Ensihoidon kuljetuspaketti uusiksi

Ensihoidon kuljetukset siirtyvät Sastamalassa ensi vuoden alusta 9Livesiltä Med Groupille.
9Livesin tukikohdassa Hopun alueella Trakinkadulla vietetään työntäyteisiä mutta ankeita loppuvuoden tunteja. Työn jatkuminen on vaakalaudalla.
”Kurjalta tuntuu. Huoli omasta tulevaisuudesta kaihertaa. Missä muussa ammatissa työpaikka on katkolla muutaman vuoden välein? Missä muussa ammatissa joutuu hakemaan omaa työpaikkaansa muutaman vuoden välein?” kyselevät ensihoitajat Carita Gröndahl, Jatta Parkkali, Markus Kuusisto ja ryhmän esimies Petri Siivonen.

Ensihoidon kuljetusten kilpailuttaminen siirtyi sairaanhoitopiirin kontolle vuodesta 2013. Sopimuksia on solmittu parin vuoden aikaperiodilla. Yrityksille kilpailuttaminen antaa leventyneitä mahdollisuuksia liiketoimintaan mutta aiheuttaa samaa epävarmuutta kuin työntekijöihin.
”Jos kilpailutuksia järjestetään näin tiheään, ala on palvelutuottajien vaihtuessa siltäkin osin jatkuvassa muutoksessa”, uskoo Pertti Pälä AP-Ensistä Punkalaitumelta.
Punkalaitumella ensihoitokuljetusten hoito siirtyy AP-Ensiltä Kokemäen Ambulanssipalvelulle.
”Hyvä, että ambulanssin asemapaikka säilyy edelleen”, Pälä tasapainottelee.

”Sastamalassa päiväaikainen asemasijoitus on yhden auton osalta Itsenäisyydentie 1:n alueella, ja toisen Sastamalantien ja Sipintie alueella. Mouhijärvi asemoituu Särkijärventien alueelle. Punkalaitumella paikka tulee Lauttakyläntie 11:n lähialueelle”, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikkö Harri Taskinen.
Sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Kaius Kaartinen kertoo henkilökohtaisella tasolla jakavansa huolen alan epävarmoista ajoista niin työntekijöiden kuin yksityisten yritystenkin puolesta.
”Koko paketti on murroksessa. Sosiaali- ja terveyslaki todennäköisesti menee uusiksi alkaen vuodesta 2019. Mahtaako käydä niin, että ensihoidon järjestämis- ja tuottamisvastuu silloin siirtyvät entistä isommalle taholle maakuntien yhteistyöalueelle?”

Lue koko juttu Alueviestistä 26.10.

    • Nimetön

      Oli, mutta eikös se siirretty jo aikoja sitten Mouhijärvelle? Kai tässä jokin tarveharkinta on käytössä, eli että sinne missä on paljon asukkaita, pitää lanssin ehtiä nopeasti, jotta keskimääräinen vasteaika säilyy hyvänä. Eipä se Vammalan ambulanssikan kauaa aja Kiikoisiin, ainakaan eteläosaan. No, muistan ajan, jolloin ambulanssi tuli Laviasta kiharaisen soratien takaa. Silloin taisi sydänkohtaus tappaa aina. Nykyään on helikopterikin saatavilla.

  • Nimetön

    Kyllähän niitä kilpailutuksia on yksityisillä aloilla paljon, joten ei ole läheskään ainoa ala tuo ambulanssiala. Toisaalta työpaikka ei ole itsestäänselvyys tänäpäivänä kellekään.

  • Nimetön

    On kyllä aika ihmeellistä touhua, että samaa työpaikkaa pitä hakea aina muutaman vuoden välein uudelleen!

    • Nimetön

      Ei ollenkaan ihmeellistä. Esimerkiksi valtaosa isompien firmojen henkilökuntaruokaloista kilpailutetaan parin vuoden välein, samoin siivous, koneiden kunnossapito, ulkoalueiden kunnossapito… Monilla palvelualoilla suuri osa työntekijöistä on vuokratyövoimaa, jolla ei ole mitään suojaa kilpailutustilanteissa. Niin kauan kuin nykyinen politiikka jatkuu, kilpailutus leviää yhä laajemmalle ja yhä harvemmalla on varma työpaikka. Vammalan aluesairaalan työntekijät ovat seuraavat kilpailutuksen uhrit, kunhan porvarihallituksen Sote-huijaus kaappaa terveydenhoidon veroparatiisifirmojen rahantekokoneeksi. Kannattaisi miettiä äänestyskopissa, kenen etua kukin ehdokas ja puolue ajaa. Kunta- ja eduskuntavaalit eivät ole Idols-kisoja, viihdettä, vaan meidän elämämme suunnan ratkaisevia valintoja.

  • Nimetön

    Nythän on vielä niin ,että akuuttiautoihin tule med groupin siirtoyksiköistä ammattitaidottomat siirtoautokuskit töihin ,joilla ei ole käryä lainkaan akuuttipuolen töistä. Nyt meni Kaartisella kilpailutus niin päin helvettiä kun vaan mennä voi.

Kommentointi ei ole käytössä.