Mummolle älyhousut, potilaasta minilääkäri

Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola kehotti yhteistyöhön kaikkien mahdollisten tahojen kanssa Vammalan aluesairaalan toiminnan turvaamiseksi. "Mikä voisi olla sellaista, jossa VAS on maan huppua. Joskus se oli synnytystoiminta", hän pohti.
Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola kehotti yhteistyöhön kaikkien mahdollisten tahojen kanssa Vammalan aluesairaalan toiminnan turvaamiseksi. ”Mikä voisi olla sellaista, jossa VAS on maan huippua. Joskus se oli synnytystoiminta”, hän pohti.

Pirkanmaalla sote-projektin puikoissa häärivä Jaakko Herrala kehotti keskiviikkoiltana Vammalan ammattikoululle kokoontunutta kansaa laittamaan pelonsekaiset tunteet syrjään. Sote ei ole uhka, vaan mahdollisuus, historiallinen uudistus.

Herrala on varma, että soten myötä palvelut paranevat ja tasa-arvoistuvat, niiden laatu paranee.

”Pirkanmaa on monella osa-alueella sosiaali- ja terveyspalveluiden edelläkävijä. Nyt saamme luoda maakuntaan ihan omanlaisemme sote-mallin. Voimme poimia siihen kuntien parhaat käytännöt, kultahiput, joita jaetaan toisillemme.”

Herrala uskoo, että Pirkanmaan vetovoimatekijöiksi muodostuvat terveyspalvelut. Hän on vakuuttunut siitä, että muutoksista seuraa myönteisiä asioita myös Tampereen ulkokehälle ja maakunnan reunamenestyjäkuntiin.

Elämäntavat remonttiin

Sastamalasta Herrala kertoi kuulleensa paljon hyvää esimerkiksi lasten ja perheiden palveluista, perhepalveluverkostosta.

”Sallin Paavo kertoi, miten täällä on myös satsattu sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sastamalassa on saatu valtakunnan mittakaavassakin kiinnostavia asioita etenemään.”

Soten sorvaajat ovat todenteolla havahtuneet ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen. Elämäntavat kun vaikuttavat kaikkein eniten ihmisen terveyteen. Elämäntapojen vaikutus elinikään on 40 prosenttia, terveydenhuollon vain 10 prosenttia.

Suomen väestöstä noin kymmenesosa aiheuttaa 80 prosenttia sosiaali- ja terveyssektorin kustannuksista. Tämä kallein 10 prosenttia käyttää keskimäärin neljää eri sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua, suurin osa kansasta vain yhtä palvelua.

”Tämä ei ole syyttävä sormi, vaan tutkittua tietoa”, Herrala korosti.

Väestö keskittyy, digiloikka auttaa

Sotella haetaan myös kustannustehokkuutta. Kyse on palvelujen kustannusten hillitsemisestä, ei leikkaamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei paukkuja laitetaan seiniin, vaan palveluihin. Ja ne seinät voivat Herralan mukaan sijaita vähän kauempana nykyisestä.

”Pelkästään Pirkanmaalla on 669 terveysasemaa. Varmasti palveluverkostoa karsitaan, sillä väestö keskittyy yhä enemmän taajamiin ja kasvukeskuksiin.”

Maantieteellisiä etäisyyksiä asiakkaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä kurotaan umpeen digitalisaation avulla. Herrala pohti, miten Pokemon Go -peli on saanut ihmiset liikkumaan. Mitä kaikkea voimmekaan teknologian avulla vielä saada aikaan.

Jo nyt videoneuvotteluja käytetään laajalti, ja on kehitetty monenlaisia mittareita, appseja ja mobiilisovelluksia, joiden avulla ihmiset voivat itse mitata kehonsa toimintoja.

”Lisätään omahoitoa, opetetaan potilas minilääkäriksi. Ikäihmiselle voi laittaa jalkaan älyhousut, jotka mittaavat sydämen toimintaa ja veren sokeriarvoja. Ja miksei rytmihäiriöpotilaita voisi seurata etänä, jolloin tiedot välittyisivät sairaalaan, jos sydämen toiminnassa ilmenee ongelmia”, Herrala visioi.

Sote- ja maakuntauudistuksesta järjestetty keskustelutilaisuus houkutteli ammattikoulun auditorioon noin viitisenkymmentä ihmistä. Tilaisuutta oli mahdollista seurata myös suorana netissä. Videotallenteen voi katsoa täältä: http://videonet.fi/web/pirkanmaa/sastamala/

Kaupunginhallituksessa istuvaa Vasemmistoliiton Leena Saarelaa mietitytti Vammalan aluesairaalan tulevaisuus, työntekijät ja kiinteistöt. Sote-projektin johtaja Jaakko Herralan mukaan aluesairaalan mäestä voisi kehittyä terveyspuisto, mutta lähtökohtaisesti soten tarkoituksena ei ole täyttää tyhjiä tiloja, vaan uudistaa palveluita. Tämä tarkoittaa myös keskittämistä. "Palvelut keskittyvät sinne, missä niitä eniten käytetään. Työpaikoista voin varmuudella sanoa, etteivät ne häviä maakunnasta mihinkään, sillä terveydenhuollon työntekijöitä tarvitaa", Herrala kommentoi.
Kaupunginhallituksessa istuvaa Vasemmistoliiton Leena Saarelaa mietitytti Vammalan aluesairaalan tulevaisuus, työntekijät ja kiinteistöt. Sote-projektin johtaja Jaakko Herralan mukaan aluesairaalan mäestä voisi kehittyä terveyspuisto, mutta lähtökohtaisesti soten tarkoituksena ei ole täyttää tyhjiä tiloja, vaan uudistaa palveluita. Tämä tarkoittaa myös keskittämistä. ”Palvelut keskittyvät sinne, missä niitä eniten käytetään. Työpaikoista voin varmuudella sanoa, etteivät ne häviä maakunnasta mihinkään, sillä terveydenhuollon työntekijöitä tarvitaan”, Herrala kommentoi.
Sote- ja maakuntauudistuksesta kertoivat maakuntaprojektijohtaja Jukka Alasentie ja sote-projektijohtaja Jaakko Herrala.
Sote- ja maakuntauudistuksesta kertoivat maakuntaprojektijohtaja Jukka Alasentie ja sote-projektijohtaja Jaakko Herrala.

Lue koko juttu 2.11. Alueviestistä.

  • Nimetön

    Jaa mummuille älyhousut. Saattaisivat olla enemmän nuorille paikallaan. Jos sote ei ole uhka, niin on se mahdollisuus uhalle. Herää kysymys, kuka tai mikä, vie kuntien rahat. Kunnista tehdään poltettavia olkinukkeja. Kai ihan pikkasen saa olla huolissaan?

  • Kyttäävä naapuri

    Tarkoitus on ajaa alas sairaala ja tuoda täyteen mielenterveyspotilaita pirkanmaan alueelta. Niitä kyllä riittää tällä menolla ja näyttää vaan lisääntyvän.

  • Amigo

    Juu, niinhän se Orpo ja Sipilä sanoi, ei julkinen mihinkään katoa, mutta rahat annetaan kolmannelle sektorille. Että köyhien asialla,,,,,,,,,,,
    Niin, minkähän laiset älyhousut ne on, jotka kaikki” tuotteet” , ihan vaan tosta hävittää,,,, itekseen ,,,,,,,,,,,, Että semmonen SOTE ,,,,,,,,

  • Nimetön

    ja kansan huomio kiinnitetään tollaisiin kummallisuuksiin, älyhousut, näin sitä vakuutellaan näköjään ””Pirkanmaa on monella osa-alueella sosiaali- ja terveyspalveluiden edelläkävijä”
    ja heko heko, Tayssi on muuten peränpitäjä esim. harvinaisten sairauksien yksikön luonnissa, rahaa kuulemma Hämeessä ei millään liikene sille osa-alueelle, kyll on kultahippu yltiöpositivismi kukoistuksessaan – nähdäänpä ja koetaanpa vaan hetken päästä tosiasiat

  • nimetön

    Ja ettäkö potilaista minilääkäreitä! Tähän asti, jos on uskaltautunut esittämään arveluja vaivansa laadusta, on tullut kylmää kyytiä: ”Potilas Saarinenko” tässä tietääkin paremmin…

Kommentointi ei ole käytössä.