Sote-uudistus: Ministeri Mattila uskoo parempaan

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila uskoo sote-uudistuksen parantavan palveluita. Hän myös muistuttaa, että koko paketti ei ole valmis vuoden 2019 alussa, vaan uudistusta varmasti hiotaan huippukuntoon pitkään.

Sosiaali- ja terveysalan uudistus sekä maakuntauudistus tulevat, vaikka toisinkin ajatellaan. Viime perjantaina ja lauantaina Sastamalassa vieraillut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) uskoo parempaan.

”Toivon ja luotan siihen, että uudistus lyhentää lääkärijonoja kaikkialla Suomessa. Tähän päästään, kun palvelutarjonta lisääntyy. Yksityistä tarjontaa tulee enemmän tukemaan julkisia palveluja. Tällä on iso vaikutus.”

Sote-uudistuksessa tähdennetään lähipalveluita. Kuinka käy esimerkiksi Sastamalassa entisten kuntakeskusten terveysasemien?

”Maakuntien väliaikaiset hallinnot aloittavat työnsä 1. heinäkuuta. Nämä ovat avainasemassa, kun puhutaan maakuntien tasapuolisista palveluista. En usko, että maakunnilla on halu ensisijaisesti karsia palveluverkkoa, vaan katsoa, että kaikki asukkaat saavat niitä tasapuolisesti”, toteaa Mattila.

Maakunnat tuskin ottavat pitkäaikaisesti kaikkia sivuterveysasemia huomaansa. Mattila kuitenkin muistuttaa, että tulevat yksityiset toimijat voivat niin tehdä.

”Jos joku löytää hyvän konseptin, niin se yritys voi hoitaa myös jotakin sivuterveysasemaa.”

Suomalaiset haluavat myös etäpalveluita esimerkiksi netin kautta. Se ei kuitenkaan ratkaise tilannetta, kun ihminen sivukulmilta kaipaa ihmisen tapaamista. Ministerin mielestä on hyvin mahdollista, että palvelut liikkuvat enemmät kuin asiakkaat.

”Julkisella puolella ei tehdä hirveästi lääkäreitten kotikäyntejä voimavarojen vähyyden takia. Yksityinen toimija voi luoda tällaisille käynneille mahdollisuuden. Niiden on tietenkin tapahduttava lakien ja asetettujen vaatimusten mukaisesti.”

Uudistuksen myötä Suomeen tulee perusterveydenhuollon osalta laaja valinnanvapaus. Sitä koskevat yksityiskohdat ja lakiesitys eivät vielä ole valmiita. Ministeri Mattilan mukaan valinnanvapaudelle on tulossa siirtymäaika, joten se ei välttämättä tule täydellä tehollaan voimaan 2019, jolloin sote- ja maakuntauudistukset pääosin.

Mitä sitten tarkoittaa valinnanvapaus?

”Ihminen voi valita sen terveysaseman ja palvelutuottajan, jonka haluaa. Hinta on sama kuin julkisen tahon hoitamalla terveysasemalla. Tämä toteutetaan esimerkiksi palveluseteleillä. Kun muissa pohjoismaissa on otettu valinnanvapaus käyttöön, niin alkuun siirtymä yksityisten hoitamiin palveluihin on ollut 20 – 30 prosenttia”, valaisee Pirkko Mattila.

Valinnanvapauden ei uskota toteutuvan tasapuolisesti koko Suomessa.

”Se on totta. Parhaiten se toimii suurissa keskuksissa, joissa on myös suuret markkinat. Yksi iso asia maakunnissa onkin se, että kuluyhteydet sivuseuduilta keskuksiin saadaan sellaiseen kuntoon, että ihmisillä on mahdollisuus vaivattomasti liikkua.”

Poimintoja

  • Nimetön

    Sanoilla voidaan aina leikitellä, mutta totuus on se, että Suomea laitetaan myyntikuntoon. Hallitus esittää siirtymistä markkinavetoiseen malliin, jota ei ole testattu Pohjolassa, eikä missään muuallakaan päin maailmaa. Henkilöstöä tullaan pakkosiirtämään ja sairaanhoitopiirien rakennukset annetaan uusille vallanpitäjille , pelkällä kiitoskaupalla. Pakkoyhtiöittäminen on tuleva laki. Missä oikeus?

    • Nimetön

      Maakunta koostuu kunnista, kuten sairaanhoitopiirikin. Sairaanhoitopiiriin on kunnan ollut pakko kuulua. Mitä eroa kuntalaiselle?

      • Nimetön

        jep, ja siirtyvätkö kuntien sosiaalitoimistojen väet maakunnan palkkalistoille, maakunnasta kapsäkkiesimiehet sitten käymään(kö) ? Byrokratiaa piti kovin poistaa – mutta uusi asiointipaikka luodaan sosiaalitoimiston sijaan, on Maakunnan Liikelaitos …

  • Nimetön

    tänään uutisissa yks kaks kohistaan yliopisto-opiskelijoiden terveydenhoitojärjestelyn osalta
    voi vain kysyä, miten tämä Sote homma on valmisteltu, koska kyllä olisi pitänyt senkin terveyspalveluryhmän olemassaolo jo alunperin havaita ja mukaan sisällyttää ?

  • Nimetön

    Miks muuten toi sivukulma-, syrjäseutu -ajattelu on puheissaan vallalla ?
    Eikö kaikkia kohdelakaan yhdenvertaisesti ?

  • Nimetön

    Tässä Sote-kiimassa ei huomioida asukkaiden läheisyys periaatetta ja ihmisten itsehallintoa. Nykyisiin ”sote” palveluihin on tyytyväisiä 90% käyttäjistä. Lienee ihan maailman huippuluokkaa. Soteen pitäisi ottaa kaksi vuotta lisäaikaa. Kiireellä hosuminen vie uskottavuuden.

    • Uimahallia ei ole ainakaan kiireellä pilattu

      Jos ja kun Kiikan ja Keikyän uimahallit joudutaan sulkemaan voidaan nykyiset käyttäjät ja mahdolliset uudet kuljettaa Huittisten halliin. Siinä ne menee samalla kuljetuksella kun Kiikan vanhainkoti tyhjenee…samalla loppunee myös Niittyvilla ja Pehula koti.

      Samaan aikaan Vammalassa tapellaan uuden uimahallin paikasta.

      Kiikoisten ABCn ja Vuolteen alue sekä Mouhijärven Häijää pitää Sastamalaa pystyssä.

      Sote tulee jos tulee….katsotaan nyt kumpi tulee ensin …sote vai uusi uimahalli.

      1.4 näyttää että koko SOS hallitus tulee Sastamalaan..vai jääkö tuokin aprillipilaksi.

  • Nimetön

    Sastamalassa asukkaiden tyytymättömyys kuntaansa on valtakunnan kärkeä.
    Väki väheni jälleen viime vuonna, nyt 147 henkeä, eikä parjattua Sotea voi syyttää asiasta.
    Sastamalan nykyiset päättäjät ovat onnistuneet karkottamaan asukkaat omalla Sotesillaan ja muulla päätöksenteollaan.
    Lentopallo ja kuntaliitokset ovat asettuneet lähipalveluiden edelle.

    • Kyllähän tuohon pois muuttoon

      …ja tyytymättömyyteen on monia syitä ja varmasti myös perusteltuja..parhaiten tuossa tutkimuksessa menestyivät seuraavat Siilinjärvi..Lieto….Lapua…Kaarina..Naantali..Kauniainen ja kärjessä Pirkkalan kunta.

      Sastamalan tyytyväisyys prosentti jotain 65 kun Pirkkalan noin 85.

      Tutkimus kokonaisuudessaan löytyy Iltalehden sivuilta.

    • Nimetön

      Uimahallin kun saisi paikkakunnalle, niin tyytyväisyys lähtisi nousuun ja muuttotappio kääntyisi päälaelleen.

      • Jospa luopuisimme kokouspalkkioista

        …ja käyttäisimme ne noin 400 000 euroa jotka nyt menevät nykyisten ”hallien” käyttökuluihin ja osan Pukstaaviin menevistä noin 400 000 eurosta uimahallin käyttökuluihin niin yhtälö olisi mahdollinen.

  • Pirkkalassa ei ole uimahallia

    …tosin Tampereen läheisyys yms..lähellä olevat hyvät palvelut varmasti vaikuttavat vastaajien tyytyväisyyteen..

    Pirkkalassa on pormestari..Helena Rissanen…Samoin Tampereella ja myös Helsingissä..

    Muissa kunnissa näkyy olevan perinteiset valtuuston valitsemat johtajat…

    Antaako pormestari malli enemmän tilaa ja vapauksia ja riskinottoa johtajuudelle.

    Sastamalan selkeä heikkous on johtajuuden puute.

    Valtuuston puheenjohtaja…kaupungin hallituksen puheenjohtaja..kaupunginjohtaja..talousjohtaja…kuka nyt näistä oikeasti johtaa vai johtaako kukaan..asiat vain tapahtuvat.

  • Nimetön

    Mistä 10 000 000€ (sadan metrin korkuinen pino kympin seteleitä) uimahallin rakentamiseen ja 1000 000€ (metrin pino satasia) joka vuosi sen ylläpitoon? Pari koulua voisi lopettaa, kirjastot joutaa keskittää Vammalaan, yksityistieavustuksista luovutaan, asiointiliikenne liian kalliina saa jäädä pois, urheiluseurojen ja muiden harrasteiden tukeminen lopetetaan, musiikki- ja kansanopistot toimikoot omillaan. Kaikki mahdollinen hoidetaan talkoilla. Näin kun tehdään, uimahalli on totta. Sovitaan siis, että halli rakennetaan ja aletaan keskustella, mistä luovutaan kulujen peittämiseksi.

    • Mika Sillanpää ykstoista

      10 miljoonaa euroa ei ihan riitä rakentamiseen. Kunnollinen pitää tehdä eikä sortua esim. Veksve hallin rakentamisen yhteydessä sorruttuun loppuhetkien järjettömään viilaukseen. No silloin se oli pakko että saatiin jääräpäätkin rakentamispäätöksen taakse.
      Nuo rakentamis miljoonat voidaan rahoittaa lainoituksella ainakin kunnan osalta. Nuo kuuluisat Ellivuoren myyntirahat kun ovat jo käytetty muun hyvinvoinnin tuottamiseen ja vastuuvapaudet niistä on moneen kertaan jo myönnetty. Kunnasta ja yritysmaailmasta Sastamalassakin kuitenkin löytyy varmasti rahoitusosaamista niin että perustamiskustannukset saadaan järkevästi kasattua.
      Vuosittaisista käyttökustannuksista aiempi kirjoittaja puhuu miljoona luokasta. Todellisuus osuu varmaankin tuonne 0-500 000 euroa paikkeille. Käyttökustannuksissa kunnan osuus toki vähenee kun uimahallirakennukseen liittyy yksityistä toimintaa.
      Tuon käyttökustannusten ja kokonaiskustannuksen merkittävimmät plussapuolen eurot jäävät usein täysin huomiotta. Kunnan vetovoimaisuuden kasvu lisää verotuloja ja terveemmät kuntalaiset säästävät kunnan rahoja merkittävästi pitkälle tulevaisuuteen. Hyvää oloa ei taida olla euroitettu mutta jos se tehtäisiin niin käyttökustannukset taitaisivat jäädä plussamerkkisiksi uimahallin kustannuksissa. Se on aika hyvä tulos varsinkin kun on selkeästi kyse peruspalvelusta.

      • Amurin Enkeli

        Siis siihen Pilven tontille..

        Huomioikaa että näitä Ex Libriksiä tulee vielä 5 tai 6….ja koulut on siinä lähellä..kun paikkaa katsotte..

        Hopun Mäki Smarketin vieressä tai Poronranta tai Torikeskus tuntuu vähän oudolta uimahallin paikaksi.
        Koulukauppa on muuten käynyt hyvin..Salokunta..Illo..Sammaljoki…Kallialan..ja Keikyän koulustakin on myyty puolet…se puinen rannanpuoleinen..

        Kaukolan koulu ei vielä ole myynnissä.

        Kiitos Mikalle ja Mäxälle hyvästä työstä uimahallin puolesta.

      • Päivi Pelttari, #100

        Hei Mika, pyysit toisaalla lämpöä keskusteluun, mutta silti on vaikea ohittaa tuota esittämääsi 0-budjetointia käyttötalouteen. Uimahallin työntekijöiden palkat pitää maksaa, talkootyö ei tähän passaa. Jos halutaan kolminkertainen kävijämäärä, niin nykyisten hallien käyttökustannukset pitää kertoa kolmella, eli noin miljoonassa eurossa liikutaan. Mahdollisilta ravintola-, kahvila- tai kuntosaliyrittäjiltä, tai rakennuskompleksin asunto-osakkeiden omistajilta tuskin voidaan toiveilla saatavan kovin montaa sataa tuhatta uimisen kattamiseksi vuosittain.

        Kaupungin vuoden 2016 tulos oli plussalla ison tasapainotusohjelman ansiosta. Minusta lämpöä ja huolenpitoa on jatkossakin se, että talous suunnitellaan ja pidetään tasapainossa, eli kaupunki pystyy maksamaan palkat ja toimintansa muut kustannukset.

      • Mika Sillanpää ykstoista

        Päiville tarkennuksesi että puhuin 0-500 000 euron käyttökustannuksista uudessa hallissa. Nykyisten hallien käyttökustannukset ovat jotain, ja ne jäävät luonnollisesti pois pudjetoinnista eli siirtyvät uuden hallin kuluiksi. Niissä ei taida olla edes kalliita purkukustannuksia koska kiinteistöt eivät ole kunnan omistuksessa.
        Lisäyksestä uimahallin käyttökuluista kun puhutaan ne ovat vieläkin pienemmät kun esitin. Toki lisäystä tulee, laatu vähän saa maksaakin.
        Se summa joka joudutaan lisäksi budjetoimaan vuosittaisiin käyttökustannuksiin tulee olemaan sen suuruinen että siihen on virkistyvässä kunnassa toki rahaa.
        Pelkän budjetoinnin katsominen seuraavalle jaksolle on sellaista toimintaa joka hyydyttää talouden hyvin varmasti. On uskallettava tehdä myös ratkaisuja joiden positiiviset vaikutukset näkyvät selvästi vasta tulevina vuosina.
        Jollain tavoin on tulevaisuuteen yritettävä kurkata ja arvioida tapahtumien kulkua ja niiden vaikutusta edessäpäinkin. Asioiden määrittäminen pelkillä varmoilla euroilla ei tuota mitään kehitystä vaikka hetkelliset taseet saadan näyttämään siisteiltä. Minusta tuollaisesta toiminnasta vastuuvapautta ei pitäisi edes myöntää.
        Vastuunkantaja on sellainen joka uskaltaa ottaa vastuuta myös hieman epävarmemmastakin toiminnasta .

      • Äänestäjä

        Mika, jos kaupunki ottaa lainaa kymmenen miljoonaa uimahallia varten, siitä pitää maksaa korkoa. Nykyinen liki nollakorko ei tule jatkumaan. Jos korko on jatkossa kohtuulliset viisi prosenttia, korkokuluja tulee 500000€, siis puoli miljoonaa vuodessa. Siihen päälle vielä henkilökuntakulut, rakennuksen ja laitteiden huoltokulut ym. käyttökulut. Et vastannut, mistä palveluista leikataan, jotta halli saadaan hoidettua nyt ja seuraavien kymmenien vuosien aikana myös laskusuhdanteen osuessa kohdalle. Kirjastot, koulut, urheilu, tiet vai joku muu; mistä sinä leikkaat rahat?

      • Mika Sillanpää ykstoista

        Niinkuin totesit että nyt on lähes nollakorko tilanne. Nyt on siis tilanne jossa rahaa saa halvalla. Nyt voidaan neuvotella korko ehkäpä kaikkein edullisemmaksi mitä koskaan. Nousikausi tulee ja kestää kymmenisen vuotta jolloin uusien lainojen korot ovat eri luokkaa kuin nyt. Rakennuskustannukset ja urakoitsien saaminen edullisesti ovat tämänhetken valtteja. Työttömyyttä on hyvä paikata tälläkin projektilla nyt kun sitä vielä on. Hankkeen siirtämisessä ei ole yksinkertaisesti järkeä jos taloudellisuuttai ajatellaan.
        Peräänkuulutat myös noita käyttökuluja. Vertaisin niitä ensin henkilöstö, kiinteistö ym kulujen osalta nykyisten hallien kuluihin. Oleellista on että lähes samoilla kuluilla saadaan sitten laatua.
        Mistään ei tarvitse leikata. Niinkuin sanoit nousikausi tulee vääjäämättä jolloin myös kunnan verotulot lisääntyvät. Ei ole oikein verrata tulevaa tulotasoa näihin lama-ajan tuloihin.
        Seuraavan laskukauden aikana, kun sekin vääjäämättä tulee, käytämme nousukauden aikana investoimattomia varojamme taas halvenpaan rakentamiseen. Taloudellisesti kannattavampaa on investoida rakennushankkeisiin laskukausien aikana vaikka budjetit eivät olisikaan niin siistejä.

      • Nimetön

        Mika, kerro mistä pankista saa kiinteäkorkoista lainaa? jos nyt korko on prosentin, se voi ensi vuonna olla viisi. Miten sinun mielestäsi uimahallisijoituksen poistot tehdään kaupungin kirjanpidossa ja miten ne vaikuttavat kaupungin tulokseen ja taseeseen? Rakennusmiesten työllistäminen toki on aina eduksi, virolaisia kirvesmiehiä ja puolalaisia putkimiehiä on työttömänä. On arveltu, että maailmantalous on globalisaation ja digitalisaation myötä siirtynyt pysyvään heikon kasvun tilaan, joka onkin eräs vihreiden tavoite. Kasvu rasittaa maapalloa. Kun rahaa ei virtaa laariin tuotannollisella toiminnalla, se otetaan sijoitustuottoina, korkoina, kiinteistökeplottelulla, valuuttakeinottelulla, vakuutuksina ja maksuina. Siinä pelissä Sastamalan talous voi olla hetkessä kuralla, jos rahaa on lainattu huvituksiin.

      • Mika Sillanpää ykstoista

        Kyllä tiedät hyvin että kiinteäkorkoista lainaa saa pankista kun pankista. Niissä korko on sitten sitä suurempi mitä pidemmäksi aikaa sovittu.
        Lainaille luvatut takuut eri istainsseilta vaikuttavat korkoon jne. Laina ei ole ongelma jos se näinä aikoina päästään tekemään.
        Poistot tehdään toki sillätavoin, niissä raameissa mitä laki sallii, että ne ovat kunnan kannalta optimaaliset.
        Arviosi maailman tilasta ja vihreiden osuudesta siihen ovat mielipiteitäsi enkä niihin ota kantaa.

      • Mika

        Muistatkos paljonko Vexven rakentamiskustannukset ylittivät kustannusarvion? Ne kaksinkertaistuvat eli oli kyllä varaa viilata! Tiedätkö paljonko kaupunki maksaa Saskylle vuokraa pelkistä illoista, entä siivouksesta? Ne ovat käyttömenoja jotka rasittavat kaupunkia 20 vuotta! Arvioitko tosissasi, että uimahallin käyttömenot jäisivät 500 000:een tai niin kuin mainitset 0 – 500 000? Älkää nyt sortuko taas aliarvioimaan kustannuksia!

  • Nimetön

    Ministerin ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Olen vähän seurannut tätä terveydenhoidon uudistusta, ilmeisesti se uudistus on jo tullut kalliiksi, mutta kukaan ei siitä puhu mitään.

    • Nimetön

      juurihan uutisissa kerrottiin, että kallis asiakasmaksu terveydenhuollosssa sen kun vaan tuppaa kohoamaan tämän Soten tullessa

  • Nimetön

    Hiukan epäilen tätä valinnanvapautta. Voiko ihminen itse päättää minkä sairauden kroppaansa ottaa? Ei sairaudet yleensä lähetä tekstiviestiä tulostaan. Tyhjän mainosta, sanon minä.

    • Nimetön

      Kyllä jokaisella kansalaisella on ollut valinnanvapaus tähän asti. Esim. jos sairastut vakavaan sairauteen saa ihan itse päättää ottaako hoitoa vastaan vai ei.

  • Nimetön

    Sastamalassa odotetaan maakunnan rakentavan tänne uimahallin, vai miksi siitä otsikkoasian alla kirjoitetaan?

    • Mika Sillanpää ykstoista

      Sori, nyt vasta huomasin että nää uimahalli jutut olivat tän otsikon alla. Tulee klikattua vastaus tuon uusimmat kommentit perusteella jolloin ketjun otsikko ei tule näkyviin.
      Mutta oikeastaan uimahalli on terveyspalvelu mitä suurimmalta osaltaan niin että se voisikin kuulua tulevien maakuntien vastuulle ja järjestettäväksi.
      Mutta sieltä sitä saataisiin odotella seuraavat 50-vuotta.

    • Nimetön

      no tietenkin siks, kun soten heiniä ovat hytepalvelutkin – eikö mitä, olis vaan viisaampi vartoilla nyt, kun ensin saadaan sote alkuvauhtiin ja sitte kun sietä tulee hyteä, niin silloin sitten vasta on aika nostaa asia esille

  • Nimetön

    Ompas kiva kun ehdokkaat ovat nyt aktiivisia keskustelijoita!
    Sitten taas notkutaan tuolissa neljä vuotta ja mitään ei saada aikaan.
    Äänestetään rohkeesti uusia ehdokkaita, jos vaikka saatasiin jotain aikaiseksi!

  • Nimetön

    Muistakaa nyt ennen kuin ennakkoäänestys alkaa,esim. se, ketkä halusivat lopettaa Kiikan Vanhainkodin!! Ja pikkukouluja ym. Ei ihmisiä (ainakaan osaa) millään kahveen litkulla ja makkaralla lahjota.

  • Vinkki kaikille ehdokkaille...

    Rakentakaa se halli Kokemäenjoen rannalle (esim. Kirjaston viereen), niin saatte maalämmön joesta ja sitä kautta vuotuiset ylläpitokulut pienenee olemattomiin. Korkokuluihin tämä ei tietenkään vaikuta mitään.

    • Mika Sillanpää ykstoista

      Tuo oli yksi monista syistä miksi uimahallityöryhmä päätyi Pilven tonttiin.

  • Nimetön

    Suomen pääministeri Sipilä harjoittaa toimessaan harmaantalouden esileikkiä. Runttas kiekkopomon kansanedustajan Harkimon Veikkauksen hallitukseen. Harkimon seura Jokerit saa veikkaukselta avustusta 200 000 euroa. Tälläinen toiminta pääministeriltä on mahdollista vain Suomessa. Kun puhutaan sivistysvaltioista. Missä pääministerin moraali? Miksi Yle vaikenee asiasta?

  • Nimetön

    Kannattaa myös muisaa ehdokkaat jotka on nostanut ammattikoulun johdon palkkoja rutkasti ja samalla leikannu suorittavalta portaalta.
    Kovin erikoista toimintaa varsinkin vasemmiston edustajilta.

  • Nimetön

    En tarvitse valinnanvapautta. Tarvitsen vain tietoa, että jos tarvitsen apua, lähelläni on paikka , josta sitä saan. Että se hemmetinmoisella summalla päivystävä nukkuva ostolääkäri vaivautuisi katkaisemaan unensa ja auttamaan, jos kuka tahansa tarvitsee.

  • Nimetön

    Tuntematon tulevaisuus näyttää aikanaan, onko Sote käenpoika kansakunnan kaapinpäällä? Sipilä, Soini, ”Sote” ja Orpo pojanvalssi.

  • Karu totuus

    Kun joku lupaa enemmän ja parempaa halvemmalla, niin silloin pitää päässä soida hälytyskellojen. Oikeassa elämässä sellaista ei tapahdu koskaan. Ei edes tällä kertaa.

    Tavoite on tehdä bisnestä, eli rahaa on tarkoitus siirtää parempiin taskuihin. Itse kukin voi miettiä mitä mistä ne rahat otetaan ja kenen taskuihin ne päätyvät.

Kommentointi ei ole käytössä.