Vt. museonjohtaja: ”Museo ei saa olla yksinäinen linnake”

Sastamalan museoissa tehdään paljon yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Viime vuonna museossa pääsi tutustumaan vanhan ajan kouluun. Kuva: Sastamalan seudun museo.

Viime viikon Alueviestin juttu dosentti Marja-Liisa Rönkön Kulttuurin Sastamala -kirjasta sai lukijamme miettimään, mitä Sastamalan seudun museolle kuuluu nyt. Kysyimme asiasta kokoelma-amanuenssi, vt. museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvilta sekä vs. kulttuurijohtaja Päivi Mäki-Kerttulalta.

Sastamalan seudun museon tulevaisuus on yhä avoinna. Museon tilojen kehittämistä ja tulevaa toimintaa suunnittelemaan perustetun ohjausryhmän työ on vielä kesken, sillä koko Pappilan alueen kehittämistä koskevat suuremmat linjaukset puuttuvat. Ne vaikuttavat olennaisesti esimerkiksi museon tilakysymykseen.

”Nykyisen museorakennuksen peruskorjaus on epätodennäköistä kaupungin taloudellisen tilanteen vuoksi. Vain välttämättömien korjausten tekeminen tulee sekin kalliiksi, eikä museon saavutettavuus ei tämän ratkaisun myötä paljoa kehity. Yhtenä vaihtoehtona on nykyisestä rakennuksesta luopuminen ja museon näyttelyiden järjestäminen muualla esimerkiksi Pukstaavissa, Tornihuvilassa tai uudessa rakennuksessa. Näyttelyitä voisi myös järjestää kiertävinä kaupungin alueella”, sanoo Mäki-Kerttula.

Museo on aktiivinen osallistuja

Marja Hänninen-Tolvi kertoo museon perustoiminnan jatkuvan entisellään niin kauan, kunnes tilaratkaisu on tehty: kokoelma-, näyttely- ja yleisyötoimintaa viedään koko ajan eteenpäin näissä puitteissa. Myös näyttely- ja yleisötyökonseptia tulee miettiä: miten se palvelisi asiakkaitaan parhaiten. Esimerkiksi Tarinoiden Sastamala -sanataidekerhot ovat saaneet hyvän vastaanoton paikallisissa kouluissa.

Tämän kaiken rinnalla tulee vt. museonjohtajan mukaan panostaa museon saavutettavuuden lisäämiseen. Tällä hetkellä esimerkiksi museon nettisivut eivät palvele parhaimmalla mahdollisella tavalla asiakkaitaan. Myös paikallisen yhteistyön lisääminen on tärkeää.

”Museo ei saa olla yksinäinen linnake, vaan aktiivinen osallistuja ja mahdollistaja. Sastamalan seudun museossa odotetaankin innokkaasti tulevaa vuotta, jolloin käynnistyy Tyrvään Mantan -juhlavuosi yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.”

Onko Sastamalassa vielä jonain päivänä ovet auki ns. perinteiseen esinemuseoon?

”Asiaa tulee miettiä osana museon tilaratkaisuja. Siinä missä yhteiskunta muuttuu, myös museokenttä elää. Se mitä niin sanottu perinteinen esinemuseo tulee tarkoittamaan meidän kohdalla, tulee varmastikin olemaan yhteistyön tulos museon sidosryhmien kanssa”, Hänninen-Tolvi vastaa.

Aiheesta enemmän 11.1. Alueviestissä.

 

Poimintoja

  • Tulevaisuus

    ”Nykyisen museorakennuksen peruskorjaus on epätodennäköistä kaupungin taloudellisen tilanteen vuoksi. Vain välttämättömien korjausten tekeminen tulee sekin kalliiksi, eikä museon saavutettavuus ei tämän ratkaisun myötä paljoa kehity. Yhtenä vaihtoehtona on nykyisestä rakennuksesta luopuminen”

    Jos kerran Kaupunki luopuu Pappilan navetasta ylläpidon kannattamattomuuden vuoksi, niin kukas sen ostaa?

    • Nimetön

      Sehän on navetta! Mitä ongelmaa sen uusiokäytössä on, eikun possuja täyteen vaan. Lähiruokaa kaupunkilaisille. Jos luomupossuja halutaan, niin eiköhän pihamaalla ole tilaa jaloitteluun. Tai tehdään siitä valittajien puuhamaa, jossa saa huonoa kahvia pierettävän maidon kanssa, väärin rypytettyjä karjalanpiirakoita väärällä täytteellä, kuivia viinereitä ja hernekeittoa ilman sattumia. Vegaaniruokaa toki pitää olla, mutta laardissa friteerattuna ja sen saadakseen pitää pystyä olemaan viisi minuuttia huutamatta: olen vegaani! Pöydät keikkuvat, tuolit ovat epämukavia. Tarjoilijat ovat tuppisuita, töykeitä ja hitaita, paitsi väärän väriset, jotka ovat ärsyttävän iloisia, ystävällisiä ja nopeita. Yleisen valituksen sorinan ýli kaikuu rikkinäisistä kaiuttimista liian kovaa ”Elämän valttikortit”.

  • Nimetön

    Museotoiminnat vapaaehtoisten vastuulle. On edesvastuutonta anta rahaa moiseen museohöpötykseen. Sastamalan sivukulmat ovat jo museoituneita ja köyhtyneitä.

    • Edesvastuutonta

      Täysin samaa mieltä. Kuinka monta höpömuseota kuvittelette Vammalaan mahtuvan?
      Pukstaavi vapaaehtoisten vastuulle!

      • Nimetön

        Samaa mieltä. Samoin terveydenhuolto vapaaehtoisten hoidettavaksi. Ei haittaa minua, kun en ole sairas ollut moneen vuoteen.

  • Nimetön

    Hyvä, että museon asioita tulee esille paikallislehtien palstalla. Toivottavasti yleisö nyt ottaa kantaa ja kertoo mitä se museolta haluaa. Navetta on toisaalta niin kaunis rakennus, että on sääli, jos se jää vaille käyttöä. Nimenomaan museoksi se olisi olemuksensa ja historiansa perusteella ihanteellinen. Nykypäivän vaatimukset tietysti pitäisi ottaa haltuun, mutta mistä rahat.

  • Nimetön

    Ihana vanha esinemuseo olisi taas mukava nähdä. Voisiko vielä yhden näyttelyn järjestää navettaan? Siis, jos sitä tosiaan ei aiota korjauksin ajanmukaistaa tulevaan museokäyttöön. Sellainen jäähyväisnäyttely.

  • Nimetön

    Ei ole näyttely sama tornihuvilassa tai Pukstaavissa. Kivinavetassa on ihan oma tunnelmansa.

  • Nimetön

    Toivottavasti pappilan kunnostuksen myötä navetallakin tapahtuu jotakin hyvää

  • Nimetön

    Eikös kunnostettaisi talkoilla koko navetta. Osaamista ja taito täällä piisaa. Tilkitään seiniä ja laitetaan fylliä, hiotaan lattiat ja maalataan ovet ja ikkunat. Sitten vaan nähtäville kaikkia vanhoja esineitä.

  • Tärkeää asiaa:

    Kannatan edellisen kirjoittajan ajatusta ns. kunnostustalkoot olisivat ihan paikallaan.

  • Nimetön

    Mitä korjataan, mitä maksaa? Häh, eikö kukaan puhu mitään, ihan salamyhkäistä touhua, niinkuin aina.

  • Nimetön

    Pyhän Olavin kirkko nousi paljolti talkoilla. Kustannukset putoaa minimiin. Ei sellaista kivipaasia tänä päivänä saa hinnalla eikä millään.

  • Nimetön

    Tavaroiden pitää olla museolla, lueteltuna ja järjestyksessä. Siellä käydään katsomassa eikä kuljeta tavarat kainalossa pitkin kaupunkia.

  • Nimetön

    Eikö salamyhkäisiä suunnitelmia kukaan uskalla kakistaa kurkusta ulos. Muhii pinnan alla kuin purkautuva tulivuori.

  • Nimetön

    Missä tässä nyt on jotain salamyhkäistä? En ymmärrä.
    Kannatan talkoita! Silti rahaakin tarvitaan, mistähän ne?

  • Nimetön

    Ettei vaan kävisi niin, että Sastamalan kaupunki on taas aikeissa rakentaa jotain uutta. Miten ihmeessä raha ei riitä kunnostamiseen, mutta vaihtoehtoisesti uudisrakentamiseen se riittää?

  • Nimetön

    Museon merkitys paikkakunnalle , asukkaiden ja etenkin nuorten identiteetin kasvulle on kaikkialla muualla maailmassa katsottu tärkeäksi. Sastamalassa paikkakunnan historian tuntemusta ei tunnu kukaan arvostavan. Kannattaako meidän muutaman asian tärkeyden näkevän taistella ? Nykyisin vain yrittäjyys ja omaetu ja ansiot menevät kaiken muun edelle. Onneksi tätä maata ja kotiseutua puolustaneet esi-isämme eivät tätä näe ja koe.

Kommentointi ei ole käytössä.