SAKSITUT: Onko hurmahenkisyys vallalla kuntavaaleissa eduskuntavaalien tapaan?

Viime eduskuntavaaleissa sastamalalaiset näyttivät omalta osaltaan voimansa. Paikkakunnalta äänestettiin eduskuntaan kolme edustajaa lakeja säätään. Tuloshan oli maan mittakaavassa mahtava. Moista ei ole ennen koettu vastaavan kokoisella paikkakunnalla.

Ensi keväänä on vuorossa kuntavaalit. Niiden merkitys paikallisesti on suuri, koska kesäkuussa aloittava uusi valtuusto pääse linjaamaan kaupungin kehitystä suuren sote- ja maakuntauudistuksen vanavedessä. Tärkein tehtävä valtuustolla tulevaisuudessa on kaivaa esiin keinot elinvoimaisuuden lisäämiseksi ja asukaskadon kääntämiseksi voittoputkeen. Siinä sitä hommaa riittää, vaikka sosiaali- ja terveydenhuolto karkaavatkin maakunnan huomaan.

Mutta löytyykö kuntavaaleihin samaa hurmahenkisyyttä, joka näyttäytyi eduskuntavaaleissa? Se olisi tärkeätä, koska vaalit ovat kuntalaisten suurin vaikutuksen paikka. Sastamalassa valtuuston koko putoaa 43:een ja lautakuntia yhdistetään. Tämä tietää päätöksenteon siirtymistä harvempiin päihin. Viime kuntavaaleissa kaikki entiset kuntakeskukset saivat mukavasti valtuutettuja. Kuinka nyt käy?

Olisiko nyt aika perustaa entisiin kuntakeskuksiin minivaltuustot, joille annetaan budjettirahaa käyttöön? Nämä valtuustot voisivat sitten haluamallaan tavalla käyttää rahat kotikulmiensa kehittämisen ja päättää vaikkapa siitä, mikä katu on korjausvuorossa, tai mihin sijoitetaan uusi lasten leikkikenttä. Ja varmasti löytyy paljon asioita, joita nämä valtuustot voisivat ruotia paikallistuntemuksensa perusteella.

Siitä hurmahenkisyydestä vielä kuntavaaleissa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka kansanedustajiemme työtä arvostetaan kuntauurnilla. Hallituspuolueitten edustajat Arto Satonen (kok) ja Pertti Hakanen (kesk) ovat varmasti keskiössä, kun opposition Ilmari Nurminen (sd) puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Niinhän koko kolmikko tekee, mutta keinot ovat erilaiset. Tosin kuntavaaleissa on kyse muista asioista, mutta valtakunnan poliittiset linjaukset vaikuttavat silti.

Takana on jälleen yksi vuosi elävää elämää iloineen ja suruineen.
Hyvää tulevaa vaalivuotta 2017.

  • Nimetön

    Me kuntalaiset tarvitsemme oikeaa rehellistä tietoa siitä mihin tämä maakuntamalli oikein tähtää ? Nämä poliittiset avainhenkilöt voivat sen meille avoimesti kertoa, jos vain haluavat. Nurminen ei yksin pysty hyvinvointiyhteiskuntaa puolustamaan kyllä siinä tarvitaan muitakin mukaan.

    • Nimetön

      Rehellistä tietoa poliitikoilta? Mistä tietää, että poliitikko valehtelee? Sen huulet liikkuvat.

    • Nimetön

      Joo, palautetaan sellainen Sastamala, joka ulottui Merikarvialle asti. Pienemmät kunnat ovat kepupoliitikoiden märkä uni, haluavat päteä valtuustoissa ja hallintohimmeleiden hallituksissa.

    • Tane

      Haluatko ihan oikeasti kaikki kahdeksan kuntaa takaisin ja kaikkiin omat kunnanjohtajat, hallitukset, valtuustot ja lautakunnat jäsenineen ja palkkioineen?
      Ja silläkö saadaan jotain muuta kuin lisää turhaa byrokratiaa? Mistä saadaan edes jäseniä joka tehtävään? Puhumattakaan hyvistä…

      • nimetön

        Maakuntajohtajuuteen kyllä tulee uppoamaan ainakin kahdeksan kunnan johtajien/hallinnon palkkakulut. Sinne ne miljoonat uppoaa ihanalla kulttuurilla kuorrutettuna! Rahalla saa ja ratikalla pääsee…

  • Nimetön

    Nyt on kuulemma ennen näkemättömän vaikeata saada ehdokkaita, tarkoitan päteviä ehdokkaita! Parhaat voimat eivät lähde.

  • Nimetön

    18.05 Kyllä politiikka on mielenkiintoista, ei koskaan tiedä mitä tapahtuu…. Olisi se toivottavaa, että uusia kasvoja tulisi siihen mukaan.

    • Nimetön

      Uusia kasvoja tarvitaan tähän hölmöilyvaiheeseen mokaamaan itsensä, jotta vanhat parrat pääsevät valtaan palattuaan syyttämään heitä itse aloittamastaan tuhosta.

  • Nimetön

    Sastamalasta historialliset kolme kansanedustajaa … mitä ovat tehneet Sastamalan hyväksi ?

    • Nimetön

      Meeppäs kokeilemaan, paljonko saat näkyvää aikaiseksi. Voit aloittaa ihan vaikka kunnanvaltuustosta ja siellä pätevöityneenä seuraavissa vaaleissa kansanedustajaksi. Kattellaan sitten mitä olet saanut aikaiseksi.

      • nimetön

        Olen samaa mieltä. Politiikan vaikuttajien hierarkia se vasta byrokraattinen onkin! Vasta kun olet niiaillut ja kumarrellut tarpeeksi moneen suuntaan, pääset jakamaan yhteisiä varoja itsellesi ja kavereillesi.

      • Nimetön

        Eiköhän äänestäjät valitse edustajia ajamaan omia ja alueensa asioita . . . mitä ovat tehneet Sastamalan hyväksi ?

  • Nimetön

    Kiikoisista saatiin valittua kolme kokoomuslaista Sastamalan valtuustoon.
    Mitä ovat saaneet aikaiseksi?

    • Nimetön

      Olisi mielenkiintoista tietää teidän Kiikoisten Kokoomuksen aikaansaannokset,teidät on sinne valittu,niin osaattehan myöskin vastata!? Ettehän te siellä kai mykkänä istu,vaan siksi että saa kokouspalkkion?

  • Nimetön

    Eiköhän Kiikoisiin ole saatu vaikka mitä! Pyörätietä, toria, rantasaunaa ja kirjastoa. Mitä muuta saisi olla?

  • Nimetön

    KIrjasto turha hanke,ei vanhassakaan niin ruuhkaa ole,ja olisihan sen voinu laittaa Kiikoistalolle,olis rahaa säästyny järkevämpään hankintaan,esim. vanhusten hyvinvointiin ja palveluihin,mutta ei.

    • Nimetön

      Jaha, vanhuskortti lyöty taas pöytään. Entä lapset, tulevat vanhusten hoivaajat? Nyt saadaan koulullekin lisätilaa ja lasten on helpompi lainata kirjoja. Johan se on todettu, että nuorison lukutaito on heikkenemässä. Digitalisaatio vienee lopulta pikkukirjastot mennessään, jolloin Kiikoisten kirjasto ei jää tyhjilleen, vaan toimii koulun lisätiloina. Onhan se koulullekin jonkinlainen henkivakuutus, kun on monipuolista toimintaa.

      • nimetön

        Voi voi kun oppisivatkin hoivaamaan vanhempansa…Mutta mistäs sitä oppia olisi saanut, jos vanhemmatkin ovat heidät hoidattaneet vieraalla/päiväkodissa. Sitä saa, mitä tilaa.

  • Nimetön

    Eiköhän kirjasto-kouluhankkeestakin toteutunut vain murto-osa. Miljoona tuostakin porkkanarahasta sujahti muihin taskuihin.
    Porkkananappeja tosin lapsilla on riittänyt purtavaksi.

    • Nimetön

      Kerro lisää tuosta miljoonakavalluksesta! Porkkanarahat jakoi kepu-enemmistöinen toimikunta.

  • Nimetön

    Ei kiinnosta kuntavaalit enää, politikointi on mennyt pahasti pieleen.

  • Nimetön

    00.39 En usko, että tämä nykyinen aktiivinen sukupolvi joutaa vanhempiaan hoitelemaan on vain parasta varautua siihen, että yrittää pysyä joten kuten tolpillaan ja kaatua sitten ns. saappaat jalassa.

Kommentointi ei ole käytössä.