Papinsaareen ja Ekosaareen luonnonsuojelualue?

Sastamalan seurakunta kaavailee omistamansa Papinsaaren sekä Ekosaaresta omistamansa maa-alueen muuttamista luonnonsuojelualueiksi.

Seurakunnan talousjohtaja Raimo Kemppi kertoo, että Pirkanmaan ely-keskus on tehnyt kohteissa maastokäynnin ja todennut niiden täyttävän vaadittavat luonnonsuojelubiologiset valintakriteerit.

Papinsaari on kooltaan yli 20 hehtaaria, Ekosaaresta seurakunta omistaa noin 1,5 hehtaarin alan. Pääsy metsien monimuotoisuusohjelmaan (METSO) kohentaisi seurakunnan taloutta 186 900 eurolla. Elyn tarjous Papinsaaresta on 175 300 euroa ja Ekosaaresta 11 600 euroa.

”Alueet jäävät edelleen seurakunnan omistukseen, ja valtio maksaa kertakorvauksen aiheutuneesta taloudellisen hyödyn menetyksestä”, Kemppi korostaa.

Korvaus maksetaan alueen rauhoittamisesta esimerkiksi puunhakkuiden suhteen.

”Kuntalaiset voivat käyttää Papinsaarta ja Ekosaarta virkistyskäyttöön jatkossakin. Ja partiolaiset voivat pitää siellä leirejään. Nuotipaikalle saa tehdä tulen, alueella saa leiriytyä, kalastaa, sienestää ja marjastaa”, Kemppi luettelee.

Metsästys maanomistajan päätettävissä

Heinoon Metsästysseura on jättänyt seurakunnalle lausunnon, jossa se toivoo, ettei alueiden virkistysmetsästyskäyttöä rajoiteta. Seura näkee metsästyksen edesauttavan metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä.

Papinsaari lukeutuu Rautaveden suurimpiin saariin, ja sillä on merkitystä etenkin vesilintujen, pienpetojen ja rusakon metsästykselle. Lausunnossa todetaan, että lähitulevaisuudessa myös pienten hirvieläinten kannat edellyttävät metsästystä.

Kemppi uskoo, että metsästystoiminta voi jatkua luonnonsuojelualueella nykyiseen malliin.

”Emme ole vielä keskustelleet yksityiskohdista elyn kanssa, mutta käsittääkseni tämä on maanomistajan päätettävissä.”

Huomattavasti tuloja mökkitonteista?

Sastamalan kirkkovaltuusto päättää Papinsaaren ja Ekosaaren muuttamisesta luonnonsuojelualueeksi torstaina. Kirkkoneuvostossa aietta vastusti Jari Rankinen  Irmeli Kulonpään kannattamana.

Rankinen sanoo, ettei aio tehdä vastaesitystä enää valtuuston kokouksessa, mutta pitää suunnitelmaa huonona. Hänen mielestään olisi viisaampaa pitää Papinsaari ja Ekosaari ennallaan, jotta seurakunnalla olisi jatkossa enemmän vaihtoehtoja alueiden käytön suhteen.

”Papinsaari on suuri ja arvokas. Ehkä tulevaisuudessa tilanne on toinen ja sieltä voitaisiin myydä muutama mökkitontti. Seurakunta saisi huomattavasti tuloja ja silti pääosa saaresta olisi edelleen virkistyskäytössä. Jos saaresta tehdään luonnonsuojelualue, näitä mahdollisuuksia ei enää ole.”

  • Nimetön

    Saari kuulu kaikille- ei vain rikkaille, joilla olisi rahaa ostaa sitä omistukseensa ja rajata saaren käyttöä yksityisalue-kyltein ja piikkilangoin. On hienoa ja tulevaisuuteen näkyvää toimintaa, että arvokkaita luontokohteita säilytetään . Tämän saaren suojelu tulee hienona jatkona mm Ritajärven luontokohteelle. Hyvä Sastamala ja Seurakunta. Ihmettelen , kuka kehtaa näin upeata toimintaa ihmisten parhaaksi edes pienimmässäkin määrin kyseenalaistaa. Pitäkäämme Jumalan luoma luonto meidän kaikkien yhteisenä.

  • Nimetön

    Seurakunnan ainoa tavoite on saalistaa RAHAA muilta itselleen.

    AHNEET PASKAT.

    • Nimetön

      17:47
      Sinulla näyttää olevan selkeät mielipiteet – se on hyvä.
      Esität ne melkoisen vulgääristi – se on huono
      Lisäksi mielipiteesi on väärä.

  • Nimetön

    Hiukan kaipaisi perusteluja Irmeli Kulonpäältä: Onko hänellä joitakin henkilöidenvälisiä skismoja, kun hän tässä on halunnut mahdollistaa omaisuuden myynnin, mutta pappilan osalta vastusti. Outoa minusta, sillä maa, luonto on sellainen kauppatavara, jota ei enää valmisteta lisää, rakennuksia sen sijaa voidaan aina tehdä uusia. Seurakunnalla on mahdollisuus säilyttää saariluonto tuhoutumattomana ihan ilmaiseksi, vain suojelemalla se, mutta pappila ei olisi säilynyt entiselläänkään ilman investointeja, vaikka se kuinka olisi suojeltu. Nyt sekä pappila että saaret säilyvät parhaassa loistossaan, pappila uuden omistajan entisöimänä ja vaalimana, saaret suojeltuina.

  • Heinoo

    Heinoon Metsästysseuralle: Mielestäni tätä metsästystä voisi hyvinkin rajoittaa. Perustelut: Asun ns. metsässä, mutta täällä on hyvin vähän luonnon eläimiä näkynyt. Ts. Kyllä luonnossa pitää eläimiä olla ei niitä vähiä tarvitse kaikkia metsästää…. .

  • Nimetön

    Tyhjät tynnyrit kolisevat kovemmin. Irmeli Kulonpää ja Maire Villo osoittivat taas kerran , kuinka ajatus pätkii. Ja tämänkaltaiset ovat yhteisistä seurakunnan asioista päättämässä ( korjaan sotkemassa).

  • Nimetön

    …ja höpö höpö. Jos ette uskalla omalla nimellä kirjoittaa, niin en vaivaudu teille vastaamaan. Näytättekin olevan jo kovassa vaalikuumeessa. Maire Villo

    • Ei äänestäjäsi

      Et vaivaudu vastaamaan? No, me emme vaivaudu sinua jatkossa äänestämään. Nimettömästi sinulle on äänetkin vaaleissa annettu, vai olisiko sinulle pitänyt käydä ilmoittautumassa? Sinulla on nyt vähän, taikka oikeastaan hyvin ylimielinen asenne seurakuntalaisia kohtaan, niitä joiden palveluksessa sinä olet. Jos et osaa tai halua vastata toiminnastasi meille, joihin tekosi vaikuttavat, aiheutat kyllä melkoista epäluuloa toimintasi vaikuttimista.

  • Leiriläinen

    Ihmetyttää tämän persukaksikon Papinsaari-viha. Selittynee sillä, että Karkun Isku on jo vuodesta siellä lähes joka kesä pitänyt nuorten leirin. Leiri on kerännyt lapsia eikä jäsenkirjoja ole edellytetty. Pitkään on saaressa ollut myös Karkun partiolaisilla Karkun Samoojilla leirinsä. Kyläläisten leiriperinteen ansiosta luontoa ei ole siellä tuhottu. Karkun arvostettu kirkkoherra K.E.Rinne oli Iskun leirillä jokakesäinen vieras, hänet kutsuttiin myös Kunnialeiriläiseksi.
    Jokainen järkevä ihminen kyllä ymmärtää, että Papinsaaren alentaminen kaupankäynnin kohteeksi ei saavuta ymmärrystä. Erilaisten irmeleitten kiukuttelun välineeksikin Papinsaari on liian arvokas.

  • Leiriläinen

    Täydennystä ja korjausta edelliseen, että Isku on järjestänyt lasten ja nuorten leirejä Papinsaaressa lähes poikkeuksetta jo kesästä 1948 alkaen.

Kommentointi ei ole käytössä.