Sastamalan päiväkeskuksen toiminta päättyi perjantaina

Yhteiset pelihetket ovat enää muisto. Asiakkaat, kuten kuvassa olevat Jussi ja Merja, jättivät Sastamalan päiväkeskukselle jäähyväiset viime perjantaina. Ohjaajat Tia Saarinen (oik.) ja Anja Kannisto tyhjentävät ja siivoavat paikkoja vielä tämän viikon ajan.

Tyrmistys ja epäusko valtasivat Sastamalan päiväkeskuksen asiakkaiden mielet, kun ohjaajat Anja Kannisto ja Tia Saarinen keväällä kertoivat keskuksen ovien sulkeutuvan joulukuussa. ”Jäin ihan oikeasti haavi auki”, kuvailee tuntojaan keskuksessa 15 vuotta asioinut Merja.

Ohjaajat olivat ehtineet sulatella tietoa lopettamispäätöksestä puolisen vuotta, sillä heille asiasta ilmoitettiin joulukuussa 2015. ”Asiakkaille emme kuitenkaan voineet kertoa mitään, ennen kuin saatiin lopullinen varmuus.”

Päiväkeskus on A-klinikkasäätiön tuottama palvelu. Sen lisäksi Sastamalassa on toiminut säätiön päihdeklinikka. Sen toiminnot siirtyvät vuoden alussa kaupungin Mielipisteen yhteyteen, mutta päiväkeskuksen palveluja Sastamala ei enää vuoden alusta osta.

”On ihan käsittämätöntä, että hyvin toimiva palvelu ajetaan alas. Syrjäytymisen ehkäisemisestä puhutaan paljon, mutta ei tämä siltä vaikuta. Kyllä väärästä paikasta säästetään”, asiakkaat ja ohjaajat puhisevat.

Merjalle sekä päiväkeskuksessa aivan sen perustamisesta eli 90-luvun puolivälistä viihtyneelle Jussille Asemakatu 9:ssä sijaitsevasta keskuksesta on muodostunut toinen olohuone.

Päiväkeskuksessa palveluihin ovat sisältyneet lehdet, televisio, internet, sauna, pyykkihuolto, yhteinen ruoanlaitto sekä omakustanteinen ruokailu. Kuntouttavaan työtoimintaan on ollut mahdollisuus kolmena päivänä viikossa.

Minne asiakkaat jatkossa suuntaavat arkipäiviään viettämään? Se on suurin kysymys Anja Kanniston ja Tia Saarisen huulilla.

Samaa pohtivat Merja ja Jussi. ”Shokki tulee varmasti vasta pyhien jälkeen, kun tajuaa, ettei enää olekaan vanhaa tuttua paikkaa”, Merja pohtii.

”Kyllä vielä monena päivänä tulee vanhasta muistista ajettua pihaan ja kokeiltua ovea, joka ei sitten aukeakaan”, toteaa Jussi.

Sastamalassa luodaan moderneja mielenterveyspalveluita

Syy Sastamalan päiväkeskuksen ovien sulkemiseen on valtakunnallisessa linjauksessa, jonka mukaan päihde- ja mielenterveyspalvelut tulee järjestää ns. yhden oven periaatteella. Linjauksen johdosta Sotesin Mielipisteen ja Sastamalan päihdeklinikan mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistyvät 2. tammikuuta 2017.

”Päivätoimintaa järjestetään niille asiakkaille, jotka tarvitsevat ryhmätoimintaa hoidollisten ryhmien muodossa. Ensi vuoden aikana suunnitellaan monialaisena yhteistyönä työttömien henkilöiden matalan kynnyksen ryhmäpalvelua, johon nykyiset päiväkeskustoiminnan asiakkaat voivat osallistua”, Sotesista todetaan.

Sastamala on mukana Pirkanmaan mielenterveystyön kehittämisprojektissa, jonka tavoitteena on luoda moderneja mielenterveyspalveluita. Päihdehuollon palvelut järjestetään pilottimallilla ainakin vuoden 2019 loppuun.

Lue koko juttu tänään ilmestyneestä Alueviestistä. 

  • Nimetön

    Päihde- ja mielenterveyslinjaus ja yhden oven periaate ei mitenkään estä päiväkeskustoiminnan pyörittämistä.

    • Muija

      Samaa mieltä. Päiväkeskus oli matalan kynnyksen palvelu, jossa päihde- ja mielenterveystyö yhdistyivät.

  • Eva von Koch

    Päiväkeskuksen sulkeminen on mielestäni hyvin lyhytnäköistä. On hieno asia, että perusteluna on palvelun parantaminen, nyt se vaan ei taida toteutua. Kun omat asiat ovat suht`koht hyvällä mallilla, on ehkä vaikea katsoa asiaa päihdekuntoutujan tai mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta. Vertaistuki ja paikka, jonne voi mennä, ovat elämän laatua parantavia asioita ja väitän , että myös rahan näkökulmasta edullisempi ratkaisu kuin joku muu ratkaisu. Ongelmien ehkäisy ennakolta on aina parempi kuin itkeä maahan kaatunutta maitoa.
    Ja asia, josta ei ehkä mielellään puhuta, on myös se, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ovat helposti ihmisryhmä, joka ei ole niin kunniakas osa yhteisöämme, jota Sastamalaksi kutsutaan. Heidän ja meidän ( olen mielenterveyskuntoutuja lopun elämääni) kanssamme ei välttämättä haluta jakaa yhteisä tiloja kuten nyt vaikka terveyskeskuksen ryhmät,( mikäli niitä on) ja palvelut.
    Lähetekäytännöt karsivat myös kävijöitä. Aina ei tarvita sen tason palvelua, vaan vertaisryhmät ja matalan kynnyksen palvelut ovat riittävän kannattelevia
    . Minusta päiväkeskuksen sulkeminen ei ole hyvä tapa hoitaa päihdekuntoutujien jaksamista ja pärjäämistä osana kaupunkimme asujistoa.

Kommentointi ei ole käytössä.