SAKSITUT: Valtiovalta valjastaa maakuntien päättäjät sirkuspelleiksi

Voihan yhden kerran. Kun sastamalalaiset kerrankin näyttivät oikean voimansa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymävaltuustossa maanantaina, niin valtiovalta tyrmäsi leikkausten jatkamisen Vammalan aluesairaalassa. Sen teki eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Näillä näkymin tänään keskiviikkona eduskunta hyväksyy entisestään kiristetyn asetuksen hallituspuolueitten voimin.
Siis. Sairaanhoitopiirin valtuusto joutui päättämään asiasta ennen, kuin tiedossa oli, mitä eduskunnassa oikeasti on pohdittu. Tämä tietenkin tuntuu hullulta. Näin valtiovalta valjastaa maakuntien päättäjät sirkuspelleiksi.

On toki mahdollista, että sairaanhoitopiirin hallitus hieman kiirehti tätä päätöksentekoa valtuustossa. Asia tosin oli toimintasuunnitelmassa, jossa todettiin, että leikkauksia käsitellään ensi vuonna piirin somaattisen hoidon kehittämisen loppuraportin yhteydessä.
Näyttää pahasti siltä, että niin sote-uudistus kuin maakuntauudistuskin kaatuvat painavimmin eduskunnan ulkopuolelle. Maakunnissa valmistellaan asioita hiki päissä, vaikka lait tai ainakin niiden lopulliset tarkoitukset ovat hakusessa. Eipä näytä helpolta, sillä jälleen käy niin, että se jätelasti kipataan Helsingistä maakuntien luottamushenkilöitten niskaan.

Siitä sote-uudistuksesta haetaan edelleen kolmen miljardin euron säästöjä jonnekin 2020-luvun puolelle. Mistähän tuo raha kaivetaan? Vannotaan sähköisten palveluitten nimiin ja uutuutena on nostettu esiin etälääketiede. Veikkaan, että mahdolliset säästöt ovat poissa selkänahoista. Hirveitä eurokasoja tuskin kertyy siitä, että täydelliset päivystykset keskitetään kahteentoista sairaalaan ja leikkaustoimintoja vähennetään pienemmistä sairaaloista. Matka ja kuljettamiset pitenevät. Vaan kansalaisethan tuon kaiken maksavat.

Eppäilen, että noin kymmenen vuoden kuluttua koko paketti viimeistään avataan ja palataan hiljalleen lähelle nykyistä kuosia. Näinhän on käynyt monissa asioissa, jotka ovat hätäisesti viety läpi eduskunnassa, jotta edes joku jälki jää.

  • Mika Sillanpää

    Toivottavasti tämä farssi kuitenkin näytti että Tampereen ympäristö yhdessä voi vaikuttaa päätöksiin. Pakottaa sitten tulevaisuudessa Tampereen ottamaan jo valmisteluvaiheessa ympäristökunnat huomioon edes jotenkin.

  • "Ei omena kauas puusta putoa(kko)"

    vai puotaako sittenkin.

    Tutkaileppa koululaitostamme, virkamieskoneistoa kunnissa ja valtionlaitoksissa sekä nyt laman myötä myös noita pienyrityksiämme. Toimet jaetaan perheenjäsenille, sukulaisille tai muuten tutuille, huonopuoli on että pätevimmät ja osaavimmat eivät milloinkaan pääse haluamiinsa toimiin ja näin näivetetään koko kansantalous pikku hiljaa kun ”taidottomat johtavat haluttomia”

Kommentointi ei ole käytössä.