SAKSITUT: Kaupunki sijoitti haluttuihin museoihin 460 000 euroa

Vuoden 2014 tietojen mukaan, jotka ilmeisesti lähentelevät tätä vuotta, Sastamalan kaupunki avittaa Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon toimintoja 459 000 eurolla. Leijonan osa menee kiinteistökustannuksiin, joista silloisten tietojen mukaan 175 000 euroa kohdistui Pukstaaviin ja 75 000 euroa Jaatsin entiseen kivinavettaan, joka vuosikymmeniä sitten museoksi valjastettiin.

Kiinteistökulujen lisäksi kaupunki sijoittaa, ainakin sijoitti, museotoimintaan rapiat 200 000 euroa. Museoita ylläpitävän Suomen Kirjainstituutin säätiön yleistoimintaan meni 111 000 euroa ja Sastamalan seudun museon toimintaan 98 000 euroa.

Pukstaavi aloitti nykyisessä Suomen kirjapääkangissa 1. heinäkuuta 2011. Mukavaan muotoon rakennetut näyttelyt ja uljaaksi ehostettu rakennus Marttilankadun varrella vetivät vuonna 2014 noin 7 500 kävijää ja Jaatsin museo noin 2 500. Pääsylipputuloja kertyi reilut 8 000 euroa. Muita tuottoja säätiö hankki muun muassa kirjojen myynnillä, koulutuksilla ja opastetuilla kierroksilla. Kaikki tuotot yhteensä olivat 51 000 euroa.

Marttilankadun vetonaula on kuitenkin Herra Hakkaraisen talo. Sen kävijämäärä oli vuonna 2015 jo yli 26 000. Pienellä ynnäyksellä lipputuloja kertyi jokseenkin yli 100 000 euroa. Epäilemättä kaupunki sijoittaa Hakkaraisen taloon merkittävästi vähemmän kuin Pukstaaviin.

Mutta niinhän se on, että kulttuuria on Suomen oloissa vaikea saada erityisen kannattavaksi ainakaan pelkkien lipputulojen kautta. Tarvitaan mesenaatteja eli nykykielellä sponsoreita. Näillä talousennusteilla on vaikea uskoa, että sastamalalaiset museot olisivat niitä ykkössponsorikohteita vielä hetkeen aikaan.

Eli kaupunkia tarvitaan tueksi, jos museotoimintaa aiotaan jatkossakin ylläpitää ja kehittää. Vai voisikohan koko homman saattaa yksityiseen huomaan ulkoistuksen avulla? Näin kaupungille jäisi valvontavastuu, jos sitäkään.

Poimintoja

    • Nimetön

      Mutta mistä varastetaan uimahallin rakennuskulut? Vanhuksilta,
      koululaisilta, teiden kunnossapidosta? Pistä keräys käyntiin ja rakenna porukalla hallisi, ei siihen tarvita kaupungin rahaa. Olet antanut ymmärtää että et ole ainoa uimahallia haluava, vaan että teitä on tuhansia.

  • Weissmuller Johnny

    Oletettavasti uimahallin pyörittämiseen kaupungin ei tarvitsisi palkata yhtään uutta henkilöä.Kun uusi elinkeinojohtaja ja sivistys puolen talous hallinto ja logistiikkapäällikkö aloittavat viroissaan sekä Vinkin palloiluhallilta siirretään liikuntapuolen henkilöstö Marttilankadulle siinä on tarvittava määrä.

    Uimahallin rakentamattomuutta on perusteltu korkeilla käyttökuluista, mutta siltäkin putosi pohja edellä olevin saksituin perustein.

    Kävijä määräksi voidaan varovaisesti arvioida 100 000 kun Kiikoslaisetkin lasketaan mukaan.

    Jos nyt ei aleta tappelemaan tuosta paikasta Marttilankadulla lukion ja sylvään koulun kirkkoherranviraston ja rantakahvilan välittömässä läheisyydessä niin valmista voisi olla jo vuoden 2018 aikana.

  • Nimetön

    Kyllä noilla rahoilla jo uimahallin pitäis pystyssä. Ihan syvältä tää touhu

  • Nimetön

    ”Olet antanut ymmärtää että et ole ainoa uimahallia haluava, vaan että teitä on tuhansia.”
    MISSÄ OLEN ANTANUT YMMÄRTÄÄ!!!!!!
    HAISTA VITTU!!!!!!

    • Nimetön

      Hyi mitä haistattelua mut toivottavasti hallia ei tuu ikinä vammalaan! Rahoille varmasti parempaakin ja tärkeempääki käyttöö!

    • Nimetön

      Selvä, olet siis yksin hallisi kanssa. Tulee halvemmaksi kaupungille tarjota taksikyyti valitsemaasi halliin, kunhan olet ensin saanut kielenkäyttösi julkiselle paikalle sopivaksi.

  • Karkkulainen

    Kyllä uimahalleja on joka puolella, mutta kulttuuriakin tarvitaan. Herra Hakkaraisen talokin on hyvä ja kirjat ovat edelleen arvossaan.

  • nimetön

    Miksi vain uimahalli on punainen vaate monille? Jäähalli ja Vexve tulivat, haluttiin niitä tai ei. Olen varma, että tulevaa uutta uimahallia käyttävät myös noiden hallien käyttäjät ja kannattajat. Ja KYLLÄ: Meitä on paljon uuden uimahallin kannattajia. Se tosiasia ei miksikään muutu.

  • Nimetön

    On ihmeellistä, käsittämätöntä pihtaamista ettei sitä uimahallia saada.
    Jäähalli tosiaan ja Vexve tehtiin ja niitä mieluummin pienehköjä kultturellipalveluksia.
    Sairaalan entinen rantasauna poltettiin, sen tilalle sentään rakennettiin uusi. Mieluummin sekin on sellainen pikkuruinen epäkäytännöllisyyttä henkivä, mutta tyrvääläisenä sentään kiitän siitäkin. Ja hieman pieni se Vexve areenakin taitaa olla, muistan kuulleeni.

    • Nimetön

      Rantasauna oli suunnitelmissa aluksi isompi ja toimivampi, mutta rahoja karsittiin ja jouduttiin rakentamaan vaatimattomampi.

  • Nimetön

    Kyllä nyt pitäisi olla varovainen uusien investointien kanssa. Työväenpresidentin korvapuolueen työväenedustaja Satonen on puuhastelemassa Sotea, joka saattaa olla niin kallis paukku, että Sastamala on polvillaan. Aluesairaala tyhjenee, mutta tyhjä rakennus jää kaupungin ylläpidettäväksi jne.

  • Hokimiäs

    Vexve rakennettiin Kaupungin toimesta, jäähallia ei. Toki sylissä ovat molemmat!

  • Nimetön

    eiks seo ni hyvä et riita halki ja voit vällii ja plutimispaikka meijerilahrell

  • Työmies

    Jos yksityinen taho haluaa ”sijoittaa” rahojaan monitoimikeskukseen,sellainenhan sen pitää olla, niin ihan hyvä, kaupungin kustantamana se on täysin mahdoton.Asian ymmärtää helposti kun katsoo Sastamalan ikärakennetta nyt ja tulevaisuudessa, ennuste on synkkä;veronmaksajat vähenee ja eläkeläisille sitä ei kannata rakentaa , ne käyttävät mutta eivät maksa!

    • Nimetön

      Vanhemman väen tarpeisiin tarvitaan vain vesijumppapaikka ja sauna, jossa äijät voivat kisata löylynheitolla. Nuoret eivät harrasta mitään leppoisasti, heille pitää olla suorituspaikat, joissa voi kilpailla. Nuorten uimahallissa on 50 metrin altaat, ajanottojärjestelmät, hyppytorni, peiliseinillä varustettu kehonrakennussali, kiipeilyseinät ja muut vermeet, joilla pääsee esittelemään itseään. Sastamalassa ei ole varaa rakentaa oikeata uimahallia kutistuvalle nuorelle veronmaksajajoukolle, kunnostetaan siis vanhat hallit vesijuoksijoille ja himosaunojille. Bussikuljetus niihin ja vaikka vielä rantasaunoillekin, niin riittävät palvelut ovat hoidossa. Yritetään nyt ensin selvitä Soten tuomasta rahanmenosta. Siinä shakkiottelussa kuntalaiselle tulee matti kukkaroon.

Kommentointi ei ole käytössä.