Sastamalassa sairastetaan keskimääräistä enemmän

Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki totesi valtuuston talousseminaarissa, että perusterveydenhuollon, sosiaalipalveluitten ja erikoissairaanhoidon talousarviot on rakennettu tiukoiksi. Silti löytyi yksi positiivinen muutos ensi vuodelle.
”Pääterveysaseman vuodeosastoille ei esitetä kesäsulkuja toiminnan vaarantumisen takia.  Tässä taloudellisena riskinä on kesäsijaismäärärahojen ylitys.”
Sivuterveysasemien kesäsulut tulevat ilmeisesti keskusteluun. Keskustan valtuutettu Pauli Mäkelä kantoi huolta siitä, että ne eivät saisi ainakaan yhtäjaksoisesti pidentyä esimerkiksi kuukaudesta kahteen.
”Sivuterveysasemien osalta katsotaan asiakasmääriä. Eli kuinka paljon ihmisiä joutuisi hakemaan palvelunsa esimerkiksi Vammalasta. Sulkujen aikamääriä ei ole vielä mietitty”, kertoi Tryyki.
Perustoimeentulotuen siirtyminen Kelalle tuo lisää voimavaroja perheneuvolatyöhän. Yhden etuuskäsittelijän vakanssi muuttuu puheterapeutin vakanssiksi ja toisen psykologin vakanssiksi.

Sotesin osuus kaupungin talousarviosta on yli puolet. Tälle vuodelle rahaa on varattu 88,9 miljoonaa ja ensi vuodelle 700 000 euroa vähemmän. Budjetissa on luonnollista vähennystä tiukan raamin lisäksi siksi, että perustoimeentulotuen maksatus siirtyy Kelalle.
”Sotesin osalta suuria haasteita ovat ikärakenne ja sairastavuus. Molemmissa olemme selvästi maan keskiarvon yläpuolella. Nämä näkyvät sekä asiakasmäärissä että heidän palvelutarpeissaan”, huomautti Tryyki.
Maan keskiarvoindeksi on sata. Sastamalan sairastavuusindeksi on 126, yli 65-vuotiaitten määrä indeksi 136 ja yli 75-vuotiaitten määrän indeksi 153.

Sastamalan kaupungin talous on äkkiseltään katsottuna kohtuullisessa jamassa. Sosiaali- ja terveysjohtajan esittämät indeksiluvut vaikuttavat tulevaisuuteen vielä kaksi vuotta sotesin osalta. Koko paketti poistuu talousarviosta vuonna 2019, kun sote- ja maakuntauudistuksen pitäisi tulla voimaan.

 

Lue koko juttu Alueviestistä 26.10.

Poimintoja

  • Nimetön

    Tähänkin sopii sanoa että: saatais edes uimahalli, se toisi terveyttä ja hyvinvointia myös.

    • Nimetön

      mee ny hyvä ihminen uimaan ja lopeta turha valitus jos et jo ihan petipotilas oo!

  • Nimetön

    Uimahalli ilman muuta☆Nää kylän lihavat,eivät jaksa kun kellua

  • Lobo Tomia

    Ei mikään ihme tällaisessa perslävessä, että sairastetaan. Niin psyykkisesti kuin fyysisesti.

  • SHeläkkeellä

    Juu, uimahalli parantaa kaikkien oloa ja sopii vanhoille ja nuorille ja työikäisillekin. Se parantaa fyysistä ja psyykkistä kuntoa ja tuo uusia ystäviä. Siellä voisi olla myös keskustelu- ja vertaisryhmiä niitä kaipaaville.

    Meistä reippaista eläkeläisistä löytyy varmaan vapaaehtoisia auttajia halliin.

  • Kulttuurimarxismin kannattajia?

    Katselin juuri Alueviestin Pääkirjoitusta jossa Päätoimittaja Ottaa kantaa Faktantarkastaja Johanna Vehkoon Pitämille Huhumylly sivustolle, taisi kiireessä jäädä FAKTAT tarkistamatta?
    Sivuston takaa löytyy Äärivasemmiston väkivaltaosastoa mm. Aleksi Lilleberg, Varisverkoston johtohahmoja sekä Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila kaikki väkivaltaisen äärivasemmiston napamiehiä. Tämän Huhumyllyn faktat ovat suoraan Kulttuurimarxismin pääkannattajilta, joten sivuston luotettavuus täysi nolla!
    Johanna Vehkoon Faktantarkistukset eivät kestä päivänvaloa.

    • Nimetön

      Juuri sinunkaltaistesi venäläistrollien vuoksi tarvitaan Huhumyllyä oikomaan valeita. Tämäkin kirjoituksesi on hyvin harjoiteltua mustamaalausta, jolla ryssät käyvät heille epämieluisten totuuden puolustajien kimppuun. Älkää hyvät ihmiset menkö lankaan, älkääkä lähtekö edes väittelemäään näiden trollien kanssa, koska sitä he juuri haluavat, näkyvyyttä valeilleen, joihin yksinkertaisimmat takertuvat.

      Pysykää ketjun alkuperäisessä aiheessa, vaietkaan venäläismieliset trollit kuoliaaksi.

      • Faktat hukassa

        Meinaat että vain yksi totuus jota me kaikki kannatamme kuin kuuro, sokea ja mykkä.
        Johan kalahti kipeästi tuo Äärivasemmiston arvostelu, suomessahan ei muuta olekkaan kuin äärioikeisto jota haukkua. Lehdistö visusti vaikenee Äärivasemmiston väkivallasta. Hyväksykäämme vain NATOtrollien totuus.

  • matala kynnys otille

    Sastamalan kaupungin hommiin valikoitunut erityisen sairas altista porukkaa

  • Nimetön

    Tänne mitään uintihallia. Meillähän on iso lentopallosali ja toinen varapuhemiäs eruskunnasa. Näillä mennään

Kommentointi ei ole käytössä.