Sastamalassa maksuton ehkäisy nuorille

Sotesi on mukana kokeilussa, jossa nuorten on mahdollista saada maksutta ehkäisypillereitä. Tähän saakka maksutta on saanut pillerit niiden käytön alkaessa ensimmäiseksi kolmeksi kuukaudeksi. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto / Pixabay.

Alle 20-vuotiaiden sastamalalaisten ja punkalaitumelaisten nuorten on mahdollista saada ehkäisypillereitä maksutta Sastamalassa.

Asian taustalla vaikuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suositus. Sotesin äitiys- ja ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan Heli Heiskalan mukaan monet Suomen kunnat ovat lähteneet kokeiluun mukaan.

”Tutkimusten mukaan maksuttoman ehkäisyn tarjoamisella on myönteisiä vaikutuksia nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Nuorten parasta tässä tavoitellaan”, Heiskala sanoo.

Sotesin alueella tehdään kymmeniä raskauden keskeytyksiä vuosittain. Heiskala korostaa, ettei niitä kaikkia tehdä nuorille, mutta ehkäisyn saamisen helpottaminen todennäköisesti muuttaa aborttitilastoa parempaan suuntaan.

Nuoren kohtaaminen on tärkeää

Ilmaisia ehkäisypillereitä saa kouluterveydenhuollon kautta sekä ehkäisyneuvolasta. Myös seurustelukumppani on tervetullut mukaan vastaanotolle.

Heiskala korostaa, ettei pillereitä sujauteta nuoren kouraan mistään oven raosta, vaan nuoren kanssa pyritään aina keskustelemaan seksistä ja seksiin liittyvistä turvataidoista.

”Suurin osa nuorista on fiksuja, mutta nuorten kanssa on hyvä käydä läpi heidän elämäänsä ja pohtia mitä seurustelu oikein on. Nuorten on toisinaan vaikea kuunnella omaa itseään ja tietää mitä he oikeasti haluavat. Seurusteluun ei välttämättä kuulu seksi, eikä kenenkään tarvitse vastentahtoisesti ylittää rajojaan.”

Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen voi nähdä myös tasa-arvotekona.

”Pillerit ovat kalliita. Ilmaiseen ehkäisyyn on kaikilla varaa, joten siitä se asia ei enää jää kiinni”, Heiskala miettii.

Kokeilu jatkuu Sastamalassa puoli vuotta. Sotesin johtava ylilääkäri Jussi Korkeamäki sanoo, että mahdollinen jatko arvioidaan sen jälkeen.