Miksi äänestää kuntavaaleissa?

Toimiiko kunnan ja elinkeinoelämän vuoropuhelu? Satsataanko perusopetukseen? Millaiset kirjastopalvelut kunnassa on? Rakennetaanko Sastamalaan viimein uimahalli?

Miksi äänestää kuntavaaleissa tai asettua ehdokkaaksi, kun osa kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille?

Mitä päätösvaltaa kuntiin enää jää, kun maakunta vastaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta?

”Kuntien perustehtävät ovat yhtä tärkeitä kuin sote. On täysin puppupuhetta väittää, että kunnista tulisi muutoksen myötä vain pikku puuhastelijoita”, vastaa Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen.

Kunta mahdollistaa kaikkea sitä, mikä meitä arjessamme ympäröi. Airaksinen korostaa myös paikallisen identiteetin ja demokratian vahvistamisen tärkeyttä.

Kunnat vastaavat jatkossakin kunnan elinvoimaisuudesta, elinympäristöstä, osaamisesta ja kulttuurista, kaavoituksesta ja maankäytöstä.

Kunnalla on suuri rooli myös kuntalaisten osallisuuden tunteen vahvistamisessa, se pystyy parhaimmillaan luomaan edellytyksiä myös uusien työpaikkojen syntymiselle.

”Jos sote jättää kuntaan ammottavan aukon, voi perustellusti kysyä: miksi kunta on ollut edes olemassa?” Airaksinen sanoo.

Kunta on hyvinvoinnin edistäjä

Sote-asioiden siirtyminen maakuntaan on Airaksisen mukaan kunnille mahdollisuus keskittyä Hyteen eli hyvinvointiin ja terveyteen.

”Kunnan rooli korostuu hyvinvoinnin edistäjänä, jonka tavoitteena pitäisi olla kärsimyksen vähentäminen ja sote-palvelujen tarpeen minimointi.”

Kunta on lenkkipolkuja ja terveysvalistusta, hyvää kaupunkisuunnittelua ja varhaista ongelmiin puuttumista. Hyvä kunta kuulee kuntalaisia ja käy vuoropuhelua heidän kanssaan, verkostoituu niin kuntalaisten kuin mediankin suuntaan.

Jenni Airaksinen korostaa, että kunta toimii alustana sille yritteliäisyydelle ja vireydelle, jota kunnissa on.

”Mennyt on mennyttä, nyt pitää katsoa eteenpäin. Itse en äänestäisi voivottelijaa, vaan ennemminkin yhteistyökykyistä visionääriä. Jälkimmäisiä löytyy takuulla jokaisesta puolueesta.”

  • Kunta mahdollistaa kaikkea

    Kunta olemme me, paitsi jos olet menettänyt työsi niin sinusta tulee ”se”, jolla kuntatyöntekijät kunnan valtuuttamana kokeilevat omia ”näkemyksiään”, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen mielivaltaisesti, jotta parantuisit ja taasen oltaisiin yksi ”me”.

  • Pienellä eläkkeellä

    Olen päättänyt, että en äänestä missään vaaleissa ennen kuin taitettu indeksi on muutettu.

    • Nimetön

      15:35
      Olet tainnut ymmärtää äänestämisen periaatteen väärin. Sinun nimenomaan kannattaa äänestää joka vaaleissa kunnes taitettu indeksi on muutettu

  • Nimetön

    20:04

    Ei indeksimuutosta mikään puolue edes lupaa ja vaikka lupaisikin, eivät koskaan toteuta.

    • Nimetön

      ”Populismi” potkaisee sinuakin monot jalassa, kunhan pääset eläkkeelle…

  • Nimetön

    Saara Karhukin oli aikoinaan eläkeläisten asialla. Mitään muuta ei saanut aikaan, kuin vanhusten mahat kipeiksi paljosta kahvin juonnista.

  • Tässä on asiaa taitettu indeksi

    Tässä olisi hyvä kysymys alueen kansanedustajille ja valtuutetuille.
    Osaisiko Sotesi vastata kansan tajuisesti mikä on ja miten se vaikuttaa..palkkakerroin…varhennettu vanhuuseläke..yms

  • Paavo J Vammaskoski

    Vaikka kansanedustaja olisi miten kouluja käynyt tahansa, ei sen välttämättä tarvitse olla älykäs.

Kommentointi ei ole käytössä.