KUUNTELE Iskelmä Sastamalan vaalipaneeli

Jari Andersson, Pirjo Raunio, Jenni Jokinen, Pirkko Niemi ja Mika Sillanpää.

Uimahalli ja Pukstaavi – siinä muutamia pähkinöitä, joita ehdokkaat saivat purtavaksi Alueviestin ja Iskelmän kuntavaalipaneelissa keskiviikkoiltana. Maija Latvan ja Veli-Matti Saksin kyselytunneilla äänessä olivat sosialidemokraattien Jenni Jokinen, kokoomuksen Jari Andersson, keskustan Tatu Kimpanpää (sit), perussuomalaisten Kari Suhonen, vasemmistoliiton Pirkko Niemi, kristillisdemokraattien Pirjo Raunio, vihreiden Mika Sillanpää sekä Julius Sarisalmi (valitsijamiesyhdistys.)

Uimahallipuolueen jäseneksikin tituleerattu Jari Andersson antoi ymmärtää, että uimahalliin löytyy kyllä rahaa, jos niin todella halutaan.

”Kun pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon tarvitaan 400 000 euroa, jostain kummasta se raha vain löytyy. Miksei uimahalliin ikinä löydy euroja?”

Andersson oli vakuuttunut siitä, että uusi valtuusto päättää rakentaa uimahallin. Hän sijoittaisi sen Pororantaan, ja hallin kanssa samaan kiinteistöön tulisi muun muassa osakehuoneistoja. Anderssonin mukaan rahoitus järjestyy niin, ettei kunnallisveroprosentti nouse.

Ehdottomiksi uimapyhätön kannattajiksi tunnustautuivat myös Jokinen ja Sillanpää, onhan demareilla ja vihreillä aiheesta myönteinen ryhmäpäätös.

”Uimahalli pitää rakentaa jo seuraavalla valtuustokaudella. Sen paikka on Pilven tontilla, ja se asia on jo tutkittu ja selvitykset tehty”, kiteytti Sillanpää.

Pirjo Raunio pelkää, että uimahallin maksumiehiksi joutuvat lopulta lapset ja nuoret. Veroja hän ei hallin vuoksi nostaisi, eikä halli ole niin tärkeä, että se oikeuttaisi leikkaamaan varhaiskasvatuksesta tai opetuksesta. Epäillen suhtautuu myös Pirkko Niemi, joka ryhtyisi hankkeeseen ainoastaan yksityisen rahoituksen turvin.

”Uimahalli tuo henkistä ja fyysistä hyvinvointia, joten pidän sitä kuntalaisille tärkeänä asiana. Jos Kiikan ja Keikyän hallit ovat tulleet tiensä päähän, on uuden uimahallin paikka Vammalassa”, totesi Kiikassa asuva Sarisalmi.

”Sastamalan veroäyri on 30, jos kaikki vaalilupaukset ulosmitataan”, naurahti Suhonen, joka epäili Varilan kouluinvestoinnin syövän viimeisetkin eväät uimahallin rakentamiseksi. ”Jos uimahalli kuitenkin toteutuisi, olisi sen paikka Torikeskuksen yhteydessä.”

Museotoimintaa kehitettävä

Onko Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon rahoitus kohdillaan? Pitääkö sitä lisätä vai kenties leikata?

Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, ettei kaupungin tulisi leikata omaa osuuttaan museoiden rahoituksesta, mutta lisäeurojakaan ei museotoimintaan heru. Tavoitteena pitää kuitenkin olla kaupungin rahoitusosuuden pienentäminen yksityisen rahan turvin.

Suhonen kannatti museotoiminnan keskittämistä Marttilankadulle:

”Ei kai täysin kannattavaa kulttuuritoimintaa olekaan, mutta Marttilankadun seutua tulee kehittää kokonaisuutena. Ehkä silloin saamme luotua yleisömagneetin.”

”Peesaan Karia tässä. Kuluja ei saa lisätä, ja museotoimintaan pitää saada yrittäjävetoisuutta”, totesi Kimpanpää.

”Ilman historiaa ei ole tulevaisuutta”, lausui Sillanpää museoiden merkityksestä.

Jokinen muistutti siitä, että museot ovat jo nyt paljon muutakin esinekokoelmia. Ne tekevät tärkeää sivistyskasvatustyötä yhteistyössä päiväkotien ja koulujen kanssa.

Entisten kuntakeskusten kehittäminen, Vammalan torin elävöittäminen, päivähoito, sote, Sastamalan elinvoima ynnä muuta. Lue lisää ehdokkaiden ajatuksista 29. Alueviestistä tai kuuntele koko radiolähetys tästä:

 

Julius Sarisalmi, Kari Suhonen ja Tatu Kimpanpää.
Paneelin juonsivat Veli-Matti Saksi ja Maija Latva.

Jutun otsikkoa on muutettu 28.3., jotta potentiaaliset paneelin kuuntelijat löytäisivät sen paremmin verkkosivuiltamme.

Poimintoja

    • Toimitus

      Lähetys on kuunneltavissa yläpuolella. Tiedosto valmistui n. klo 23, kun viimeksi YouTube sai sen käsiteltyä. Lähetyksen kesto on noin kaksi tuntia, joten sen muuntaminen ja jo pelkkä siirtäminen verkon yli ottivat hieman aikaa.

  • Hongiston kulmassa vilkutan aina

    On siinä meillä vastuullisia poliitikkoja..Poronranta…Torikeskus…Alkuperäinen Pilven tontti…Hopulle Smarketin viereen..Roismalaan..Sammaljoelle..Ellivuoren…Häijääseen..eiköhän seuraava vaalikausi mene siinä kun tapellaan uimahallin paikasta jos sitä ylipäätään tehdään…

  • VastuutaKaivataan

    Melko vastuutonta uutisoinnissa käyttää jutun otsikkona yhden panelistin sivulauseessa mainitsema anekdootti; ”veroäyri 30, jos vaalilupaukset ulosmitataan”? Tuo tieto prosenttilukuineen ei liene mitenkään ole oikea, eikä perustu mihinkään laskelmaan joka olisi jossakin virallisesti tehty ja julkituotu. Panelisti on lausahduksellaan vaan varmaankin pyrkinyt herättelemään muita keskustelijoita aktiivisempaan keskusteluun ja realistiseen vertailun tekemiseen kukin osaltaan. Hänen lopputoteamansa on kuitenkin positiivinen näkemys asiasta, vaikka karrikoidusti asiansa osin esittikin. Toimittaja sen sijaan olisi voinut harkita paremmin, miten otsikoi tällaisen kuntavaalipaneelin kokonaisuuden, kuin vain tarttumalla yksittäiseen lauseeseen? Meissä lukijoissa kun on myös sellaisia herkkäuskoisia jotka uskovat vain sen minkä näkevät, eivät jaksa tai pysty ajattelemaan enempää itsenäisesti ja tekevät sitten omat johtopäätöksensä lukemansa tiimoilta toimien sen nojalla aina äänestyskäyttäytymiseensä asti.

    • Pukstaavi varastaa uimahallin käyttökulut

      ”Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, ettei kaupungin tulisi leikata omaa osuuttaan museoiden rahoituksesta”

      Se siitä sitten.

      Päätin juuri olla äänestämättä. Kaatakaa ihan rauhassa myös kirjastojen kaikki käyttökulut Pukstaaviin. Ihan sama.

    • Pukstaavi varastaa

      ”Kaikki panelistit olivat sitä mieltä, ettei kaupungin tulisi leikata omaa osuuttaan museoiden rahoituksesta”

      Se siitä sitten.

      Päätin juuri olla äänestämättä. Kaatakaa ihan rauhassa myös kirjastojen kaikki käyttökulut Pukstaaviin. Ihan sama.

  • Nimetön

    Kuuntelin melkein kokonaan ko. lähetyksen. Nyt ei esim. terveystoimista puhuttu yhtään mitään ilmeisesti uinti on tärkeämpää. Itse valitsen ehdokkaani vähän kypsemmästä päästä, heillä sentään oli järkeviä mielipiteitä.

    • Maija Latva

      Hei ja kiitos palautteestasi!
      Vuonna 2019 tulevan sote-uudistuksen vuoksi emme näihin aiheisiin juurikaan puuttuneet. Tosin panelisteilta kysyttiin, oliko kaupunginvaltuuston päätös jättää Kiikan vanhainkoti saneeraamatta tehostetun palveluasumisen yksiköksi oikea. Vastaukset voi kuunnella tuosta youtube-linkistä.

      Terveisin
      Maija Latva
      päätoimittaja
      Alueviesti

  • Nimetön

    Mikähän olisi veroprosentti tuleville sukupolville, jos yhtäkään vaalilupausta ei lunasteta?

  • Nimetön

    Jaan arvomaailmani ehdokas Pirjo Raunion kanssa. Kiitos. Nyt tiedän ketä äänestän.

    • Nimetön

      Minä taas tiedän, että häntä en ainakaan äänestä. Ahdistavaa puhetta, josta inhimillisyys ja aito ihmisistä välittäminen on todella kaukana. Ihminen on arvokas vain, jos ajattelee samoin kuin hän itse. Muiden ei ole väliä.

  • Nimetön

    Päättäjät luottavat Tampereen imuun…???!!! Veli-Matti Saksi on oikeassa, Tampere on nimenomaan imenyt täältä monet palvelut. Tuo on täysin väärin luottaa Tampereeseen, Tampere kasvaa Helsingin suuntaan. Vammalalaisten pitäisi pikkuhiljaa ymmärtää katsella muihinkin suuntiin!

  • Seija Saarela

    Olipa ilo kuunnella toimittajia, jotka eivät yrittäneet imuroida keskustelijoilta vastauksia oman korvasyyhynsä (= asenteiden) ja halunsa mukaan, vaan kunnioittivat jokaisen omaa mielipidettä. Kuulijakin sai hyvän kuvan mitä kukin ehdokas (puolue) ajattelee.

  • Nimetön

    Kaikesta pitää säästää ja supistaa,mutta uimahalliin löytyy kyllä runsaat kymmenen miljoonaa ! Ooksää Anderssonni ihan tosissas , missä ne rahat on ?

  • Nimetön

    13:47 totta joka sana . Tampereen imussa kehittyvät lähikaupungit kolmostien suunnassa . Sastamala on liian kaukana ja tämä pitäisi päättäjien vihdoinkin tunnustaa .

  • Nimetön

    Moni on äänestänyt jaloillaan…Anderssonin – Satosen Sastamalasta.

  • Nimetön

    Koska Kelan pääjohtajan paikka on ollut vuosikymmeniä kepun ”miehittämä” ei ihme, että nyt kukaan ei ymmärrä mitä tehdä ja miten tästä eteenpäin. Kaksi vuotta on ollut aikaa varautua tähän päivään, mutta työ on jäänyt tekemättä. Eläkkeelle jäänyt johtaja Liisa Hyssälä syyllisti vähävaraisia. Nyt uhkaa mennä Sote karille, kun valtiolaivan peräsimessä on kepun Sipilä.

    • Nimetön

      Kelassa ei ole homma hanskassa – tietojärjestelmät jo pelkästään kertoo asiasta,
      auttamattoman vaikeita ja puutteellisia
      Kauheasti vohkattiin taannoin selkokielesta ja neuvonnasta – mihin se unohtui?
      Kuka osaa tosta vaan lähettää Kelan ohjella ”valokuvaa vastauksesi” tietonsa Kelaan, kun eivät asiakaskirjeet sisällä minkään valtakunnan ohjausta asioista esimerkiksi

      • Nimetön

        11.06 Olen seurannut läheiseni kamppailua Kelan kanssa. Ensin hänen piti ilmoittaa itsensä työttömäksi työnhakijaksi. Sitten täyttää Kelan hakemus. Sen jälkeen ko. toimeentulotuki hylättiin. Hän otti yhteyttä Kelaan lähes joka päivä. Hänelle sanottiin, että pitää vaan odotella. Hän odotti sitten otettiin yhteyttä hänen lääkäriinsä, lääkäri vahvisti, että ko. henkilö ei voi ottaa sairautensa takia vastaan kokopäivätyötä. Vihdoin viimein tänään hän sai korvauksensa, jotta voi vuokransa maksaa. Tähän kaikkeen meni kolmisen viikkoa aikaa… että huh.huh.

  • Nimetön

    mikä muuten on yhdessä vaalimainoksessa tittelinä pariinkin kertaan ilmoitettu ”argonomi” ???

      • Nimetön

        luki luki – agronomi sanaa kai siinä tavoiteltiin – luki luki
        oikeinkirjoitus on aika tärkeä asia myös luottamustehtävissä

  • Nimetön

    Asonnin järjen juoksua ihmettelen. Paljonko uimahalli maksaa veroja – paljonko työllistetyt pitkäaikaistyöttömät.

  • totuus

    Suhonen voisi pitää lättynsä kiinni. Äijä persu puolueessa ja ollut Teknisen lautakunnan puheenjohtaja ja sen aikana on teiden kunto vaan huonontunut ja nyt itkee että täytyisi laittaa tiet kuntoon. Mikset hoitanut kun oli mahdollisuus?

Kommentointi ei ole käytössä.