Kirjasto halutaan pitää keskellä kylää

”Ihmettelen, jos kaupunki nyt päättää siirtää kirjaston pois vanhalta kunnantalolta, kun täysi sali suodenniemeläisiä vastustaa. Nyt on paikka kuunnella asukkaita”, opasti Pekka Järvinen Sastamalan päättäjiä Suodenniemen Urheilutalolla pidetyssä asukasillassa.

Suodenniemeläiset pitävät pintansa ja taistelevat kylänsä puolesta. Iltaan osallistui 158 ihmistä eli reippaasti yli kymmenen prosenttia alueen asukkaista. Väkeä oli kuin vuoden 2006 asukasilloissa, jolloin aiheena oli kuntaliitos Vammalaan vuoden 2007 alussa.

Kirjaston tulevaisuus nousi pintaan, kun taannoin nostettiin esiin mahdollinen siirto vanhalta kunnantalolta koululle tai Urheilutalolle. Kasvatusjohtaja Pekka Kares muistutti, että mitään päätöksiä ei ole tehty.

”Teemme perusteellisen selvityksen eri vaihtoehdoista ja kuulemme asiakkaita. Ajankohta on tämä vuosi. Siihen yksi syy on, että meillä on varattu 25 000 euroa uuteen tekniikkaan eli automaatioon. Yhtenä rahan käyttökohteena voisi olla Suodenniemi.”

Kirjaston mahdollinen siirto ei saanut salilliselta yleisöä juurikaan myötätuntoa. Vesa Mäkinen piti hyvänä, että valmisteilla on perusteellinen selvitys asiasta.
”Kirjasto on tärkeä asia. Erityisen tärkeä se on Sastamalalle, joka on Suomen kirjapääkaupunki. Tärkeintä on, että kaupunki ei tee päätöksiä, jotka heikentävät imagoa.”

Myös terveysaseman tulvaisuus huolettaa

Toisena suurena huolenaiheena suodenniemeläisillä on terveysaseman tulevaisuus.

Suodenniemellä pitkään asukkaita hoitanut Juhani Väisänen jää eläkkeelle. Samalla aseman toiminta on muuttunut. Asemalla käy tiistaisin ja keskiviikkoisin sairaanhoitaja-terveydenhoitaja-lääkäri -kolmikko. Muina aikoina vastaanotto on Mouhijärvellä.

Sotesin johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki huomautti, että vastaanottopäivät eivät ole kiveen hakattuja.

”Uskomme, että tämä uusi malli toimii hyvin. En kuitenkaan voi luvata, että tämäkään malli on pysyvä, kun uusi sote tulee vuoden 2019 alussa. Sen vielä haluan todeta, että Sotesi ei ole lopettamassa yhtäkään sivuterveysasemaa. Kesäsulkuja varmasti jälleen tulee.”

Poimintoja

  • Nimetön

    Suodenniemen kirjasto on lainausmäärältään Sastamalan pienin kirjasto.
    Kuitenkin kirjaston käyttökulut ovat suuret.Jotain pitää tehdä.

  • Nimetön

    Rakennuksen käyttökulut jäävät vaikka kirjasto siirrettäisiin muualle.
    Kustannukset vain siirtyisivät taskusta toiseen, tilakeskukseen opetustoimesta.

  • Kuttukappelin Vilperi

    Yrittäkää ihmiset katsoa asioita hieman pidemmällä aikavälillä! Äänilevyjen ja äänikirjojen lainaus oli hetken joidenkin asiakkaiden mielestä tärkein asia, sitten videot, DVD:t, pelit… Nyt ne ovat netissä kaikki tyynni. Myös kirjat ovat nettijakelussa aina vaan laajemmin. Lukiolaisten oppikirjat ovat jo nyt sähköisiä. Mikä on kirjaston tehtävä tulevaisuudessa?Jos vastaus on sellaisten ikääntyneiden palvelu, jotka eivät osaa nettiä käyttää, hetken päästä kaikki on loppu, kun tämä ikäpolvi on poistunut. Pitäisikö kirjasto sanana unohtaa ja korvata vaikka monitoimitilalla, joka sisältäisi nykyiset kirjastopalvelut niin kauan kun niitä tarvitaan, mutta myös muita toimintoja, jotka kehittyisivät tarpeiden mukaan, tulisivat ja menisivät. Kiikoisissa kirjasto rakennetaan koulun yhteyteen, jossa se toimii myös koulun aputiloina ja omalta osaltaan auttaa koulun säilymistä. Toukolasta on muodostumassa kyläläisten vapaa-ajan keskus urheilutiloineen, kuntosaleineen, urheilukenttineen, jääkiekkokaukaloineen, frisbeeratoineen, valaistuine juoksu- ja hiihtolenkkeineen ja monitoimitiloineen, jossa on kirjaston materiaalin omatoimisen tutkimisen ja lainaamisen mahdollisuus.
    Minusta erillinen kirjastorakennus on historiaa ja hankaloittaa muidenkin palveluiden ylläpitämistä.

  • Nimetön

    Mikä ihmeen pienuus-neuroosi on Sastamalan päättäjillä? Maailmassa on aina olemassa suuria ja pieniä. Pienellä paikkakunnallakin ihmisten täytyy saada elää normaalia elämää, ei suurilla ole oikeutta ottaa heiltä pois sitä mikä on heidän omaansa. Nyt mennään hakoteille siinä, jos aletaan poistaa Sastamalasta kaikkea mikä on pienintä. Mitä ihmeen perusteellisia selvityksiä siinä tarvitaan, kuunnelkaa asukkaita, he ovat asiantuntijoita omassa elinpiirissään.

    Hyvä suodenniemeläiset, vaikka teiltä onkin viety päätöksenteko oikeus pois omissa asioissanne, elämää ei voida sammuttaa.

  • Nimetön

    ”vastaanottopäivät eivät ole kiveen hakattuja sano Korkeamäki”,
    Millais mahtaa olla tän Korkeamäen ja kumppaneitten tietämys Sotesin terveyspisteiden aukiolosta ja vastaanottoaikojen jaosta tarvitseville? Saakos olla henkilöstöllä sivutoimia, jokka haittaa aikojen antamista vastaanotoille? Entäs saako Sotesissa toimia niin, ettei oteta ollenkaan huomioon esteettömyyttä, jollaista lainsäädännössä nykyään edellytetään – onko sekin kiveen hakattu Sotesissa?

  • Alex Leppänen

    Kuntapäättäjät ovat yleensä lyhytnäköisiä.
    Kun johonkin toimintoon halutaan supistuksia tai ”säästöjä”, päätökset tehdään toiminnan puitteissa ja melko pikaisesti – usein vielä virkamiesten ”laskelmien” mukaan.
    Kaikki pitäisi aina ajatella kokonaisvaltaisesti – katsoa asiaa tarpeeksi etäältä.
    Terveysaseman, koulun tai kirjaston sulkeminen saattaa tuottaa hetkellistä säästöä, mutta jossain toisaalla menetyksiä, ehkä, jopa enemmän.

    Esimerkiksi Heikkilän toimintakeskuksen ennenaikainen sulkeminen, aiheutti hankaluuksia potilaiden ja jopa henkilökunnan sijoittumisessa.
    Lisäksi kiinteistön jatkokäytön suunnittelu jäi kokonaan tekemättä. Sen vuosia kestänyt ylläpito aiheutti kunnalle satoihin tuhansiin kohonneet ylimääräiset kulut.
    Sama pätee lakkautettuihin kouluihin ja muihin kiinteistöihin.

  • Tarkkailija

    Kyllä olen ehdottomasti sitä mieltä, että on lyhytnäköistä ja järjetöntä siirtää kauniista rakennuksesta pois nykyistä kirjastoa, eihän ne kirjat edes mahdu millään lailla mihinkään pienempään pömpeliin. Hyvin muistan, kun jollain vanhainkodilla oli hyllyllinen kirjoja oleskeluhuoneessa, sitten hyllyllinen muutettiin kokonaiseksi kirjastohuoneeksi ja nyt taas on pelkkä hyllyllinen samaisesessa vanhainkodissa. Voi tyhmyyden huippu. Uusia Bernereitä täynnä koko Sastamala. Äly hoi älä jätä, vaikka oletkin päässyt päättämään tätä.

  • Nimetön

    Yllä olevasta jutusta lainaten: ”Sen vielä haluan todeta, että Sotesi ei ole lopettamassa yhtäkään sivuterveysasemaa. Kesäsulkuja varmasti jälleen tulee.”

    Tosta asiapiiristä kysymys; kuinkas eilispäivänä uutisissa Urjalan kunnanjohtaja ja Pirkanmaan radiossa, sitten – toista tiedettiin….. kysymystä herättääpi, onko tämäkään paikkansapitävää tietoa mitä ollaan sivuterveysasemia koskien jaettu ?

Kommentointi ei ole käytössä.