Nurminen: ”Verorahat tarvitaan palveluihin”

Oppositiossa on haluja osallistua soten sorvaamiseen. Ilmari Nurminen on huolissaan sote-markkinoiden ylikuumenemisesta.

Sdp:n kansanedustaja Ilmari Nurminen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden verosuunnittelun rajoittamisesta. Kysymyksessä on kyse sosiaali- ja terveydenhuollon lakipaketista, joka on jätetty eduskunnan käsiteltäväksi.

”Hallituksen markkinaehtoisuuteen ja palveluiden pakkoyhtiöittämiseen perustuva sote-malli ei ole lähtökohtaisesti kannatettava, koska sen ei ole osoitettu kaventavan ihmisten välisiä terveyseroja tai parantavan palveluiden integraatiota”, Nurminen toteaa.

Edustaja Nurmisen mukaan sote-markkinat ovat uudistuksen alla ylikuumentuneet. Pääomasijoittajat ovat ostaneet piensijoittajilta lääkäriasemia, vanhusten asumispalveluja ja muita terveysalan yrityksiä yli miljardilla eurolla viimeisten vuosien aikana. Samalla vakuutusyhtiöt pyrkivät alalle perustamalla omia sairaloitaan. Nurmisen mukaan markkinoiden odotetaankin vain entisestään kuumentuvan, koska alan uskotaan hallituksen esityksen myötä kasvavan jopa useiden miljardien – yhteiskunnan rahoittamaksi – bisnekseksi.

”Hallitus ei ole esittänyt asianmukaisia vaikutusarvioita tai analyysia yksityisistä sote-markkinoista, joten markkinaehtoisen mallin käyttöönoton seuraukset ovat arvaamattomat. Asiantuntijat ovat kautta linjan huolissaan siitä, että hallituksen linjaama vaatimus suurista suoran valinnan palvelun yksiköistä eli sote-keskuksista keskittää tuotannon isoille toimijoille. Esitys siis suosii ylikansallisia yhtiöitä, joista monet eivät maksa verojaan Suomeen”, jatkaa Nurminen.

Kysymyksen sisältö koskeekin sitä, miten hallitus aikoo rajoittaa monikansallisten sote-yritysten verosuunnittelua keskeisten hyvinvointipalvelujemme osalta ja edistää sitä, että verot maksetaan Suomeen.

”Tarvitsemme verorahat parempiin palveluihin, ei ylikansallisten yritysten voitontavoitteluun. Tämä on lainsäädännöllä varmistettava heti uudistuksen alkuvaiheessa”, Nurminen kiteyttää.

  • Ay-liikkeen verovapaat osingot?

    Ilmari, on todella ihmeellistä että haluat puuttua yhtiöiden verosuunnitteluun. Miksi et puutu ay-liikkeiden verovapaisiin osinkoihin? Sehän on ainoa taho jolla oikeasti verovapaat osingot. Ja mistä ne verovapaat osingot ay-liikkeelle tulevat? VVO:lta jonka asukkaat pääasiassa asumistukea saavia, joten käytännössä Kela maksaa vuokrat. Ja VVO on nostanut vuokria enemmän kuin markkinat keskimäärin. Onko tämä Ilmari sinun mielestä oikein? Tulonsiirto verovapaina osinkoina ay-liikkeelle. VVO:n tulos 351 milj€ jossa nousua edellisvuoteen n 60 %. Ammattiliitot omistavat VVO:sta n 57 %. Joten Ilmari minkälaisen aloitteen teet näistä verottomista osingoista? Ai niin et taida vastata mitään, kun ayliike on demareiden talutusnuorassa ja ayliike rahoittaa demreiden vaalikampanjat

    • Asiaa

      Tässä on todella suuria epäkohtia, joihin Nurmisen ja muidenkin demarien kannattaisi heti puuttua!

  • Nimetön

    Kaikki rahat menevät VVO:n tukemiseen korkeina asumistukina. Veronmaksajien rahat kiertävät sieltä verottomina SDP:n tukemiseen.
    Tuosta vääryydestä pitäsi päästä irti ja saada nämä sadat miljoonat eurot palveluiden tuottamiseen.

  • Nimetön

    Voi hitto mikä populisti tuo Ilmari on, toivottavasti Ilmarin äänestäjät heräävät ja tajuavat ettei Ilmari todellakaan aja vanhusten ja lapsiperheiden asioita. Osaaminen todella heikko

    • Merja Pulakka

      Helppoahan se on täällä nimimerkin takaa huudella, eikö? Ihan aiheesta on tehty tuo yllämainittu kirjallinen kysymys. Ilmari on hienosti lunastanut paikkansa eduskunnassa ja me äänestäjät luotamme siihen, että hän tekee varmasti parhaansa yhteisten asioiden hoitamisessa.

      • Nimetön

        Ja mitkähän ovat Ilmarin saavutukset? Onko oikein että Ilmarin paljon arvostelemat verovapaat osingot löytyvät ay-liikkeeltä. Eipä taida Ilmari uskaltaa niihin puuttua?

      • työmies

        parhaansa tekee yhteisten asioiden hoidossa? ei se ainakaan mun asioita ole hoitanut, eikä yksikään demari ennen häntä, mitä lie sosialistien asioita oman edun tavoittelua jne. eikö se periaate sosialisteilla ole, että se on aina multa pois jos joku muu saa jotain, sitä en oo vielä ymmärtäny

      • Nimetön

        Mainosta se on pienikin mainos. Kuntavaaleissa kun tarvitaan näkyvyyttä Punkalaitumen SDP.

  • Nimetön

    Voi Ilari ammattiyhdistysliikken omistukset on arvioitu 980 miljoonaksi. Korostan että tämä on arvio, koska heidänhän ei tarvitse ilmoittaa verottajalle tulojaan. Luulisi tuollaisen summan jo tuottajan jotain voittoja. Näistä voitoista ei ole maksettu veroja.

  • Nimetön

    Mahtoikohan kukaan maksaa veroja, kun PAASITORNI myytiin VVO:lle 7.4 milj. eurolla ?

    • Nimetön

      Eiköhän juuri ammattiyhdistysliike ja sosiaalidemokraatit edusta Suomessa niitä taantumuksellisia voimia!!! Nuo taantumuksen vahtikoirat. Juuri heidän ansiotaan on teollisuuden alasajo.

      • Jaakko Jokirinne

        Katteettomia lupauksia SDP:llä aina. Muistaako kukaan kun Lipponen uhosi puolittavansa työttömyyden puolessa vuodessa, vaalien jälkeen seuraavana syksynä joku toimittaja tv:ssä kysyi asiasta, miten on asiassa edistytty. Lipponen vastasi, että hän tarkoitti, että olisi tavoitteena nuorisotyöttömyyden puolittaminen. Tarkennukset lupauksiin tulee aina vaalien jälkeen. Vaalimainonnassa käytetään kieltä jonka voi ymmärtää miten vaan. Itse en luota poliitikoihin oli se sitten vasemmalta keskeltä tai oikealta, hyvinvointi yhteiskuntaa tästä ei ole edes yritetty tehdä. Vasemmisto on ollut etunenässä, katsotaanpa työtömyyslukuja, vasemmistolaisen ammattiyhdistysliikkeen ansiota. Vaatimuksia on, mutta vastuuta ei kanneta.

      • Nimetön

        Toki oikeisto haluaisi tukahduttaa ammattiliitot. Tehtäisiin töitä 5 euron tuntipalkalla Millainen olisi elintaso, täällä rakkaassa Suomessa? Pitää sitä kotimaataan sen verran rakastaa, ettei syljen palkansaajien niskaan.

      • Nimetön

        Toki oikeisto haluaisi tukahduttaa ammattiliitot. Tehtäisiin töitä 5 euron tuntipalkalla Millainen olisi elintaso, täällä rakkaassa Suomessa? Pitää sitä kotimaataan sen verran rakastaa, ettei syljen palkansaajien niskaan. Niin se on, sano juu.

  • Nimetön

    Katselen telkusta eduskunnan kyselytunteja, niin kertaakaan en ole huomannut Nurmisen pyytävän puheenvuoroa ?
    Jos on valittu eduskuntaan, niin pitää ottaa kantaa asioihin..haloo Ilmari 🙂

    • Nimetön

      Valtaosa kansanedustajan työstä tehdään kyllä ihan muualla, kuin eduskunnan kyselytunnilla. Puheenvuorot jakaa puhemies ja etusijalla niiden saamisessa näyttävät olevan vanhemmat ja kokeneemmat kansanedustajat. Että haloo, kannattaiskohan tutustua vähän paremmin eduskunnan työtapoihin ja käytäntöihin ennen kuin alkaa arvostella ketään?

      • Mika Sillanpää

        Nimetön 17:41 kirjoittaa eduskuntatyöstä ja puheenvuoroista ja lienee siinä aivan oikeassa. Mutta eikös se ollut juuri demariryhmyri joka yritti vaikuttaa puhemieheen listoittamalla oman puolueensa puhujia ”arvojärjestykseen”. Se ei oikein saanut remariryhmässä tulta alleen.
        Mutta aina arvostella soppii vaikka ei niin perusteita olisikaan ja eikä niiden puuttumisten paljastuttua nimettömän status paljon kärsikkään.

      • Nimetön

        kyllä tuon kyselytunnin perusteella voi tehdä tärkeitä havaintoja, kun se kerrran suht säännöllisesti televisioidaankin, turha sitä on muuta selittää ja muuhun huomiota kääntää

  • Nimetön

    SDP:n malli asumistuessa on mm. vanhusten hyväksikäyttöä. VVO:n kautta tuleva hyötydyn lisäksi yksityiset hoivakodit käärivät KELA:n maksamaa korotettua asumistukea.
    Kohta ei ole maassa ainoatakaan kunnallista hoitokotia Demarien ”hedelmällisen” työn satona.

  • Nimetön

    Kuinka aina? Löydetään noi törpöt eduskuntaan,kun nää asina tuntijat viisaat täällä kirjoittelee! Kokeilkaas ihan itte!! Kui asia hoitus teiltä?

  • Nimetön

    Porvari nukkuu huonosti. On tullut tehtyä päätöksiä, joilla kansaa on kuritettu liikaa, ja nyt on huoli, kuinka vaaleissa käy. Siitä tämä hyökkäily.

      • Nimetön

        No eiköhän sieltä sylttytehtaalta löydy muitakin ”syyllisiä” demareiden lisäksi…

  • Nimetön

    Persut haluaisi, että Suomi lähtisi käpykaartiin EU.sta. Siis maa joka ei kuulu Natoon. Jäisimme Venäjän kynnysmatoksi. Missä ISÄNMAALLISUUS.

  • Nimetön

    Entisenä nuorisovaltuutettuna odottaisin Ilmarilta enemmän toimia ja tekoja syrjäytyneiden nuorten asioihin.

    Kyllä se Ilmari on niin, että elämänsä loppupuolella riippuvat kansalaiset tuovat menoja mille tahansa kunnalle niin paljon, että jo parin mummon tai pappan tehohoito (joka lisää vaivaisia elinaikoja parisen kuukautta) vie minkä tahansa yhteisön kassan nollille. Kokemusta on karttunut tuossa asiassa.

    Jospa laittaisimme elämän loppupäähän sijoitetut hukkaeurot nuoriin ja uransa alussa oleviin. Kyläkouluihin, opetukseen, lasten hammashoitoihin vaikkapa. Ne hammasjutut tulevat viiveellä sitten eteen, ja pirukaan ei hoida halvalla huonosti hoidettuja purenta/oikaisuasioita keski-iässä.

    Lapset ja nuoret ensin, vanhuksilla on miljoonat pankkitileillä, patjojen väleissä ja monissa kiinteistöissä. Oikein kerskutaan, miten paljon on rahaa kesähuviloissa, Espanjan osakkeissa ja Lapin lomamökeissä.

    Ja lapsiperheet kärsivät huonoissa rakennuksissa homeineen. Kyllä Ilmari Sinulla on töitä, mutta teet sitä väärässä päässä. Tsemppiä kuitenkin pyrinnöillesi, olet nuori ja ehdit kääntää takkia näissä asioissa.

    • Nimetön

      Aika tyly kirjoitus! Kaikilla vanhuksilla ei tosiaankaan ole miljoonia tilillä. Tai kenties Sinä tunnet vain sellaisia vanhuksia? Hyvä ja asianmukainen hoito kuuluu kaikille ikään katsomatta.
      Vai hukkaeurot!? Oletkohan samaa mieltä asiasta vielä silloinkin, kun oma läheisesi tai sinä itse olet vanha ja avun tarpeessa eikä tilillä mahdollisesti olekaan niitä miljoonia?

    • Nimetön

      Miljoonat pankkitilillä.. älä naurata,kuia kehtaat moni eläkeleläinen elää kädestä suuhun ja miettii saako alennus leipäpussin ja maitopurkin. ET arvosta vanhempia ihmisiä lainkaan! ajatteletko omista vanhemmistasi samoin.. Jokainen vanhus on tärkeä! Sulle näkyy raha olevan tärkeämpi.

  • Nimetön

    Tulevaisuus kuuluu kaikille, mökin muorille ja nuorille. Joskus vanhuksen ruukku on liian täynnä. Silloin pitää taivaltaa maltilla ja kokemuksella. Vaalit lähestyy.

  • Nimetön

    Vanhukset ovat laittaneet tuon 11.49:kin koulutukseen ja tulevaisuuteen opinto-,terveydenhoito- ja muina tukina aivan varmasti sen verran, että oikeus ja kohtuus on saada potut pottuina takaisin, kun se vanhuus tulee kuitenkin itse kullekin. Joku ehkä vielä muistaa sen vanhan tarinan, jossa vaari sai syödä nurkassa. Isä kysyi pikkupojalta, mitä tämä vuolee? Poika vastasi: Teen sinulle puulusikkaa valmiiksi, kun tulet vanhaksi.

  • Nimetön

    Kyllä ihmisten terveyteen kannattaa laittaa edelleen varoja. Ilmarille vaan terveisiä, että miksi on esim. sairaiden alkoholisoituneiden ihmisten palvelut ajettu alas ? Olisi mukava tietää kuka ja ketkä ovat näiden päätösten takana niin en ainakaan heitä tule äänestämään.

  • Nimetön

    Ilmarin teksti on puoluetoimiston poikien kirjoittama. Saman sisältöisen ryki Rinne eilen vaalitentissä.

    • Nimetön

      Juuri näin. Opposition populismia ja hallituksen aiheetonta mustamaalausta. Ei noita kukaan täysjärkinen tosissaan ota. Teatteriahan tuo on.

      • Nimetön

        Aiheetonta? Hah-hah. Sinähän se vasta vitsin murjaisit. Hallituksessahan se tällä hetkellä on puute täysjärkisistä. Valitettavasti.

  • Nimetön

    Mielestäni oppositiossa on paljon enemmän täysjärkisiä kuin hallituksessa. Hallituksen näytelmät voivat olla jopa teatteria, jos niin on.

  • Nimetön

    Otetaan mallia naapurista, sieltä sdp ja muut kommunistit ovat ihanteensa onkineet. 🙂
    Pääsihteeri Vladimir Putin lupaa palauttaa venäläisten ylpeyden myös ruokakauppojen hyllyille. Ulkomaiset ruoka- ja maataloustuotteet aiotaan asettaa tuontikieltoon ja korvata kaupoissa perinteisellä Äiti-Venäjän ilmalla.

    Kauppojen hyllyille tuotava ilma saadaan Siperiasta, jossa se on imperialististen läntisten lentoyhtiöiden raiskattavana.

    “Länsimaiset tuotteet poistetaan välittömästi hyllyiltä ja siirretään turvaan Glavnyi Universalnyi Magaziniin Moskovaan. Siellä ne ovat nomenklatuuran tarkan valvonnan alaisuudessa”, Putin vakuuttaa.

    Venäjän television mielipidemittauksen mukaan Putinin toimet ovat keränneet kansalaisten keskuudessa 99,8 prosentin kannatuksen. Kyselyn virhemarginaali on 1,5 prosenttia ylöspäin.
    Pääsihteeri Putin pitää lukuja ymmärrettävinä.
    “Miksi kansa vaatisi hampurilaisia, jos se voi saada aidon venäläisen lihajonon kahden vielä aidomman leipäjonon väliin?”

Kommentointi ei ole käytössä.