Kamppailu valtuustopaikoista tiukkenee Sastamalassa

Kokoomuksen Kari Kaaja ei halua jatkaa kaupunginvaltuustossa.

Syksyn 2012 kuntavaalien kymmenen kärjestä jää vapaaehtoisesti pois kolme nykyistä valtuutettua: viidenneksi sijoittunut vammalalainen kokoomuksen Kari Kaaja, kahdeksanneksi kivunnut vammalalainen kristillisdemokraattien Marjo Anttoora ja kymmenennen sijan vallannutt keskustan Taina Niemi Kiikoisista.

Vuodesta 2005 ensin Vammalan kaupunginvaltuutettuna ja nykyisin Sastamalan valtuutettuna oleva Marjo Anttoora ei lähde kevään vaaleihin ehdokkaaksi. Hän on siirtynyt politiikan työpesteiltä lakimieheksi Actas Oy:n palvelukseen ja haluaa keskittyä uuteen työhönsä.

Kahdella muulla luopujalla on hieman erilaiset perusteet ratkaisuilleen. Viime vaaleissa kuntapolitiikkaan mukaan lähtenyt Kaaja kyllästyi päätöksenteon hitauteen.

Niemi puolestaan on vakaasti sitä mieltä, että joskus on aika saada uutta verta valtuustoon. Niemi oli Kiikoisten valtuustossa kaksi kautta ja viime vaaleista lähtien Sastamalan valtuustossa.

”Liian paljon turhaa puhetta”

Viime kuntavaaleissa syksyllä 2012 Sastamalan kaupunginvaltuustoon valittiin 59 jäsentä. Niin tehtiin myös vuoden 2008 vaaleissa. Sitä ennen Vammalan valtuustossa oli 60 päättäjää kaksi vuotta, kun Suodenniemen valtuusto liitettiin mukaan kuntaliitoksen myötä vuoden 2007 alussa. Tämän kevään vaaleissa valitaan 43 valtuutettua.

Jo Suodenniemellä kuntapäättäjänä toiminut keskustan Tarmo Seppä löytää ylisuuresta valtuustosta sekä hyviä että huonoja puolia.

”Hyvää on tietenkin se, että valtuustossa on hyvin edustettuina entiset kunnat, joten niiden asioita on saatu vietyä ainakin jollakin tavoin eteenpäin. Hieman hankalaa on päätöksenteon kankeus. Nyt valittava pienempi valtuusto on varmasti notkeampi, mutta pelkona on, että jokin kolkka Sastamalasta jää ilman edustajaa ja päätökset keskittyvät Vammalan suuntaan. ”

Pitkään kuntapolitiikassa jo Äetsässä puurtanut vasemmistoliiton Juhani Hakasuo ei koe ylisuuresta valtuustosta olleen mitään hyötyä.

”Kyllä muutos pienempään on pelkästään hyvä. Suuressa valtuustossa on turhaa puhetta liian paljon. Sitä on jo neljän vuoden aikana oppinut siihen, kuinka kukin valtuutettu alkaa puheensa, on sitten asiaa tai ei.”

Kymmenen kärki 2012:

1. Ilmari Nurminen (sd) 812 ääntä, lähtee ehdolle.
2. Jari Andersson (kok) 409 ääntä, lähtee ehdolle.
3. Arto Satonen (kok) 360 ääntä, lähtee ehdolle.
4. Pertti Hakanen (kesk) 302 ääntä, lähtee ehdolle.
5. Kari Kaaja (kok) 221 ääntä, ei lähde ehdolle.
6. Ulla Yli-Hongisto (kesk) 208 ääntä, lähtee ehdolle.
7. Maire Villo (ps) 200 ääntä, lähtee ehdolle.
8. Marjo Anttoora (kd) 184 ääntä, ei lähde ehdolle.
9. Tarja Pietilä (sd) 177 ääntä, lähtee ehdolle.
10. Taina Niemi (kesk) 170 ääntä, ei lähde ehdolle.

Lue koko juttu 15.2. Alueviestistä.

  • Nimetön

    On aina tehny mieli kysyä, miten voi sydänverellään mukaan lähteny valtuutettu kestää ryhmäkuria, sakinhivutusta ja aivopesua, ja silti jatkaa valtuustoehdokkaana…

  • Nimetön

    Kovin on kuluneita kasvoja, monen olisi syytä ymmärtää väistyä ……uusi ajatuksia ja uusia yhteistyön taitajaa tarvittaisiin ei vain oman edun tavoittelua.

  • Nimetön

    Hyvä että Maire Villo on mukana, koska puolustaa muitakin kuin keskellä kaupunkia asuvia.

    • Mika Sillanpää

      Jos ei nyt sentään kieltää. Tottahan kuitenkin on etteivät tuon hommansa työllistämänä juurikaan ehdi toimia lautakunnissa tahi kunnanhallituksessa jossa tuo käytännön poliittinen työ tehdään. Valtuustoon toki tuovat arvovaltansa kun jo valmistellut asiat päätetään. Se mikä heidän merkityksensä kotikunnalleen on lähinnä siinä mitä he valtakunnan politiikan hermolla ollen pystyvät asioita kuntiin päin välittämään. Tuon asian he pystyvät välittämään ryhmilleen ja virkamiehille ilman valtuutetun statustakin.Toki joissakin tapauksessa niinkuin Sastamalan kolmen edustajan voimin voi joitakin asioita hieman lobata erilaisten valtion eurojen saamiseksi.
      Tärkein heidän ehdolla olemiseen lienee tuo äänien kerääminen ryhmälleen. Jos vihreillä olisi kansanedustaja hän luultavasti tekisi samoin.

      • Nimetön

        rakennemuutos on tarpeen tässäkin, kunnalliseen työskentelyyn sellaiset, jotka osallistuvat, yhteydenpito kansanedustajiin muulla tavoin

  • Määrä ei korvaa laatua

    Kaajan Karin pitäisi jatkaa vähintään lautakunnassa…Tarvitaan tekoja ja niitähän Karilla on..Niemi ja Anttoora häipyvät suureen tuntemattomaan…Karin ansioksi luettakoon Sastamalan Valon tyrmääminen…olisi tuonut meille kaikille vain ison sähkölaskun…

Kommentointi ei ole käytössä.