Varilan koulua suunnitellaan erityisellä tavalla

Varilan koulun oppilata puutyötunnilla. Kuva: Alueviestin arkisto.
Varilan koulun oppilaita puutyötunnilla. Kuva: Alueviestin arkisto.

Uudesta Varilan koulusta on hyvää vauhtia tulossa sastamalalaisen koululaitoksen airut, uuden opetussuunnitelman jouhevasti mahdollistava opinahjo, joka on suunniteltu koululaisten ja opettajien toiveet huomioiden.

Näin ainakin hankesuunnitelmia laadittaessa – käytännön toteutus on tietysti asia erikseen. Keskiviikkona Uossolla kokoontuneen työryhmän visiot ovat kunnianhimoisia.

Kasvatusjohtaja Pekka Kares ja kaupungin kiinteistöpäällikkö Sirkku Pehkonen toteavat, ettei vähempään kannata tyytyä, onhan kyseessä lähivuosien suurin investointi, arvoltaan 8 – 10 miljoonaa euroa.

”Kaikki lähtee kouluarjen sujuvuudesta. Tilojen muunneltavuus ja monikäyttöisyys on avainasemassa. Turhia neliöitä kouluun ei tule”, Kares sanoo.

Yhdessä edelläkävijäksi?

Varilan koulun rehtori Juha Marttila antaa Sastamalan tilakeskuksen asenteelle ison plussan.

”Heillä ei ole intressiä kopioida vanhaa, vaan luoda uutta ja käyttäjälähtöistä.”

Hankesuunnitteluun osallistuu useita varhaiskasvatuksen ammattilaisia, opettajia, ja koulun oppilaiden näkemykset huomioidaan myös.

Hankesuunnitelmia sorvaavat arkkitehdit Noora Aaltonen ja Marko Voho Arkkitehtitoimisto lpv:stä kutsuvat Sastamalaa edelläkävijäksi:

”Varilan koulun suunnittelu on prosessina aivan erityinen. Arkkitehtuuri seuraa pedagogiikkaa. Näin kaikki Suomen koulut pitäisi suunnitella.”

Avoin oppimisympäristö, tärkeä liikuntasali

Työryhmän mukaan uuteen kouluun räätälöidään avoimia oppimisympäristöjä, jotka soveltuvat hyvin pienryhmätyöskentelyyn.

Uuteen Varilaan on alustavasti visioitu esikoululaisille ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille osittain yhteisiä oppimistiloja.

Koska hanke on kallis, on rakennuksen käyttöaste järkevää saada mahdollisimman korkeaksi.

”Koulun sali on miljoonaluokan kysymys. Olisi kuitenkin lyhytnäköistä miettiä sitä vain koulun käyttöön, sillä on tärkeä rooli Sastamalan liikuntapaikkoja ja sali-palettia mietittäessä”, Sirkku Pehkonen sanoo.

Valtuusto sinetöi viralliset visiot

Tilakeskuksen budjetissa on uuden koulun hankesuunnitteluun 40 000 euroa.

Kaupunginvaltuusto käsittelee Varilan koulun suunnitelmia alkuvuodesta, helmi-maaliskuussa.

Kiinteistöpäällikkö Pehkonen korostaa, että rakentamisen pohjaksi viralliset suunnitelmat ja arkkitehdin piirrokset tehdään vasta sen jälkeen, kun hankesuunnitelmille on näytetty valtuustossa vihreää valoa.

Tavoiteaikataulun mukaan rakentamaan päästäisiin vuonna 2018 ja valmista voisi olla syksyllä 2019.

Oppilaita koulussa on noin 320, neliöitä noin 4500 riippuen liikuntasalin koosta.

Vanha koulu on käytössä uuden valmistumiseen saakka. Uutta koulua on kaavailtu rakennettavaksi Narvantien suuntaisesti, toinen pääty Kontienkadulle päin. Osittain se rakentuisi nykyisen koulun hiekkakentän päälle.

Varilan koulua visioi monialainen joukko. Etualalla Varilan koulun rehtori Juha Marttila.
Varilan koulua visioi monialainen joukko. Etualalla Varilan koulun rehtori Juha Marttila.
  • Nimetön

    Onneks mulla ei oo lapsia, jotka joutuis tommoseen moderniin kouluun!
    Ihan hulluilta kuulostavia suunnitelmia….

  • Nimetön

    voi aikoja, voi tapoja – uutta uutta vaan tarvittais – ja monesta olemassaolevasta rakennuksesta täytyy vimmalla päästä eroon, tavalla tai toisella

  • Nimetön

    Hienoa että ajatellaan uudella tavalla. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, mutta se että koulun tiloja käytettäisiin myös varsinaisen koulupäivän jälkeen erilaisissa kerhoissa ym. kokoontumisissa on todennäköistä. Myöskään oppilas ennustuksissa ei ole otettu huomioon, että alle kilometrin säteellä on paljon 60-70- luvuilla rakennettuja hyviä perhekoteja joista vanhukset ovat muuttamassa pois.

  • Nimetön

    Varilaan tai koko Vammalaan tai Sastamalaan tuskin kukaan enää lähivuosina haluaa muuttaa! Väki lähtee tampereelle tai hesaan! Fakta on julma täkälaisille talokauppiaille!

  • Olen eri mieltä...

    Vihdoin Sastamalassa on tekemisen meininki. Aikaisemmin on kitsasteltu lyhytnäköisesti. Nyt rakennetaan Cittaria, uusia liikerakennuksia muutenkin, uusi koulu, syvää on työn alla, Marttilankadusta tulee loistava ja uimahalli on lähempänä kuin uskommekaan. Ai niin nuoriso. Skeittiparkki….

    Tämä on hienoa!

    Tehdään ehdotuksia, osallistutaan ja muutetaan pois jos tuntuu pahalta.

    • nimetön

      Kaikki hyviä uudistuksia, mutta skeittipuisto väärässä paikassa. Muutamalle lautailijalle iso summa käytössä.

  • Nimetön

    Veikkaan, että Varilan koulua suunnitellaan lentopallohalli edellä, sen jälkeen katsotaan mitä loppurahoilla saa.
    Mitäs jos jätetäänkin hyvä liikuntahalli purkamatta ja käytetään säästyneet varat koulun varusteluun esim. tietotekniikan laitteita varten .

    • Nimetön

      ”Veikkaan, että Varilan koulua suunnitellaan lentopallohalli edellä, sen jälkeen katsotaan mitä loppurahoilla saa.
      Mitäs jos jätetäänkin hyvä liikuntahalli purkamatta ja käytetään säästyneet varat koulun varusteluun esim. tietotekniikan laitteita varten .”

      Nykyinen vanha Varilan liikuntasali ei ole nyky vaatimuksien mukainen ja on liian pieni. Lentopallon lisäksi uuden salin suunnittelussa pitää huomioida myös sellaiset lajit kuin Futsal, Salibandy, Koripallo, Voimistelu jne…

  • Nimetön

    LPV on suunnitellut mm. hiljan toteutuneen Tesoman yhtenäiskoulun Tampereelle. Käykää siellä tutustumassa. Hyvää ja laadukasta suunnittelua!

Kommentointi ei ole käytössä.