Ikoneita ja enkeleitä Puntalon galleriassa

Ikoneissa Terttu Lähteenmäkeä viehättää niiden värimaailma. 

”En koskaan tee ikoneita, enkä egyptiläistä grafiikkaa”, totesi Tyrväällä syntynyt taiteilija Terttu Lähteenmäki (s. Tuominen) parikymppisenä. 

”Toisin kävi”, hän nauraa nyt, vuosikymmeniä myöhemmin Galleria Ansa Puntalossa. Seinille ripustetaan parhaillaan Lähteenmäen töitä, joista noin puolet on ikoneja. Esille päätyy myös ikonigrafiikkaa sekä syanotypia- eli sinikopiotekniikalla ja nypläten toteutettuja Neitsyt Maria- ja enkelihahmoja.

Nypläyksen Lähteenmäki oppi jo 10-vuotiaana Raumalta kotoisin olleen isoäitinsä vanavedessä. Ikoneiden maailma avautui taiteilijalle vasta vuonna 1995. ”Silloin Forssan aikuisopisto järjesti taidenäyttelyn. Ihastuin siellä erääseen ikoniin niin, että ilmoittauduin saman tien kurssille itsekin.”

Tuorein aluevaltaus on ikonigrafiikka, joka on varsin harvinainen taiteenlaji Suomessa. ”En ainakaan aloittaessani löytänyt Suomesta toista samalla tekniikalla tekevää taiteilijaa.”

Grafiikan pariin Lähteenmäen sai houkuteltua hänen veljensä Erkki Tuominen, joka piti vaimonsa kanssa Sinisiä hetkiä -näyttelyn Galleria Ansa Puntalossa vuosi sitten. ”Tykästyin tähän paikkaan silloin niin paljon, että ehdotin oman näyttelyn järjestämistä. Ansa totesi, että ikonien aika on ehdottomasti pääsiäisenä, ja niin teimme jo vuosi sitten varauksen”, Lähteenmäki kertoo.

Tekniikat ovat kaikki varsin erilaisia, mutta se ei taiteilijaa haittaa. ”Grafiikka tosin saattaa olla monelle ikonimaalarille vaikeaa, sillä työ pitää tehdä päinvastaisessa järjestyksessä. Ikoni maalataan aina tummasta vaaleaan, mutta grafiikassa pitää vaaleat kohdat tehdä ensin.”

Ikoneissa taiteilijaa viehättää värimaailma. ”Kumma juttu ikonien maalaamisessa on se, että kasvoihin alkaa aina hahmottua sen henkilön piirteet, jolle työtä olet tekemässä.”

Ikoneita ja enkeleitä -näyttely avoinna Galleria Ansa Puntalossa la 29.4. saakka.

  • Lahjatalo Ansa Puntalo

    Tervetuloa Galleriaan Terttu Lähteenmäen näyttelyyn.
    Avoinna ma-to 10-17.30, pe 10-18 la 9-14.
    9, 14, 16 , 17 ja 23.4 Galleria suljettu.

Kommentointi ei ole käytössä.