Mikä on purpurimunkkien salaisuus?

Purpurimunkkien taikina on jo vuosia ollut Anneli Kulmalan käsialaa.

Purpurijuhlien aamu lauantaina 1. heinäkuuta valkeni aurinkoisena. Juhlien pääkokki Kristiina Pohjalainen ei tosin aamua juuri kerinnyt ihastella, sillä hän kiiruhti Kiikoisten Seurantalon keittiölle aamukuudelta valmistelemaan syötävää tuleville juhlavieraille.

”Ensimmäisenä oli vuorossa 120 kananmunan keittäminen. Niistä tulee viipaleita kahdelle sadalle sillivoileivälle. Niistä eivät kaikki tykkää, joten teemme vielä sata kinkkuleipää tykö.”

Peruskiikoislainen Kristiina on touhunnut keittiöllä ja Purpureitten ravintoloissa noin kolmekymmentä vuotta. Avukseen hän sai munia kuorimaan Mouhijärveltä kolmetoista vuotta sitten Kiikoisiin muuttaneen Marja Tuorin.

”Siitä lähtien olen ollut mukana näissä talkoissa, ja kivaa on ollut. Jaa miksi muutin Kiikoisiin? Siksi tietenkin, että tämä on Mouhijärven jälkeen paras paikka, ja Mouhijärvelle en halunnut jäädä”, naurahtaa Marja.

Puoli kahdeksalta keittiölle ilmaantuu Anneli Kulmala. Hän on Kauvatsalta syntyjään ja asuu nykyisin Porissa.

”Mutta puolet vuodesta vietämme rakkaan mieheni kotitalossa Tervahaudassa. Siellä on niin mukava potkia kiviä ryytimaalla. Ja Kiikoisissa on muutenkin mukavaa.”

Niin, miksi Anneli tuli keittiölle? Siksi tietenkin, että hän luo niitä varsinaisia herkkuja, Purpurimunkkeja.

”Taikinaa olen tehnyt varmaan reilut kymmenen vuotta, en ihan tarkkaan muista. Taikinaa alustetaan viisi muovisaavillista, joista sitten paistellaan 800 – 1 000 munkkia”, laskee Anneli. Munkit paistetaan munkkirasvassa rasvakeittimellä. Yhteen satsiin menee 24 munkkia, joten vähintään 40 kertaa keitin ladataan.

Mikä on sitten herkkujen salaisuus? Aivan viimeistä piirtoa myöten ei Anneli salaisuutta paljasta. Tosin Koivuniemen Irjan vanha resepti on tallella ruutuvihkon sivuilla.

”Se salaisuus vai? Eiköhän se aika pitkälle ole kermassa ja voissa. Jauhoja laitan vähemmän kuin resepti määrää”, paljastaa Anneli.

Munkit ovat pyöreitä, mutta niissä on Annelin tahdosta reikä keskellä. ”Kypsyvät paremmin.”

Kypsentämisen jälkeen munkit viimeistellään sokerissa kierittämällä. Tuleekohan tässä kiire?

”Kyllä kolme aikaan iltapäivällä pitäisi kaiken olla valmista”, toteaa Kristiina.

”Siihen mennessä on käyty saunassakin”, lupaa Anneli.

Vuoden 2017 Purpureitten järjestysluku oli 48. Talkoovoimat ja tapahtuman junailija oli suurella kokemuksella Kiikoisten Nuorisoseura.

Kristiina Pohjalainen on Purpureitten pääkokki ja Marja Tuori innokas apulainen.
  • Nimetön

    Toimittaja ei sitten päässyt purpureilla keittiötä pidemmäksi 😀 😀

    • Nimetön

      No kattos uutisjuttua on vaikeaa kirjoittaa, jos mitään uutta, ennen kokematonta tai edes jotenkin lukijakuntaa kiinnostavaa ei tapahdu. No tässä tärkeimmät: Viulua vingutettiin, hanuria soitettiin, tanssittiin ja juotiin keskikaljaa.

  • Nimetön

    Miksei näitä juttuja saa nyt jaettua facebookiin? Joku tekniikkaongelma?

  • Nimetön

    17.57. Oletko katkera tyrvääläinen vai mikä on? Anna toki toisten järjestää ja juhlia ja pysy itse kotona.

    • Nimetön

      Niin juuri teenkin. Ei minulla ole korttelijuhlia, kyläjuhlia tms vastaan mitään. Ei minua voi pakottaa tykkäämään asioista, jotka eivät ole minun juttuni, tai joiden parasta ennen -päiväys meni vuosia sitten ohi. Eikä tämä valintani minua katkeroita, minulla on niin paljon muuta mielenkiintoisempaa tilalla. Kyllä se katkeruus ja kitkeryys taitaa nyt olla sinun leirissäsi.

      • Nimetön

        minä minä minä, miksi sitä toitottaa, voihan tuon pitää omana tietonaankin,
        ei muut välttämättä ole tuollaisesta vuodattamisestakaan kiinnostuneita… vai oliskohan kumminkin jotain vailla…. tiedä häntä..

  • Nimetön

    Purpureilla arvioitiin olevan noin 15000 juhliin osallistujaa. Aika montaa kiinnosti 17.57.
    Seurantalo mm. ääriään myöten täynnä koko illan, kuunnellen monipuolista ohjelmaa.

    • Olin juhlilla, joten

      älä kirjoita soopaa! Vaikka tuosta 15000 ottaisi yhden nollan pois, luku olisi liian suuri vieläkin. Siellä oli vajaa tuhat henkeä, heistäkin pari sataa esiintyjiä ja järjestäjien porukkaa. Ei ollut viime vuosituhannen tungosta tanssilattiallakaan. Purpureilla oli parhailla viime vuosituhannen kolmipäiväisillä juhlilla viitisen tuhatta lipun maksanutta. Tuon ajan kävijöistä suurin osa on kuollut jo, eikä nuoria tule tilalle.

  • Nimetön

    Ehkä tuo osallistujien määrä olikin tarkoituksella kirjoitettu kymmenkertaikseksi? Halusiko kirjoittaja varmistaa kuka jälleen trööttää?
    Osallistujia ovat varsinaisen yleisön lisäksi esiintyjät, järjestäjät, kutsuvieraat, ilman lippua päässeet alle 12 vuotiaat jne..
    Niin, Kirjapäivillähän tuo15000 kävijää arvioitiin olleen.

Kommentointi ei ole käytössä.