”Lainatkaa runsaasti, jotta lukeminen ei lopu kesken”

Sari Sillanpäällä ja Liisa Oravasaarella on lähiviikkoina kädet täynnä työtä, kun Kiikoisten kirjasto muuttaa Toukolan koulun yhteyteen. Kolmantena käsiparina häärii Kiikoisten pitkäaikainen kirjastosihteeri Tiina Mannelin.

”Lainatkaa runsaasti, jotta lukeminen ei lopu kesken”, kannustavat Sastamalan kirjastonjohtaja Sari Sillanpää ja aluekirjastonhoitaja Liisa Oravasaari kiikoislaisia.

Kiikoisten nykyinen kirjasto palvelee enää tämän viikon. Kirjastopalveluita tarjotaan omalla kylällä seuraavan kerran vasta maanantaina 10. heinäkuuta, kun ovet uusissa tiloissa Toukolan koulun yhteydessä avautuvat.

”Muuton vuoksi kaiken Kiikoisten kirjastosta lainatun aineiston palautuspäivä on jo toukokuusta saakka ollut 17.7. Toivomme, että aineisto palautetaan vasta uuteen kirjastoon sen auettua”, Sillanpää ja Oravasaari ohjeistavat.

Jos palauttaminen on välttämätöntä, on huomioitava, ettei aineistoa käsitellä sulun aikana. Tällöin muualta lainatusta aineistosta saattaa kertyä myöhästymismaksua. Kiikoisista lainatun aineiston voi palauttaa mihin tahansa Pirkanmaan kirjastoon.

Varattua aineistoa voi halutessaan noutaa pääkirjastolta.

Vaikka kirjat vielä uupuvat, alkaa Kiikoisten uusi kirjasto näyttää kirjastolta. Hyllyt ovat löytäneet paikkansa ja asiakaspalvelutiski odottaa jo pääsevänsä käyttöön.

”Takaosaan sijoitetaan oleskelutila sohvineen. Sen viereen tulee tietokone asiakkaiden käyttöön sekä pieni työskentelytila, jossa voi tehdä töitä vaikka oman läppärinsä kanssa”, Sillanpää esittelee.

Uusiin tiloihin asennetaan lainaus- ja palautusautomaatti. Syksyllä otetaan käyttöön omatoimivalmius, jonka ansiosta kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja tunnusluvulla silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

”Meillä on olemassa hankerahaa, jota käytämme tulevaisuudessa sekä uuden kirjaston että omatoimivalmiuden tutuksi tekemiseen. Tarkoitus on palkata hanketyöntekijä, joka esittelisi kirjaston mahdollisuuksia sekä opastaisi omatoimikirjaston käytössä. Toivomus on, että kirjastosta muodostuisi kiikoislaisten kokoontumispaikka, jossa omatoimivalmiuden ansiosta voisi järjestää pieniä tilaisuuksia tai kokouksia”, kirjastonjohtaja kaavailee.

Kiikoisten kirjasto palvee muuton jälkeen entisin aukioloajoin: ma ja ke klo 14-19, ti klo 10-15 sekä pe klo 11-15. Torstaisin ja viikonloppuisin kirjasto on kiinni.

Kirjaston avajaisia vietetään myöhemmin syksyllä. Samalla juhlitaan kirjaston 150-vuotista taivalta kylällä.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä. 

Kiikoisten uusi kirjasto sijaitsee Toukolan koulun vanhan puukoulun puoleisessa päädyssä. Uudisrakennuksen kustannusarvio on 650 000 euroa, josta yhdistymissopimuksen osuus on 600 000 euroa. Rakennusurakan teki TL Sippola, LVI-urana Peltityö Lehtimäki ja sähköurakan Tyrvään Sähkötyö.

 

Lasten ja nuorten osastoa värittää pirteä punainen. Taustalla käytävä, joka yhdistää kirjaston Toukolan koulun tiloihin.

 

Hyllyt ovat jo löytäneet paikkansa uusista tiloista. Aikuisten osastolle ohjaa sininen väri.

 

”Valot ovat kuin kattoikkunoita”, kehuvat Liisa Oravasaari ja Sari Sillanpää.