Mansikkaa riittää juhannuksena maistiaisiksi

Mattilan Marjatilan Tarja Matomäki muistuttaa, että pakastemarjojen suhteen kannattaa olla hereillä heti pääsesongin käynnistyessä.

Huittislaisen Mattilan Marjatilan Tarja Matomäki vakuuttaa, että juhannuksena päästään nauttimaan kotimaisista mansikoista. Vaikka satokausi onkin kylmän kevään ja myöhäisen kesän vuoksi noin viikon verran jäljessä, Mattilan Marjatilalla mansikkaa on ollut tarjolla jo kuukauden ajan.

”Juhannusta ajatellen harson alla ja kasvihuoneissa kypsyviä mansikoita valmistuu sellainen sopiva maistiaiserä. Suurempaa satoa joudutaan vielä odotteleman”, Matomäki kertoo.

Myös avomaan vadelman valmistuminen on hivenen jäljessä. Tunneleissa kasvavia vadelmia aletaan poimia Mattilan Marjatilalla heinäkuun alussa.

”Metsämarjojen satokausi on vielä täysi arvoitus, sillä mustikka on vasta kukkinut. Toivottavasti halla ei tehnyt sille tuhoja.”

Etelä-Suomessa mansikan pääsatokausi tulee tämän hetken ennusteen mukaan ajoittumaan heinäkuun puoliväliin.

”Kaikki riippuu säästä. Mikäli seuraavat viikot ovat helteisiä, marjat kypsyvät vauhdilla ja pääsato menee nopeasti ohi. Viileämpi sää voi venyttää pääsesongin parin viikon mittaiseksi.”

Mansikanviljelijä muistuttaakin, että pakastemarjojen suhteen kannattaa olla hereillä. Mansikat saa parhaalla hinta-laatu -suhteella, kun ne hankkii heti pääsesongin käynnistyessä.

”Toki tuoretta, kotimaista mansikkaa saa pitkälle syksyyn, mutta pakastemansikat on järkevää hankkia silloin, kun marjaa on eniten markkinoilla”, Matomäki opastaa.

Mattilan Marjatilalla satokaudesta näyttäisi tulevan varsin hyvä. Viime talven aikana ei kärsitty suurista talvivaurioista, mutta edellistalven isommat vauriot vaikuttavat edelleen hieman.

”Tällä hetkellä toivotaan sellaista parin kymmenen asteen lämpöä ja poutaa, se olisi näin marjanviljelijän näkökulmasta ihanteellinen sää.”

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä. 

Poimintoja