Rotia nuorten alkoholinkäyttöön Sastamalassa

Nuorisotyöntekijä Janne Kallio kuuluu Sastamalassa Roti-keskusteluihin koulutettuun moniammatilliseen tiimiin.
Nuorisotyöntekijä Janne Kallio kuuluu Sastamalassa Roti-keskusteluihin koulutettuun moniammatilliseen tiimiin.

Alaikäisten alkoholinkäyttöön Sastamalan alueella tullaan jatkossa puuttumaan entistä voimakkaammin. Syksyn aikana kaupungissa on otettu käyttöön Sastamalan ehkäisevä ja vaikuttava päihdemalli Roti. Siinä alkoholinkäytöstä ensi kertaa kiinnijääneille alaikäisille tarjotaan keskustelua kaupungin työntekijän kanssa.

Aluksi käydään Valomerkki-keskustelu, johon osallistuvat myös huoltajat. Tarvittaessa nuorelle tarjotaan mahdollisuutta osallistua Omin jaloin -mallin toimintaan. Keskusteluihin on koulutettu moniammatilinen tiimi, johon kuuluu jäseniä esimerkiksi nuorisotyöstä, psykososiaalisista palveluista sekä lastensuojelusta.

”Sekä Valomerkki- että Omin jaloin -mallin keskusteluja on jo käyty muutamia. Vastaanotto on ollut vaihtelevaa: osa nuorista on ollut hyvinkin halukkaita yhteistyöhön, osa vähän haluttomampia”, toteavat nuorisotyöntekijät Janne Kallio ja Terhikki Murtoo.

Mikäli nuori jää viranomaiselle kiinni päihteiden käytöstä, hänestä tehdään lastensuojeluilmoitus. Lisäksi nuoren huoltajalle ilmoitetaan tapahtuneesta ja tarjotaan keskustelua.

Valomerkki-keskustelussa käydään läpi tapahtuma, joka johti viranomaisen puuttumiseen sekä pohditaan yhdessä päihteidenkäytön syitä ja seurauksia. Tarvittaessa nuori ohjataan edelleen Omin jaloin -mallin toimintaan, jossa kartoitetaan elämäntilannetta laajemmin. Tapaamiskertoja on 5-8.

”Tässä mallissa ei keskitytä pelkästään päihteidenkäyttöön, vaan käydään laajasti läpi koko nuoren elämänhallinta aina rahankäytöstä koulunkäyntiin, vapaa-aikaan, lähisuhteisiin sekä mahdolliseen rikostaustaan. Mallissa pyritään selvittämään niitä syitä, jotka johtivat alkoholinkäyttöön”, Kallio ja Murtoo selvittävät.

Lue koko juttu torstaina ilmestyvästä Alueviestistä. 

Poimintoja

  • Nimetön

    Surullisinta tässä on se, että Kallio ja Murtoo tekee niitä hommia, jotka kuuluisi lasten vanhemmille! Vanhemmuus on hukassa totta tosiaan.

  • Kuttukappelin Vilperi

    Kaikki apu ongelmiin joutuneiden nuorten elämänhallinnan palauttamiseksi on tarpeen riippumatta vanhempiensa kyvykkyydestä kasvatustyöhön. Se, että liian monet vanhemmat ulkoistavat kasvatusvastuun koululle, terveydenhoidolle tai viranomaisille on sukupolven kokoinen ongelma korjattavaksi. Siksi kannattaa käyttää voimavarat kiireellisiin tehtäviin, hoitaa hoidettavissa olevat nuorten ongelmat nyt, kun niille vielä jotakin voidaan tehdä.

  • Nimetön

    Voisiko kukaan enää tehdä mitään, ettei hallituksen kaavailemaa alkoholin saatavuuden lisäämistä toteutettaisi. Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, niin nuorten, perheiden ja yhteiskunnan ongelmat kasvavat ja kustannukset lisääntyvät. Persutkin siellä mukana ongelmia kasvattamassa.

  • Ydinongelma

    Sastamalassa alkoholia pahempi ongelma on huumeiden käyttö. Aineita kun saa nykyään liiankin helposti. Yleisesti vanhemmat ei halua käräyttää omia muksujaan koska meidän nuori ”ei käytä” huumeita. Se on paljon isompi ongelma mitä annetaan ymmärtää.
    HALOO HALOO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Kuttukappelin Vilperi

    Alkoholin saatavuuden helpottaminen on ensinnäkin populistinen temppu jolla kosiskellaan perussuomalaisten kohderyhmää, jonka elämä kuluu baareissa. Äänestäjien terveys ei merkitse mitään, vain heidän äänensä vaaleissa ratkaisee. Kokoomuslaiset taas ajattelevat vain oman eturyhmänsä myyntivoittojen kasvua. Keskustalaiset ovat tyytyväisiä, kun huomio saadaan pois leikkauksista, joita tarvitaan, ettei heidän viiteryhmänsä tukia tarvise pienentää. Ei näillä eväillä ole mahdollista perua limuviinojen tuloa lasten saataville.

  • söpööööööööööööö

    kaupungille ei kuulu paskan vertaa mun mukulani kaljan juonti

    • Nimetön

      Mää oon ihan samaa mieltä, eiköhän tässä holhota jo taas liikaa eiköhän tämäkin ole perheen sisäinen asia!

      • Nimetön

        ei kai kuulu ku juotte itekkin sitä kaljaa ja piltit tekee pahoja!

  • nimetön

    Jos tarjotaan ”rotia” nuorten alkoholinkäyttöön, se tarkoittaa että käyttöä tuetaan…Ainakin ”Nykäsen” mukaan.

  • Nimetön

    Itsevarmasti ilmoitetaan olevan perheen sisäinen asia; ja on varmaa, että jos se aiheuttaa jälkiseuraamuksia – mistäköhän sitä sitten apua ollaan taatusti myöhemmin mankumassa ?

    • nimetön

      Ihan sama juttu tupakoinnissa. ”Se on jokaisen oma asia”…On todistettu, että savulle altistuvat tupakoimattomat ovat jopa suuremmassa vaarassa sairastua. Ja kyllä: Juovat ja tupakoivat tulevat kalliiksi millä mittarilla tahansa mitattuina. Inhimillinen kärsimys vielä lisäksi.

  • Nimetön

    Sen minkä nuorena opettelee sen vanhana taitaa. Olis se hassua kattella 20-30v ihmisiä tuolla vetämässä ensikännejä, oksentelemassa ja huutelemassa ohikulkijoille. Parempi se on tehdä nuorena niin ei katsota niin pitkään.

  • Tyrvään malli

    Projekteja, projekteja ja taasen uusia projekteja.

    Rahat jotka valtio/kunta antaa, häipyy projektien ylläpitoon, koulutuksiin ja projektijohtajille/ohjaajille.

    Mihin on unohtunut yhden luukun periaate virkamiehiltä ja päättäjiltä ???

    • nimetön

      Sama mieltä. Se joka keksii polkaista pystyyn projektin, pärjää. Eihän siihen kukaan kehtaa sanoa, että sillä rahalla autettaisiin jo puhtaana käteen monta ihmistä vaikeuksistaan Useimmat projektien / koulutusten järjestäjät vetävät vain rahat. Se aika, mitä istutaan koulutuksissa jo sosiaalialalla, hyödyttää vain kouluttajia. Se on pois asiakkailta, jotka maksavat. Ja kärsivät.

      • Huolestunut kanssa

        Juuri näin se menee, järjestelmä syö asiakkaille ja hoitoihin tarkoitetut rahat.

        Kyllä näin pieneen paikkakuntaan yksi-Kela projekti luulisi riittävän, jos vähääkään olisi järkeä päättäjillä.

        Toivottavasti noi surulliset Imatran tapahtumat ei toistu täälläkään, milloinkaan.

    • Nimetön

      Niin, kun yksi teemahan oli vähentää byrokratiaa – olen samaa mieltä klo 20:34 ja 00:22 kirjoittajien kanssa

  • Nimetön

    Hallituksen vastaus nuorten ongelmiin on hyvin tarkasti harkittu , joten helpotetaan nuorten alkoholin saatavuutta.
    Voi voi tätä populismin määrää, mutta tuoko tämä lisää kannatusta, uskallan epäillä.

  • Nimetön

    Vanhemmat itse antavat mallin myös alkoholin käyttöön. Vanhempien kannattaa hiukan itse katsoa sinne peiliin.
    Alkoholi ja tupakka aiheuttavat paljon harmia ja sairauksia. Tämän takia kannatan ehdottomasti siihen lääkkeeksi: Varhainen puuttuminen ko. asiaan. Samoin on huumeiden laita pitäisi heti puuttua asioihin se on sitten myöhästä kun ollaan jo riippuvaisia aineista.

  • Vaalit tulossa

    Mikähän ”ajatushautomo” on tämän himmelin saanut aikaiseksi, ja onko hallituskin käsitellyt? googlettelemalla kun ei päättäjiä/hankkeita löydy

    Viranomainen ottaa kiinni päihtyneen alaikäisen (jutussa olevat toimenpiteet) –>

    1. Ilmoitus vanhemmille +kuulustelupöytäkirja
    2. Ilmoitus lastensuojeluun poliisilta
    3. Sosiaalitoimisto tarjoaa keskustelua
    4. Valomerkki keskustelu
    5. Omin jaloin keskusteluja
    6. Ominjaloin elämänkartoitus 5-8krt
    7. Roti-malli

    ???? Monta on ”kopin” ottajaa????. Näyttää kylläkin ennemminkin lentopallolta, jonka osaan nuori joutuu.

  • Nimimerkki

    Eihän se nyt ole temppu eikä mikään hommata viinaa vaikka kuinka rajotetaan saantia. Älkää nolatko itteenne enempää tällä holhoomisella kun se ei kuulu teille pätkääkään

  • Kaikkihan me vaan parasta ajatellaan

    Sastamalasta kotoisin olevana (nyt jo muualla asuvana) vaan totean, että kyllä mm.Sylvää on ihan kädetön päihteiden hillitsemisen kanssa. Niin paljon päihteet vaihto omistajaa ihan koulupäivän aikana kun vapaa-alallakin. Itse en ilmoittanut, kun se ei itseäni tai ystäviäni koskenut ja koen, että kyllä tietynlaiset ihmiset/nuoret vielä edestään löytää tilanteensa. Huumeita pyörii ihan yleisesti tietyillä henkilöllä ja itse jo 7lk. sain tietää nimeltä, keneltä löytyisi jos vaan haluaisi.

    Ja erityisesti suurinosa vanhemmista ei edes välitä ja kokevat olevansa vaan lastensa kavereita, jolloin olis väärin edes puuttua lapsen käytökseen. ”Kuuluu tohon ikään” ”Ei äitiäkään/isääkään kukaan nuorena kieltäny”. Ei kieltänyt juu.

    Ja tähän vielä kun lisätään Vammalan poliisi, joka käy mm.lukiobileissä kysymässä ”Onko paikalla alaikäisiä?” No ei tietenkään ole… ja poliisit lähtee. Ei siinä paljoa poliisilla pelottelukaan auta 🙂
    Onnea vaan nuorten toivojen kanssa! Innolla odotan, miten paljon oikeasti oma esimerkkini vaikuttaa tulevien lapsieni kohtaloon tässä houkutusten maailmassa.

Kommentointi ei ole käytössä.