Radiokeli häiritsee televisiolähetyksiä

Digita on saanut runsaasti yhteydenottoja televisiolähetysten häiriöistä, jotka viittaavat niin sanottuun radiokeliin. Ilmiö muodostuu vallitsevan korkeapaineen seurauksena.

Erityisen paljon palautetta Digitalle on tullut Etelä- ja Lounais-Suomesta. Joillakin paikkakunnilla ongelmia on myös lisännyt sankka sumu yhdistettynä korkeapaineeseen.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä lähetysten vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen johdosta.

Lähetysteknisesti radiokelin aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää. Ilmiö voi jatkua tunneista vuorokausiin. Digitan mukaan häiriöt häviävät säätilan muuttuessa.

  • ei ESPin aikana

    Eipä noita ongelmia ollut täällä Vammalassa ESPin aikana, Nyt kun Lounea omat singnaalisa asetti niin tuli myös ongelmat.

    Mutta kauppiaat hymyilee kun saa myytyä uusia laitteita.

    • Nimetön

      Juu, varsinainen asiantuntijan lausunto. Lounea on niin voimakas pimeyden voima, että pystyy muuttamaan säänkin tehdäkseen ihmisille kiusaa.
      Voisitko vielä valottaa, että mitä asia kauppiaisiin liittyy?

      • ei ESPin aikana

        Ihan kokemusperäinen lausunto tästä keskustasta (myös muilla samaa ongelmaa), kaapeliverkko, kyse ei siis ole ”pimeyden voimista” vaan Lounean lähettämästä singnaalista.

        2. kauppiaat tietysti myyvät mielellään uusia televisioita ja dvd-laitteitta, mutta pitäisi kyllä mielestäni Lounean informoida asiakkaitaan paremmin ongelmistaan ja niiden kestosta. Monikohan on ostanut uudet laitteet noiden ”pimeyden voimien” takia aivan turhaan?

      • Nimetön

        Vielä uudestaan: tämä puheena oleva ilmiö johtuu ilmakehässä vallitsevasta säätilasta. Lounea ei voi sille asialle yhtään mitään, toistan: ei yhtään mitään.

  • Nimetön

    Meillä oli häiriöitä perjantaina, mutta vain Ylen kanavilla, ei kaupallisilla. Jostain syystä kuva pirstaloitui tai jopa hävisi niillä.

  • Halpuutin

    Liittyy kauppiaisiinkin,myyvät mielellään museovehkeet ainakin vanhemmalle ja tiätämättömälle.Ostakaa vaan omalta kylältä,mutta olkaa tietoisia mitä …?

  • Nimetön

    kertoisiko joku mitä tämä radiokeli virallisesti tarkoittaa, esiintyykö se vain antennivastaanotollisissa vai onko tämä kuituverkon tuomaa?

    • Nimetön

      Puhelin-, kaapeliTV- tai kuitukaapeliverkoilla ei ole mitään tekemistä tämän ilmiön kanssa, eikä se niihin vaikuta. Radiokeli tarkoittaa tilannetta, jossa sää on sellainen, että lähiaseman kanssa samalla taajuudella olevan kaukaisen, normaalisti kuulumattoman radioaseman tai näkymättömän TV- aseman lähetys yltääkin häiritsemään lähiaseman lähetystä. Kaksi samalla taajuudella olevaa asemaa aiheuttavat tällöin vastaanottimessa häiriöitä, esim. TV:ssä kuvan pätkimistä tai radiossa äänihäiriöitä. Samoja taajuuksia on pakko käyttää, koska kanavia on rajallinen määrä, mutta niitä käyttävät asemat ovat yleensä riittävän kaukana toisistaan.
      Radiokelejä esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Silloin esimerkiksi syntyy ilmakehään erilämpöisiä kerroksia, joiden rajapinnasta radioaallot heijastuvat edellä kuvatuin seurauksin. Näille keleille ei kuluttajien maksukyvyn rajoissa oleva vastaanotin voi mitään, on vain odotettava, että sää muuttuu.
      Antenniverkon toiminnasta vastaa valtakunnallisesti Digita, DNA:lla on myös HDTV-lähettimiä.

      • Ilmastonmuutosko syynä?

        Sattuipa tuo ilmastonmuutos ikävästi samaan aikaan Lounean paremman palvelun kanssa. Lainaus linkistä:”Signaalin muutoksen jälkeen koko Lounean toimialueella on käytössä samanlaiset TV-palvelut, kertoo Lounean Sastamalan aluejohtaja Antti Korpela.”

        -Toisaalta jos ongelma on kaikilla sama, niin tasapuolisuuden nimissä ei pitäisi valittaa ja olihan se ilmeisesti väärin että espin asiakkaat sai virheetöntä signaalia tähän saakka.

        http://www.kopteri.net/tiedotepalsta/show.tmpl?id=122&sivu_id=1&pager_current=

      • Nimetön

        Nimim. Ilmastonmuutosko syynä: lakkasiko sinulla joku aikuisviihdekanava näkymästä, vai miksi olet niin kireä?

  • Nimetön

    Mulla taas televisiokeli häiritsee radiolähetyksiä. Vai mikä on kun radiokanavat ei kuulu entiseen tapaan?

  • Nimetön

    Meillä taas radiokeli on muuttanut televisio-ohjelmat kovin tylsiksi.

  • Nimetön

    Radiokeli, ihan uusi sana,meillä päin on se sana että pätkiii pät pät pät mistään ei saa selvää,ainakin kolmos kanava isommilla tuulilla, paljon ei tarvi.

    • Nimetön

      No, keksitään jotain muuta mukavaa ajanvietettä, jos telkkari ei näy 🙂

  • ei ESPin aikana

    17:50 ja 23:05 vastaus: Taloyhtiömme maksoi viimevuonna 2016 n.3500€ kaapeli-TV maksuja Lounealle (300€ nousu v.2015). Mummut ja Papat on maksaneet televisioiden uudelleen säädöistä ja uusiista laitteista yhteensä vähintäänkin saman verran pienistä eläkkeistään.

    Että sellanen hieman ”karhentaa” kun vika näyttääkin olevan muualla, aika rumaa Palvelua sanoisin.

    (nyt on vain kysymyksenä ja selvittelyssä, voiko taloyhtiö ostaa kaapeli-TV palvelua muualta ja millaiseen hintaan muutokset tulee. Olisiko jollain tietoa?)

    • Nimetön

      Hankkikaa kaapelit useammalta yhtiöltä. Kyllä ne kaivavat ojaa, jos on riitävästi asiakkaita alueella. Meillä on kolmen yhtiön valokaapelit tamperelaisessa yhtiössämme, ja kilpailutus on laskenut hinnat murto-osaan Lounean hinnoista. Ei kaapeli-TV ole nykyaikaa, nyt on Watson, Netflix, Elisa Viihde ynnä muut nettikanavat.

Kommentointi ei ole käytössä.