Pääministeri: valinnanvapaus poistaa eriarvoisuutta

Juha Sipilä, Jarkko Malmberg
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) vakuuttaa, että sote-uudistus kokonaisuudessaan hillitsee kuluja, lyhentää lääkärijonoja ja poistaa eriarvoisuutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhuu rautalankamallilla sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta.

”Valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että kun ihminen menee valittamaan lonkkaansa julkiseen terveyskeskukseen tai yksityiseen terveyskeskukseen, niin yksi ovi riittää. Molemmissa on sama palvelu ja samat hoitokriteerit. Jos lonkka vaatii kuvauksen ja passituksen erikoissairaanhoitoon ja leikkaukseen, niin molemmista sinne pääsee ja samalla hinnalla. Nykyisin valinnanvapautta on vain, jos omistaa paksun rahapussin tai on työterveyshuollon piirissä. Valinnanvapaus nopeuttaa lääkärille pääsyä”, muistuttaa Sipilä.

Hän huomauttaa, että aikatauluihin liittyvät ongelmat on tiedostettu ja ne otetaan jatkovalmistelussa huomioon. ”Teemme sellaisen uudistuksen, joka on hyvä ja kestää. Huonoa emme tee.”

Sipilä näyttäytyi keskustan vaalitilaisuudessa Pyymäen kahvilassa Nuutilankadulla lauantaina.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergilla oli viestejä pääministerille.

”Hyvää tässä raakileessa sote-lakiesityksessä on, että siihen saa lausua kesken valmistelun. Sastamalan lausunnossa suhtauduttiin valinnanvapauteen hyvin kriittisesti, kuten varmasti monet muutkin kunnat. Lausunnolla on myös kasvulakiesitys, josta olemme lausuneet. Kun tiedän pääministerin kiireisen aikataulun, niin teidän ei muuta lausuntoa tarvitse lukeakaan. Teette pienet muutokset ja se on siinä”, opasti Malmberg ja sai yleisöltä taputukset.

  • hölkynkölkyn

    Taitaa olla niin ettei Sipilällä ole minkäänlaista kompetenssia vääntää mitään rautalankamallia sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta. Esimerkki ainakin oli aivan puuta-heinää.

    • Nimetön

      Onko sun ymmärryksessäsi noin paljon vajautta? Asia on tuossa kerrottu lyhyesti ja ytimekkäästi, et voi olla niin pölvästi ettet ymmärrä..?

  • Nimetön

    hyvästi terveydenhuolto, minulla ei ainakaan ole varaa siitä maksaa

  • Nimetön

    Sipilä puhuu asiaa. Nykyisin nopeaan hoitoonpääsyyn ei köyhällä ole mitään mahdollisuutta.
    Pirkanmaalla esim yli 70 vuotiaan syöpäairaan hoitoa viivytetetään ratkaisevat kuukaudet ja hautausmaa kutsuu.
    Nykymenonko halutaan jatkuvan?

  • Isä Nitro

    Yksityiseen terveyskeskukseen tai julkiseen terveyskeskukseen …molemmista sinne pääsee ja samalla hinnalla..

    Tutkimukset..laboratoriot..verikokokeet..sydänfilmit…röntgen kuvaukset…varjoaine kuvaukset..tähystykset..

    Nyt en jaksa uskoa että toimii ei ainakaan samalla hinnalla…KUKA MAKSAA EROTUKSEN..

    Tuskin nämä Terveystalot, Attendot, Mehiläiset hintojaan pudottavat…

    Kun ei edes hautauspalvelut ole samanhintaisia…tässä ei ole edes varaa kuolla..Emme ole siinäkään tapauksessa tasa-arvoisia…

    Vielä vakavammin sanottuna ..Sipilä ei varmaan valehdellut mutta jätti jotain kertomatta.

    • Nimetön

      Maakunta kustantaa sosiaalihuollon ja terveydenhoidon, maksamme sen veroina. Yritys, jonka maakunta valitsee hoitamaan alueen palveluja, on velvollinen hoitamaan samalla hintaa kaikki hoitoon listautuneet tuloista riippumatta.

  • Nimetön

    Sipilä on Ihminen isolla iillä! Hän oikeasti kuuntelee ja vastaa, ottaa jokaisen paikalla olijan huomioon. Sipilä puhuu niin että kaikki ymmärtävät -jos vaan haluaa ymmärtää ja kuuntelee keskittyneesti. Meillä on nyt todella hyvä vastuunkantaja ja huolehtija pääministerinä, eilisessä tilaisuudessa paikalla olleet sen viimeistään tajusivat!

  • Nimetön

    Pääministeri Sipilä puhui suulla suuremmalla. Hallituksen esitysten perustuslainmukaisuuden arvioi eduskunnan perustuslakivaliokunta. Hallitsematon valinnanvapaus on vielä ratkaisematta oleva ongelma. Perustuslakiongelmiin ei Sipilä voi töppösiään pyyhkiä.

  • Nimetön

    Heittääkö ne Sotella kaikki hyrskynmyrskyn ? Jos nyt esim pitkäaikaissairaalla on säännöllinen seuranta vaikka yliopistosairaalassa, purkautuuko kaikki hoitosuhteet ja valinnanvapauksilla mennään, jos saadaan mistään kiinni? Eli laillinen heitteillejättö Soten nimissäkö? Siis Kelan ttt- sotkun väärti kaaos odotettavissa(ko) ?

    • hölkynkölkyn

      Maakunta ostaa sotepalvelut yksityiseltä toimijalta. Pikkuhiljaa yksityisiä toimijoita on jokunen iso. Minkäänlaista kilpailua ei synny. Hinnat nouseva,t sanoivat kunnat mitä tahansa, verottavat lisää selvitäkseen. Eivät selviä ja sosiaali ja terveydenhoito siirtyy hoidettavaksi kansalaisten omin vakuutuksin. Mitään mahdollisuutta ei ole palata nykyisiin,kansainvälisestikin verraten edes melko hyvään sote palvelujärjestelmään. Melko pian syntyy heikompiosaisten kuntalaisten joukko joka sitten kaatuu kuntien kontolle ja hoidettavaksi joissakin sitävarten synnytetyissä kakkosluokan laitoksissa. Pohjoismainen hyvinvointi valtio on kuopattu.

  • Nimetön

    Valinnanvapaus soteasioissa tarkoittanee sitä, että verovaroilla ylläpidetään julkista terveys- ja sosiaalipalvelua, käytetään sitä sitten valinnan vapauden jälkeen tai ei. Ja samaan aikaan verovaroilla tuetaan yksityisiä palveluja, jotta kansalaiset saataisiin käyttämään niitä julkisten sijaan. Kuka maksaa: veronmaksajat. Kuka hyötyy: yksityiset palveluntuottajat eli viimekädessä pääomasijoittajat. Minkähän vuoksi ne, joilla on ylimääräistä rahaa sijoitteluun (tai sitten lainakierre helpon rahan toiveen ja kuplasijoittelun takia), ovat kaikkein äänekkäimpiä valinnanvapauden kannattajia???

  • Holtitonta asioiden hoitoa

    Kyllä valinnanvapaus on ollut tähän astikin. Ja halvemmalla olisi päästy, kun jo olemassa olevia sote-palveluita olisi kohennettu nykyisestään. Lisää hoitohenkilökuntaa ja erikoislääkäreiden vastaanottoja jo olemassa oleviin aluesairaala tasoisiin hoitopaikkoihin ja miksikäs ei myös terveyskeskuksiin. Epävarmuutta työyhteisössä ei olisi tullut ja ajantuhlaus mokoman uudistuksen vuoksi olisi jäänyt pois, siis aikaa olisi jäänyt oikeiden asioiden hoitoonkin. Maakuntahallitus-suunnitelman hinnalla em. korjaukset hoituisivat moneen kertaan. Miksi pitää salassa valita 3 maakuntajohtajaa, vaikka ei tässä kohtaa tietääkseni ole voitu vielä edes ko. maakuntia perustaa. Julkiseen hakuun tälläiset veronmaksajien maksamat paikat pitää ehdottomasti laittaa. Jotakin kieroilua tähän korkeapalkkaisia uusia virkamiehiä suosiva maakunta- ja sote uudistus nyt kätkee sisälleen. Miksi tämä kohellus ylipäätään aloitettiin, vaikka hyvin monet asiantuntijat ovat varoittaneet laillisuus- ja talouteen liittyvistä vaaroista. Todellakin samalla vaivalla ja pienemmällä rahalla olisi varmasti kehitetty nykyiset palvelut monipuolisiksi ja toimiviksi, jos tahtoa olisi ollut. Hallintohimmelin, eli maakuntahallinnon saa unohtaa liian kalliina ja on alettava kohentamaan jo olemassa olevia hoitolaitoksia.Heitettiinkö veronmaksajat ns. lapsiveden mukana ojasta allikkoon! Puoluepolitikointi ei ainakaan tässä asiassa hyvää tiedä kuntalaisten veronmaksukyvyn suhteen.

    • Nimetön

      aamuTv:n keskustelussa prof emerita Kekomäki juuri aamulla otti kantaa Soteen
      Hänen mukaansa on jo jäänyt huomoimatta tärkeitä kysymyksiä tässä käsittelyyn menevässä asiassa
      Kummallista tosiaan hävittää toimiva aluesairaalaverkko ja ruveta ajattamaan pitkää työmatkaa työntekijöillä. Mitä työhyvinvoinnin parantamista on väh pari tuntia työpaivän mittaan lisäämisella, juuri matkan takia? Nyt ne jo eriarvoistaa pelkästään henkilökunnan autojen parkkipaikoista eri alueilla kampusta perittäviä maksuja, Taysissakin, asiakaspotilaille ei varmaankaan tule riittämään edes näitä asioinnin ajaksi tarvittavia paikkoja siellä, ainakin lappuliisa hengittää niskaan mitä todennäköisimmin

    • hölkynkölkyn

      ”Miksi tämä kohellus ylipäätään aloitettiin, vaikka hyvin monet asiantuntijat ovat varoittaneet laillisuus- ja talouteen liittyvistä vaaroista” kysyy joku.
      Tuohon on helppo vastata. Takavuosina kun eteläisen Euroopan maissa kansantaloudet kappailivat kriisissä. Velkamäärä siellä kasvoi ja luottoluokitus romahti. Lama oli päällä. Suomen taloudesta vastaavat tajusivat että jotain pitää tehdä jotta meidän luottoluokitus ei huonone. Tarkoittaa käytännössä sitä että laina maksaa entistä enemmän. Keksittiin että tehdäämpä suuri sote-palveluiden uudistus jolla säästetään miljardeja. Senverran tehtiin että luottoluokittajat pysyivät ruodussa ja halpa lainaa saatiin. Lama on mennyt ohi ja Suomen talouden näkymät paranevat ilman tuota sote-uudistusta, joka nyttemmin on jo monen asiantuntijan suulla todettu enemmänkin lisäävän kuin säästävän kustannuksia. Maakuntiakin riittää vallan mainiosti 4 kappaletta. Kuntia voidaan edelleen yhdistää, vielä on monia kuntia jotka hyötyvät yhdistymisestä. Valinnanvapauslakia voidaan edelleen kehittää sote-palveluja tarvitsevien kuntalaisten suuntaan sen sijaan että pääpainopiste on yksityisten palvelutuottajien ehdoilla ja hyväksi. Perusterveydenhoidon,sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota voidaan edelleen tehostaa ilman noita puoluepoliittisia etuja korostavia toimenpiteitä kuten vapaanvalinnanlaki ja maakunta uudistus. (Kokoomuksen ideologia ja keskustan vallan säilyttämispyrkeet.)

  • Molempia käyttänyt

    Valinnanvapaus toimii jo nyt. Työterveyshuolto, sairauskassa, sairauskuluvakuutus ja oma maksaminen ovat teitä, joita voi käyttää. Uudenmaan läänissä puolet väestöstä käyttää jo tätä. Itsekin pesetin tukossa olleet korvani yksityisellä puolen kun Vammalan neuvolaan olisi päässyt kolmen päivän päästä. Yksityinen hoiti ilman ajanvarausta. Polven magneettikuvaus onnistui 2 pv. päästä yksityisellä. Sairauskassa maksoi osan. Miksi julkinen puoli ei mitenkään valmistaudu tilanteen muuttumiseen? Jonotusajat vain pitenevät. Julkinen puoli ajaa itsensä massiiviseen YT prosessiin ellei meno muutu ennen 2019.

    • Nimetön

      kyä on puppua, että työterveyshuoltoon pätee valinnanvapaus; sen lauluja laulat, jonka leipääkin syöt, kyä tyänantaja valkkaa työterveyshuallon toteuttajan noin normaalisti ja sairauskassoja ei kaiketi oo ku harvoilla ja valituilla työnantajilla

Kommentointi ei ole käytössä.