä hoidossa”.

  • Amigo

    Niin kauan kun keskusta ja kokoomus on vallassa, niin julkinen sektori on
    lopetus uhan alla. Se sanonta että kaveria ei jätetä, on näiden kyseisten kahden,
    kokoomuksen ja keskustan motto. Mielummin rahat kavereitten firmoille kun kuntien
    tai valtion, eli yhteiseen kassaan.

    • Nimetön

      Ja sitten kun vasemmisto pääsee valtaan niin verot nostetaan tappiin ja aletaan paisuttaa julkista sektoria.

      • Nimetön

        Perustelepa väitteesi. Mutta siltikin: Kumpi on parempi, tehdä valtiolla tai kunnalla edes jotenkin hyödyllistä työtä, maksaa veroja, kerryttää eläkettään ja kuluttaa rahaa palveluihin ja kauppoihin, vai olla työttömänä pystymättä pyörittämään Suomen taloutta omilla tuloillaan?

  • Valpuri

    mikä Vammalassa on hyvää – ei nykyisen valtuuston – kokoomus – keskustan myötä yhtään mitään!!!!

  • Valpuri

    Mikä Vammalassa nykyisen valtuuston myötä on terveys- vanhuspalveluissa -joista kunta päättää – hyvää

  • Nimetön

    surkeat on meiningit, kahdeksasta kahdeksaan päivystyksessä, ei asiallisia tiloja päivystyspotilaiden näyttenotolle edes – tietosuojaa ei kunnioiteta ja silti vaan uutta virkaa täytellään ja jokapaikkaan suunnataan suunnitteluryhmiin – tekisivät edes palkkansa eteen omalla työmaalla jotakin – kummallisia perusteita päivystykseen ohjattujen vanhuspotilaiden osalta – kun asiallinen, tosta vaan palautetaan kotiin – ihan vastaavaa perustelua tämä, kuin se tv-ohjelmassa keskustelussa, ”olla oikeasti sairas” termi ja näiden pitäisi olla asiantuntijoita ja ilmaisut on tällä tasolla

  • Vammalalla olisi potentiaalia profiloitua

    koulukaupunkina…etenkin pienien kyläkoulujen kaupunkia…kuvan kokoomus laiset mannekiinit ovat kunnostautuneet kouluverkon alasajajina..Viimeksi Keikyän koulu ja Kaukolan koulu …myös Kiikan vanhainkodille tarjottiin kylmää kättä..sieltähän se tulee puun takaa aluesairaalan lopetus kuin kyläkoulujen loppu..sitä saa mitä tilaa

  • Nimetön

    Vasemmisto valtaan ja työpaikkoja tulee ropisemalla. Esimerkiksi tekemällä lakimuutos, mikä velvoittaa yleisövessoihin läsnäolevat valvojat/siistijät. Kyllä vessaan pääsystä euron maksaa ja 20000 työpaikkaa, avot!

  • Nimetön

    Höpö höpö tuommosta hyvinvointikampusta, mikä hullu sanakin se jo on. Vammalassa on ihan hyvä sairaala ja siellä osaava henkilökunta. Taysissa on samalle tontille tungettu kaiken maailman toiminnot, toinen toisensa päälle alle ja viereen. Verenpaine nousee tappiin jo kun joutuu siellä parkkipaikkaa hakemaan. Ja sitten pääsee käsittelyyn niin huomaa ettei siellä ihmisen henki maksa mitään. Hoidetaan kyllä hyvin, jos hoidetaan mutta mitään inhimillisyyttä siellä ei ole. Henkilökuntakin kuin koneita, toisin kuin Vammalassa.
    Mistähän se loputon säästämisen ihannointi kumpuaa? Onko se säästöä, että kunnollinen sairaala jossa aikoinaan oli Suomen parhaita synnytysosastojakin, palkintoja tuli, ajetaan väkisin alas ja tehdään hyvinvointikampus.
    Onko se säästöä, että kaikki kipeät, sairaat ja vaivaiset pannaan pyörien päälle ja kyörätään sinne Teiskontien varren ahtauteen? Sinne omaiset tuskanhiki niskassa ajelevat tapaamaan ja etsiskelemään perheenjäseniään. Loppuvuonna joutuu jo tunneliinkin laskeutumaan ennen perille pääsyä. Kukas se sanoikaan tuolla ylempänä, taisi olla Arto Satonen, että Tampereelle on lyhyt matka. Kuinka sen nyt ottaa, varmaan suuripalkkaisen perheettömän miehen kantilta onkin. Eikä polttoaineen hinnankaan ole väliä, mutta meitä on muitakin.

  • nimetön

    Miten voi tulla kalliimmaksi kunnalle/kaupungille/yhteiskunnalle säilyttää hyvin toimiva alueellinen sairaala? Eikö se juuri tuo säästöjä, kun ”pienissä” sairaaloissa hoidetaan potilaat, jotka kuormittaisivat suurta. Työntekijöiden verotulot plussaa. INHIMILLISYYS hoidettavia kohtaan ennen kaikkea.

  • Niinpä

    ei mikään ihme että pieleen menee asiat jos ”ylilääkärinä” häärii Satonen ja ”kätilönä” Andersson. ..Pietilä ja Nurminen häärivät mukana muuten vaan.

    Puuttuu kykyä ja halua hoitaa asioita ammattitaidosta puhumattakaan. Oma etu kyllä muistetaan.

  • Kuullos pyhä vala, kallis Suomenmaa...

    Kokoomuksen linja: Julkinen palvelu alas, hoidot yksityisille, jotka ovat ulkomaisten ketjujen omistuksessa.
    Toimintoja supistetaan ja suurenevat voitot viedään veroparatiiseihin.
    Suurilla rahoilla suurellisia asioita.

  • Nimetön

    Kokoomus junttasi läpi valinnanvapauden sote-uudistukseen. Julkinen puoli hoitaa kaikki, mitkä ei yksityiselle sektorille kelpaa.

    • Nimetön

      … eli ne sairaat, joilla on kallis hoito suhteessa yhteiskunnalta kupattavaan korvaukseen. Uudenaikaiset syöpähoidot, aivokirurgia, mielisairaudet. Kun julkinen puoli hoitaa kalliit potilaat, voidaankin tilastoilla todistaa, että yksityinen puoli hoitaa potilaat moninkerroin halvemmalla, jolloin julkista puolta voidaan supistaa entisestään. Pitää siis hankkia yksityinen sairausvakuutus, jolla voi päästä vakuutusyhtiön sairaalaan. Tämä edellyttää, että on hyvätuloinen, nuori ja terve. Vanhat ja sairaat eivät vakuutuksia saa suuren sairastumisriskinsä vuoksi, eikä pienituloisella ole varaa maksaa vakuutusmaksuja.

  • Miksu 30

    Ei taida Satonen tietää, että terveyskeskus ei ole sama kuin aluesairaala. Äiti taitaa meinaan olla hoidossa terveyskeskuksessa ei aluesairaalassa.

Kommentointi ei ole käytössä.