Kuntavaalit: Sastamalassa ei havitella täysiä ehdokaslistoja

Kuvituskuva Alueviestin arkisto.

Viime kuntavaaleissa 2012 niin sanotut perinteiset puolueet asettivat Sastamalassa yhteensä 201 ehdokasta. Lisäksi Muutos 2011 asetti yhden ehdokkaan. Vaaleissa valittiin 59 kaupunginvaltuutettua, nyt huhtikuussa valitaan 43 valtuutettua.

”Pienempi valtuusto tietää sitä, että varmaankin kaikkien puolueitten valtuutettujen määrä vähenee. Meillä oli viimeksi 29 ehdokasta ja nyt mennään jokseenkin samaan tahtiin. Vaikka yleisesti ottaen ehdokkaitten saaminen on ollut ehkä vähän vaikeaa, niin meihin on jopa otettu yhteyttä”, kertoo perussuomalaisten vaalivastaava Pentti Haapahuhta.

Eniten ehdokkaita viimeksi listalleen saanut keskusta tavoittelee 50 ehdokasta. Viimeksi ehdokkaita oli 49. Seija Hakanen tosin sanoo, että ehdokkaitten löytäminen on ollut hieman haasteellista.

”Meillä on nyt varmistettu noin kaksikymmentä ehdokasta, kun ehdokasasettelu päättyy tämän kuun lopussa. Monet tekevät päätöksensä kuitenkin aivan viime tipassa. Ehdokkaita ei ole löytynyt niin helposti kuin viimeksi. Moni miettii, että mistä siellä enää oikein päätetään, kun sote-uudistuskin tulee.”

Lievästä takkuilusta huolimatta demareitten Heljä Leppäniemi on luottavainen ehdokkaitten suhteen.

”Meillä on iso rinki tekemässä työtä. Ehdokkaita on nyt joka puolelta Sastamalaa, ja kaiken ikäisiä. Monet kuitenkin pohtivat työn, kodin ja politiikan yhteensovittamista. Se ei nykyisin ole helppoa. Viimeksi meillä oli 35 ehdokasta. Samaa tavoittelemme, jos emme jopa pane paremmaksi.”

Kokoomuksen listalla oli viime vaaleissa 46 ehdokasta. Vaalipäällikkö Leena Palomäki toteaa, että samaa suuntaa nytkin tavoitellaan.

”Täyttä 64 ehdokkaan listaa emme edes lähteneet hakemaan. Tällä kertaa ehdokkaitten saaminen on ollut nihkeämpää kuin ennen, sama tilanne on koko valtakunnassa. Ehkä elämme nyt aikaa, jolloin yhteisistä asioista päättämiseen ei ole hirveää halua. Se on demokratian kannalta huono asia.”

Kristillisdemokraateilla oli viimeksi yhdeksän ehdokasta. Samaan pyritään nytkin Pirjo Raunion mukaan.

”Nyt maanantaina noin puolet on koossa. Perinteisesti päätöksiä syntyy kuitenkin aivan viime hetkillä. Uskon, että pääsemme samaan kuin viimeksi. Tämän hetken ehdokkaista kolme on Vammalasta ja minä sitten Kiikasta.”

Valtakunnan tason politiikan meno pelleilyksi on vasemmistoliiton Reino Niemen mukaan yksi syy siihen, että ihmiset eivät hirveästi halua mukaan päätöksentekoon kunnallisella tasolla.

”Maan hallitus on venkoillut niin että ihmiset eivät enää usko poliittisiin päättäjiin. Onneksi meillä on kuitenkin jo nyt ehdokkaita eri puolilta Sastamalaa, Kiikoisista tosin ei ole. Viimeksi meillä oli 17 ehdokasta. Siihen pyrimme, mutta katsotaan missä ollaan ensi tiistaina, kun ehdokasasettelu päättyy.”

Vihreitten Ilkka Koskinen iloitsee siitä, että ehdokkaita on ollut yllättäen kohtuullisen helppo löytää.

”Ei nyt sankoin joukoin, mutta edellinen 16 ehdokkaan määrä ilmeisesti ainakin täyttyy. Se, että meillä ei ole ollut mahdottomia hankaluuksia johtuu osin varmaan siitä, että vihreät ovat valtakunnaisesti vähän nosteessa.”

Ehdokasasettelu päättyy tiistaina 28. helmikuuta. Ehdokaslistat vahvistetaan 9. maaliskuuta.

  • Nimetön

    Taaskaan ei toimi Alueviestin ennakkolehti. Kun halvalla ostaa niin mitään ei saa.

  • Pienellä eläkkeellä

    Olen päättänyt, että en äänestä missään vaaleissa ennen kuin taitettu indeksi on oikaistu.

Kommentointi ei ole käytössä.