Koululaiset inspiroituivat kuvataiteen mestarien töistä

Tuomas Olkkosen, Riku Mäen, Elli Punton, Vappu Junnilan ja Peppi Salosen ja mielestä töiden tekeminen oikeaan näyttelyyn on huippua. ”Mahtava ja erilainen taidejuttu.”

”Opettaja, opettaja, meillä on puut ja kalliot, mutta miten toteuttaisimme virtaavan joen?” kysyy Eetu Punto ja esittelee Stormin koulun rehtori Leena Iso-Ketola-Ryypälle ryhmänsä aikaansaannosta. Sen innoittajana on toiminut sastamalalaisen kuvanveistäjä Ari Virtasen taide.

”Marmoria ei ollut käytettävissä, joten haimme materiaaleja luonnosta. Halusimme tehdä kolmiulotteisen työn”, Eetu toteaa.

Stormin koulun viidesluokkalaiset luovat keskittyneesti töitä Kulttuuritalo Jaatsilla ja Galleria Akselissa avautuvaan Mielimaisemia-näyttelyyn, jossa astellaan paikkakunnalla vaikuttaneiden kuvataiteen mestareiden jalanjäljissä.

Tuomas Olkkonen, Riku Mäki, Elli Punto, Vappu Junnila ja Peppi Salonen kertovat, että Gallen-Kallela oli heille entuudestaan tuttu, koska koulussa tehtiin Poika ja varis -näytelmä. Rudolf Koivustakin lapset ovat kuulleet, ja Emil Danielsson rakennutti aikanaan kivisen ateljeen Ellivuoren kupeeseen.

”Omaan maalaukseemme otimme vaikutteita Lauri Ahlgrénilta, koska yhdessä on helpompi toteuttaa tällainen ei-esittävä työ”, tytöt selvittävät.

”Tämä on samalla maisema Pirunvuorelta. On vihreää ja sinistä. Katso tätä”, sanoo Tuomas ja näyttää kännykästään valokuvaa, jossa Kulovettä pirstovat metsäiset saarekkeet.

Henna Kangasniemi ja Saana Leikkanen ammentavat vaikutteita paljon seudun kirkkoja ikuistaneelta Into Linturilta. He hahmottelevat lyijykynillä Tyrvään kirkon kahta tornia suurelle paperille. Niini Knuutila ja Sakari Rantanen tekevät puolestaan tietotaulua Linturista.

Oppilaiden toimesta osaksi näyttelyä syntyvät edellä mainittujen taiteilijoiden lisäksi tietotaulut myös Kaapo Wirtasesta, Nina Ternosta, Pekka Vuoresta, Gunnar Pohjolasta, Raimo Viitalasta.

Iso-Ketola-Ryyppä ihailee lasten rohkeutta toteuttaa omia visioitaan esikuviensa hengessä.

”Samalla paikallinen taidehistoria tulee mieleenpainuvalla tavalla tutuksi.”

Saana Leikkanen ja Henna Kangasniemi hahmottelivat paperille Tyrvään kirkon torneja.

Maisema on myös mielentila

Perjantaina aukeava Mielimaisemia-näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Galleria Akselin ja Sastamalan kaupungin kultuuripalveluiden koordinoimaan hankkeeseen ovat Stormin lisäksi osallistuneet Kiikan, Äetsän, Varilan ja Sylvään koulut sekä Vammalan lukio.

Idean äiti on Galleria Akselin markkinoinnista vastaava Laura-Kati Juntunen, ja projektin taustalla on sama kantava ajatus kuin gallerian toiminnassa: rakkaus kotiseudun taiteeseen, tämän taiteen esille tuominen ja eteenpäin välittäminen.

Toinen kantava idea on Juntusen mukaan ollut kotiseudun maisema, jota on tutkittu niin fyysisten kuin henkisten maisemienkin näkökulmasta. Paikalliset mielimaisemat ovat sukupolvikokemuksia.

”Galleria ja kaupunki, isommat ja pienemmät koululaiset eskareista lukiolaisiin, nykyiset ja menneet sukupolvet, olemme tämän projektin myötä kotiseudun taiteen yhdistämiä. Suomen juhlavuoden yhdessä-teema on toteutunut hienosti. Olen onnellinen tästä upeasta yhteistyöstä.”

Mielimaisemia – Lasten ja nuorten taidetta Sastamalasta 2017 Kulttuuritalo Jaatsilla ja Galleria Akselissa 5. – 27.5. ti-la 9 – 15, vapaa pääsy.

Stormin koulun ekaluokkalaiset ammensivat Rudolf Koivun saduista. He piirsivät kodit muun muassa karhulle, peikolle ja Luuta-Maijalle.
Mariliis Lipand, Angelika Linovjeva, Eetu Punto ja Markus Poutala halusivat tehdä kolmiulotteisen työn.
Kuudesluokkalainen Leopekka Vuorinen askarteli taiteilijakotia.
Niki Hilden taiteili Rudolf Koivun satukuvituksista tutulle peikolle kodin.
Ekaluokkalainen Kasper Ahava piirsi karhulle kodin. ”Nyt on Suomen juhlavuosi, joten piirsin kansallispuumme koivun ja kansalliseläimemme karhun.”