Puistokadun tulipalo sai todennäköisesti alkunsa ilotulitteesta

SPR:n Vammalan osaston Arvo ja Leena Heino palopaikalla tiistaina. Palo syttyi porttikongissa, varastokopissa, joka toimi ennen Alkon lastauslaiturina.

Kerrostalon ja liiketilan välisessä porttikongissa Vammalan keskustassa uudenvuoden yönä tuhojaan tehnyt tulipalo sai todennäköisesti alkunsa ilotulitteesta.

”Ilotulite on tällä hetkellä vahvin vaihtoehto syttymissyyksi. Rikosnimikkeenä on yleisvaaran tuottaminen, myös törkeän vanhingonteon tunnusmerkit täyttyvät”, sanoo komisario Pauli Pitkäkoski Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Ilotulitteen ampujasta poliisilla ei ole tietoa. Pitkäkosken käsityksen mukaan tapahtumapaikalla ei ole valvontakameroita.

”Vihjeitä otetaan aina vastaan”, Pitkäkoski muistuttaa.

”Kuusinumeroinen luku kyseessä”

Uudenvuoden yön palo aiheutti mittavia taloudellisia vahinkoja. Tulen, noen ja savun aikaansaamien tuhojen korjaamisen arvioitiin nielaisevan suuria summia.

”Selvitystyö jatkuu vielä, mutta kyllä tässä kuusinumeroinen luku tulee kyseeseen”, mietti rakennusmestari Jouni Kotilahti tiistaina.

Leena Heino SPR:n Vammalan osastosta kertoo, että yhdistyksen omistaman 124-neliöisen kirpputoritilan toiminta on palon vuoksi jäissä pitkän aikaa.

Kirpputorin remontin aikataulu sekä asiat valuutusyhtiön kanssa olivat vielä alkuviikosta auki. Kirpputoritoiminnasta saadut varat ovat tärkeitä paikallisosaston toiminnan kannalta.

SPR:n Ystävänpirtin ovet olivat alkuviikon kiinni, lähinnä palon vioittamien sähköjärjestelmien vuoksi. Heino arveli, että toiminta pirtillä jatkuu jo keskiviikkona.

Porttikongissa riehunut palo aiheutti haittoja myös Puistokadun katutason liiketiloille. Savuvahingoista saivat osansa muun muassa Putiikki Naiselle -liikkeen varastotilat sekä Silmäasema, jossa vaurioituvat lisäksi lämmityslaitteet. Liikkeet ovat olleet auki normaalisti.

Aiheesta enemmän 11.1. Alueviestissä.

Palon jäljissä riittää melkoisesti siivottavaa.
Leena ja Arvo Heinon mukaan kirpputorin tavarat ovat savuuntuneet ja nokeentuneet myyntikelvottomiksi.
  • Paavo J Vammaskoski

    Ehdotan, että ilotulitteiden käyttäjille määrätään jatkossa tulityökortti.

    • Ilotulitteet pois taajamasta

      Hyvä ehdotus mutta kuka valvoo onko ampujalla kortti vai ei varsinkin kun tulitteita luovutetaan eteenpäin. Ilotulitteet pitäisi kieltää mieluummin kokonaan yksityisiltä ja taajamissa ampuminen ainakin.Tulitteiden myyjät järjästäkööt ampumiselle soveliaan paikan huitsin nevadasta jossa ei ole eläimiä lähelllä.Myös monet ihmiset vihaavat tulitteita. Täysin turhaa hulluutta ja eläinrääkkäystä paukutella tuntikausia. Mietei kaikki eläimet kärsivät paukuttelusta ja joillekkin pitää antaa jopa rauhoittavia että ne jotenkin pysyvät hengissä. On myös rauhoitteille alergisia eläimiä joten niillä on vieläkin pahempi tilanne. Pitää myös muistaa että eläimille on haitallista antaa rauhoittavia toisten tyhmyyden ja turhamaisuuden vuoksi. Ehdotan että tulitteet pois ainakin kaupungin alueelta jossa on paljon lemmikeitä ja ihmisiä jotka vihaavat paukuttelua.

      • KR Koski

        Edellinen kommentti ihan täyttä asiaa. Miten paljon tällaisia tapauksia tarvitaan ennenkuin päättäjät heräävät tekemään asialle jotakin. Olen lähettänyt joitakin vuosia sitten muutamalle Pirkanmaan kansanedustajalle sähköpostia esittämällä roimaa haittaveroa ilotulitustuotteille. Palaute oli valitettavasti kovin vähättelevä eikä asialle ole tapahtunut mitään.

      • Nimetön

        Rauhoittavista lääkkeistä olisi eniten apua kotieläimille, jos ne annettaisiin niiden omistajille. Kotieläimet pelkäävät, koska omistaja on hermona ja tartuttaa hermostumisensa lemmikkiin. ”Kyllä meitä nyt niiiin pelottaa!” Miten ihmeessä metsästyskoirat ovat jopa innoissaan paukkeesta? Siksi, että omistaja ei opeta koiraa pelkäämään laukauksia, päinvastoin paukkeesta seuraa innostavaa toimintaa. Lemmikkien pito tulisi kieltää niltä, jotka pitävät niitä vauvan korvikkeena ja tekevät niistä omistajaan sairaalloisesti turvautuvia neurootikkoja.

  • Ei rakettaja enää

    Eivät sellaiset ammukset tuo kenellekään iloa, jotka vahingoittavat toisen omaisuutta ja .aiheuttavat vaaraa sekä ihmisille, että eläimille. Se on kyllä surutulitusta! Kyllä kaupungin pitää kieltää tälläinen melusaaste ja ilman pilaaminen kaikilta kaupungin asuinalueilta jo ensi vuoden vaihteeksi! Ei muita ihmisiä saa muunkaanlaisella melusaasteella häiritä, saatikka näin vaarallisilla räjähteillä. Maailmassa on kyllä riittävästi muutenkin räjähteitä käyttäviä terroristejä, että lisää ei enää kaivata, ilo-sanan taakse kätkeytyviä raketin ampujia.

  • Pohdiskelija

    Oliko torilla Uuden Vuoden ilotulitusta ja mihin aikaan? Olisiko ollut mahdollista taivaalta tippuneiden kytöjäänteiden sytyttäneen palon?

    • Nimetön

      Se oli jo ennen joulun alkamista ammutiin torikeskuksen ylä parkkipaikalta.

    • Nimetön

      Olet todella oikeassa! Valittaa pitää aina ja olla negatiivinen. Kaikki iloa tuottava on ehdottomasti kiellettävä, vaikka ei ole vielä varmaa aiheuttiko palon ilotulite.

      Tulipalo on aina todella ikävää niille ketä se koskettaa.

      • Ilotulitteet pois taajamasta

        Sinulle nimetön joka otit kantaa kirjoitukseeni jossa kommentoin että lemmikeille pitäisi antaa rauhoittavia kun pelkäävät pauketta. Sinä et tiedä yhtään mitään lemmikeistä etkä niiden omistajista. Sanot että metsästyskoirat pitävät paukkeesta`!! Entä kissat ja muut koirat ja eläimet? Luuletko tosiaan että me joilla on ollut lemmikeitä aina tarvitsemme rauhoittavia? Kukaan lemmikin omistaja ei ole niin tyhmä että tartuttaisi pelkoa eläimeen vaan kyllä me osaamme käsitellä eläimiä niin rauhoittavasti ettei ne meistä pelkoa saa vain sinunlaisesi paukuttelija saa painua korpeen paukutelemaan toisten nurkista tai voisit istua rakettisi päälle ja lentää nevadaan muita häiritsemästä. Tiedoksi vaan että olen kouluttanut koiria joten tiedän miten niitä käsitellään mutta kaikkia ei saa pelottomiksi. Vauvoja saat itsellesi tehdä niin paljon kuin haluat sillä minä en ikinä niitä halua. Älä kommentoi!

      • Nimetön

        19:36
        Koirat, jotka pelkäävät ilotulituksen paukuttelua, ovat luonnevikaisia.
        Jos taas yksi ilta vuodessa sallitaan pieni paukuttelu, niin eikös lemmikkienomistajat yritä sitäkin sabotoida. Antaa paukkua vaan täydeltä laidalta. Kaikkea ei sentään voi kieltää. Nimimerkki ’koiran pas….a kengissä’

      • Nimetön

        19:36
        Useimmat seurakoirien omistajat eivät kouluta koiriaan lainkaan, vaan sensijaan opettavat niistä omistajastaan riippuvaisia raukkoja, kaikkea pelkääviä ja lohdutusta hakevia vauvankorvikkeita. Olen kouluttanut useita metsästys- ja seurakoiran pentuja olemaan pelkäämättä paukkuja, eikä vielä ole tullut vastaan tervettä koiranpentua, josta ei olisi saanut paukkuja kestävää. Tosin joka kerta on pitänyt ensin kouluttaa omistajaa käyttäytymään oikein koiransa kanssa. Sellainen koira, jonka omistaja on pilannut, on toki paljon hankalampi koulutettava, ellei omistaja halua myös muuttaa käytöstään.

  • Nimetön

    Sastamalan malli. Ehdotan että ensi vuodesta lähtien otetaan sellainen käytäntö, että järjestetään jossain sopivassa paikassa yleinen kaupungin ilotulitus. Kaupunkilaiset itse tekevät tämän siten, että menevät ostamansa raketin kanssa rakettipaikalle ja jokainen vuoron perään ampuu oman rakettinsa. Tarvittaessa vuoronumero käytäntöön. Kaupunki voisi tuoda paikalle suuren glökitynnyrin ja tarjoilla mehut. Muualla ampuminen kielletään. Ei todellakaan ole mitään järkeä rätkytellä omassa pihanurkassaan kun sen voi tehdä muuallakin Saataisiin tämä villi meno aisoihin.

  • Piiku

    Eikö olisi parempi vaihtoehto ilotulitteiden kieltämiselle se, että kielletään niiden ampuminen keskusta-alueella? Saisi syrjemmällä seudulla ampua omalla vastuulla. Hölmöä kieltää kokonaan, pienet lapset kun odottaa tätä päivää joulun lisäksi. (Venetsialaisia lukuunottamatta)

  • Onnex ei bensa varasto sentäs

    Meniköhän ihan oikein tuo lastauslaiturin käyttö. Onko huomioitu talonyhtiön pelastussuunnitelmassa tai vuokrasopimusta tehdessä, että ”avonaisessa” tilassa kerrostalon alakerrassa, varastoidaan palonarkaa tavaraa ????. Kun suljetutkin roskapöntöt on jo kymmeniä vuosia pitänyt kiikuttaa talojen seinustoilta pois (tästä on ihan laki).

    Vinkkinä Polliisille: Eiköhän ”syyllinen” löydy tällä kertaa taloyhtiön hallituksesta.

    • Nimetön

      Eiköhän poliisi osaa työnsä tehdä. Vahinko tuo varmasti on, mutta toki ikävä tapaus sinänsä. Huom. Se alue on aidattu eikä sinne ole kenelläkään ulkopuolisella asiaa eli ei tässä tarvitse taloyhtiön hallitusta syytellä.

      • Onnex ei bensa varasto sentäs

        Lainaus jutusta ”Rikosnimikkeenä on yleisvaaran tuottaminen, myös törkeän vanhingonteon tunnusmerkit täyttyvät”

        mm. tälläisiä tulipaloriskejä lakisääteisillä pelastussuunnitelmilla juuri pyritään estämään ja taloyhtiön hallitus on näistä viimekädessä vastuussa.
        Näin ikävästi vain pääsee käymään kun taloyhtiöissä varsinaisesti ei ole pätevää porukkaa näitä suunnitelmia tekemässä/valvomassa ja ilmeisesti palotarkastuskin on hieman epäonnistunut kun verkolla aidattu laituri on ollut varastona jo useita vuosia.

        Toisaalta paikka on kyllä aika näkyvästi esillä, siinä kun on suosittuja ruokapaikkoja vastapäätä, niin on hieman kohtalon ivaa ettei ketään ammattilainen ole tuota riskiä havainnut kun punaisilla ja sinivalkoisilla autoilla on syömässä käyty.

        Surullinen tapaus kaikenkaikkiaan mutta opettava muistutus taasen kaikille miten pienillä asioilla luodaan turvallinen ympäristö. onneksi ei ketään kuollut.

      • nimetön

        Kyseisen varaston omistaja on ollut joskus taloyhtiön hallituksessa. Kehoituksista huolimatta ei ole siistinyt lastauslaituria, joillekin tuo ohjeiden /käskyjen noudattaminen on vaikea……

  • Häitä vietettiin kuulemma

    Olikos se seukulla vai Marttilankadulla kun ammuskeltiin.

    • Nimetön

      Häätkin pitäs kieltää, suuri osa kuitenkin päätyy eroon ja tulee avioerolapsia jotka sitten sytyttelevät näitä tulipaloja juhliessaan Uutta Vuotta!

  • Vaihtoehto

    Jolsei ilotulitteita saada kiellettyä, niin edellytetään sitten kiinteistöt sullomaan palavat jätteet yms materiaali palamattomiin säiliöihin, jos niitä tarttee tontilla säilyttää! So simple..

  • Nimetön

    Näin epäsiistiä varastonedustaa (laatikoita ja lavoja) ja laiturinalustaa keskustassa ei muualla ole tainnut ollakkaan

    • Nimetön

      10.16 Ei ko. varastoedusta ole ollut epäsiisti, mutta sitä on käytetty mm tupakointiin mikä tekee siitä vähän epämiellyttävän paikan.

    • Nimetön

      Ei se ollut epäsiisti. Lavat, laatikot ja renkaat ovat sammutuksen yhteydessä siihen purettu.

  • AMICO

    On se sitten ihmeellistä, heti kun jotain sattuu, niin tää porukka joka kaikki kieltää,
    avaa sanaisen arkkunsa. Elämäänsä kyllästynytta sakkia, tai sanotaan että kun
    itseltä loppuu virikkeet, niin ne täytyis kaikilta kieltää.

    • Nimetön

      Joo tämä kaiken kieltäminen on tietyille elämäntapa. Voi voi kun koirat pelkää paukutusta, mutta näitä koiria röyhkeästi kakatetaan toisten pihamaalla ja kun huomauttaa niin ollaan nenä solmussa vaikka n. 100 metrin päässä on koiran kakka pusseille tarkoitettu astia.

  • paviaani

    Ruotsissa ehdotetaan raketti kieltoa. Olisiko mahdollista myös vammalassa keskustassa.

  • Nimetön

    tässä on nyt nähtävissä, että rajoituksia ja säädöksiä täytyis antaa oikeisiin asioihin –
    mielestäni tuo ilotulitekäyttö olisi sellainen mihin pitäisi puuttua rajoituksin, jos turvallisuuttta ja järjestystä ajatellaan

    • Onnex ei bensa varasto sentäs

      5.1.2017 20:36 Tarkoitatko että ilotulitteet, pyromaanit ja tulentekovälineet kieltämällä homma olisi hoidossa???, saisimme kerätä talojemme seinustat täyteen pahvi ja muuta ”krääsää” naapureidemme iloksi kukin oman mielihalumme mukaisesti. mietippä vähän asiaa!

  • nimetön

    Tämähän on se taktiikan ”leipää ja sirkushuveja kansalle” jälkimmäinen osuus. Yhä uppoaa…

  • Onnex ei bensa varasto sentäs

    4.1.2017 09:25 …. Niimpä, toiset uskoo puhetta ja toiset sitten taasen käyvät asiat lävitse kalliiman kautta.

    Murphyn laki: ”jos jonkin asian voi tehdä monella tavalla ja näistä tavoista yksi johtaa onnettomuuteen, ennen pitkää joku tekee asian sillä tavalla”.

Kommentointi ei ole käytössä.