Sastamalan malli: Kolme lautakuntaa lopetetaan

Huhtikuun kuntavaalien jälkeen Sastamalassa alkaa uusi elämä hallinnollisesti. Kesäkuun alusta lähtien asioista päättää kuusi lautakuntaa, nyt niitä kahdeksan. Lisäksi kaupunginvaltuuston koko pienenee merkittävästi. Nyt valtuutettuja on 59 ja kesäkuun alussa 43. Kaupunginhallitus kutistuu kolmetoista yhdeksään.

Tällä hetkellä valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja eri lautakunnissa on yhteensä 138 päättäjää, kesäkuun alusta lähtien sata. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta yhdistetään tulevaan sivistyslautakuntaan, joka nykyisin on kasvatus- ja opetuslautakunta. Maaseutulautakunta yhdistyy tekniseen lautakuntaan. Rakennuslautakunta yhdistetään uuteen ympäristölautakuntaan, joka saa tekniseltä lautakunnalta harteilleen kaavoituksen.

Uudessa luottamushenkilöorganisaatiossa on yksi erikoisuus: yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunta. Se toimii vielä vuoden 2018 loppuun saakka. Vuoden 2019 alusta sen päätöksenteko siirtyy maakuntaan sote-uudistuksen myötä.

”Siihen saakka lautakunta tekee normaalisti päätöksiä. Tavoitteena on pitää sosiaali- ja terveyspalvelut niin hyvinä, että tuleva sote-uudistus ei vaikuta niihin. Sastamala ei lopeta esimerkiksi yhtäkään terveysasemaa ja lääkäreitä pyritään saamaan joka paikkaan”, toteaa lautakunnan nykyinen puheenjohtaja Jukka Pusa (kok).

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Andersson (kok) ei koe hallituksen jäsenmärän pienenemistä demokratian kaventumisena.

”Nyt palataan vain siihen, mitä Vammalassa aikanaan oli. Kyllä demokratiaa toimii pienemmälläkin päättäjäjoukolla vaalien kautta. Tosin on sanottava, että nykyisen hallituksen toiminta on olut sujuvaa. Toki keskustelua syntyy enemmän isommalla joukolla, mutta se ei ole huono asia.”

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen Leena Saarela (vas) on aivan eri linjoilla kuin hallituksen puheenjohtaja.

”Kun kaupunginhallituksen koko pienenee, niin demokratia kapenee. Sama koskee lautakuntien vähentämistä. En pidä kummastakaan. Isona pelkona on, että suuret puolueet ottavat kaikki paikat. Tämä ei ole hyvä asia. Samalla tiedonkulku pienempiin valtuustoryhmiin on vakavassa vaarassa.”

Uusi organisaatio vähentää myös johtokuntien määrää. Ainoaksi liikelaitosjohtokunnaksi jää Sastamalan Veden johtokunta. Tilakeskus yhdistyy tekniseen lautakuntaan ja Sastamalan Opiston johtokunta sivistyslautakuntaan.

Poimintoja

  • Nimetön

    Toivon todella että eri henkilöt ovat eri päättävissä elimissä. Ettei turhaan haalita tietyille henkilöille mahdollisimman paljon tehtäviä. Onko vielä jatkossa voimassa pykälä jossa vaaditaan jossakin lautakunnassa olevan pitää olla myös kaupungin hallituksessa.

    • Ei ei ja ei

      Vaikka uusi kuntalaki antaa siihen mahdollisuuden..luultavasti kukaan ei pysty olemaan samaan aikaan kahdessa paikassa…vaikka muutamia kokouspalkkiorohmuja tuolta voidaan tunnistaa…1 paikka per henkilö…ja nuoria mukaan päätöksen tekoon..

Kommentointi ei ole käytössä.