SAKSITUT: Sastamalan asioista päättää alle prosentti kaupungin asukkaista

Kesäkuussa Sastamalaa hallitaan uudella luottamushenkilöorganisaatiolla. Valtuustossa ja varsinaisissa lautakunnissa on silloin sata jäsentä. Eli noin 0,4 prosenttia asukkaista päättää asioistamme. Luku nousee, kun mukaan otetaan vielä jäävä Sastamalan Veden johtokunta, erilaiset neuvostot ja jaostot. Silti prosenttiluku jäänee alle yhden.

Prosenttiosuus on kuitenkin kohtuullinen verraten diktatuureihin, joissa demokratiaa ei ole. Meillä päättäjät valitaan vaalien kautta, ja vaaleissa on ehdolla enemmän kuin yksi henkilö ja yksi puolue. Vaikka Sastamalassa luottamushenkilöpaikat vähenevät, niin demokratia ei katoa. Tosin tulevat luottamushenkilöt saavat sen demokratian nimissä tehdä enemmän töitä kuin nyt. Vaikka eivät nykyisetkään vähällä pääse, sillä asiat ovat kovin mutkaisia näinä aikoina. Tai niistä tehdään väkisin monimutkaisia.

Nykyisin suurinta rahankäyttöä edustaa sosiaali- ja terveyslautakunta. Niin on vielä kesäkuun jälkeen puolitoista vuotta. Sen jälkeen kaupungin budjetista katoaa maakunnan uumeniin ja sote-uudistukseen yli 60 prosenttia. Seuraava superlautakunta on sivistyslautakunta. Sen kautta kulkenee vuoden 2019 alusta lähtien mahtavimmat rahavirrat. Hyvä niin, sillä opetus, sivistys, kasvatus, kulttuuri ja vapaa-aika ovat hyviä asioita, ja vielä kaupungin vetovoimaa joko nostavia tai laskevia.

Kun sitten päästään vuoden 2019 puolelle, niin kaupungin päättäjien tärkein tehtävä on Sastamalan houkuttelevuuden kasvattaminen. Eli uusien yritysten ja asukkaiden saaminen kaupunkiin. Se tarkoittanee sitä, että sote- ja maakuntauudistusten jälkeen jäljelle jäävät tehtävät on hoidettava niin, että rutinoita ei kuulu. Tehtäviin kuuluu muun muassa katujen auraaminen ja muu kunnossapito. Tänä talvena on päästy vähällä, mutta vielä niitä lumitalviakin tulee.

Niin. Suomen kirjapääkaupungissa tehtiin jossakin vaiheessa ratkaisu kirjastojen aukioloaikojen supistuksista. Se herätti keskustelua. Viime viikolla kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa puheenjohtaja otti asian esiin. Niinpä lautakunta päätti, että aukioloajat otetaan uuteen harkintaan. Näin toimii kuntalaisdemokratia. Kun älähdetään, niin aina johonkin kalikka osuu, ja jopa vaikuttaa.

  • Masa

    Isompi prosentti voi kuitenkin äänestämällä vaikuttaa, ketkä asioista päättävät.

  • Hyvä uutinen kirjojen ystäville

    ****Viime viikolla kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa puheenjohtaja otti asian esiin. Niinpä lautakunta päätti, että aukioloajat otetaan uuteen harkintaan. Näin toimii kuntalaisdemokratia. ***

    Toivottavasti kirjasto EI joudu säästämään enää yhtään.

  • Kuuluiko nuoriso laskuihin

    Nuorisovaltuusto ei pienene ja on edelleen 21-paikkainen toimielin.

  • Nimetön

    Paljon pienempi on se porukka, joka päättää millaisia paikallisuutisia Vammalassa ilmoille kajautetaan. Kuka valvoo MITÄKIN.

Kommentointi ei ole käytössä.