Caruna, Lounea ja Sastamalan kaupunki maakaapeloivat yhteistyössä

Sastamalassa maakaapeloidaan useassa kohteessa elokuusta alkaen. Carunan sähköverkon saneerauksen yhteydessä Lounea rakentaa valokuituverkkoa ja Sastamalan kaupunki uusii katuvaloja.

Nopeampien tietoliikenneyhteyksien ja uusien, energiatehokkaampien katuvalojen lisäksi hanke parantaa alueen sähkönjakelun toimitusvarmuutta, kun nykyiset ilmajohtorakenteet korvataan paremmin sääolosuhteita kestävämmillä maakaapeleilla.

Sastamalan yhteiskaivuissa teleoperaattorin, sähkönsiirtoyhtiön ja kaupungin verkot saadaan samaan kaapeliojaan kerralla. Yhdessä rakentaminen on kustannustehokkaampaa.

”Yhteiskaivuiden yhteydessä Lounea korvaa elinkaarensa päähän tulleen kupariverkon palvelut valokuituteknologialla niillä alueilla, joissa on riittävää kiinnostusta valokuitua kohtaan”, kertoo päällikkö Pekka Granlund Louneasta.

”Kunnan kannalta on tärkeää, että Carunan sähkökaapelien sijoittamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä, jotta kaapelit eivät mene ristiin kunnan kunnallisteknisten järjestelmien kanssa”, Sastamalan kaupungin rakennuttajainsinööri Pasi Lähteenmäki sanoo.

Lisäksi ilmajohtojen poistuminen parantaa alueen maisemallista ilmettä.

”Yhteiskaivulla vähennämme ympäristöhaittoja, kun katuja ei tarvitse kaivaa moneen kertaan auki. Myös kuntalaisen kokema haitta on pienempi, kun alue rakennetaan kerralla kuntoon”, hankepäällikkö Arto Hirvonen Carunasta lisää.

Rakennustyöt alkavat elokuussa

Sastamalan kaapelointityöt toteutetaan Keikyässä ja Kiikassa Hellänmäen, Niemenmäen, Jussinpellon, Honkolan sekä Kiikan koulun ja Kiikanojan välisellä alueella. Hanke on tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa.

Rakennustyöt alkavat elokuussa 2017 ja jatkuvat pitkälle loppuvuoteen saakka. Viimeisessä vaiheessa talvella ja keväällä 2018 vanha ilmajohtoverkko puretaan ja kaivujälki ennallistetaan alkuperäiseen kuntoon.

”Suunnitteluvaiheessa urakoitsijamme hakevat kirjalliset luvat kaikilta kaapelointireitiltä olevilta maanomistajilta ja sopivat kaapeleiden sijoittamiseen liittyvistä yksityiskohdista”, Hirvonen toteaa.

Hankkeen verkostourakoitsija on Eltel Networks Oy. Toteutusvaiheessa teidenvarsilla kulkee urakoitsijan kaivinkoneita ja muuta ajoneuvokalustoa upottamassa kaapeleita ojaan, mikä voi paikoin aiheuttaa tilapäisiä liikennejärjestelyjä työmaiden lähistöllä.

  • piski

    tämä häijäästä – mottisen risteyksen väli ja sivu haaroja kaapeloitiin vai sähkökaapelilla ei tuonut LOUNEA kuitua samaan kaivantoon eikä edes tiedusteltu olisko halukkaita ottamaan kuidun kotiinsa. no mulla eis tulis kyllä pieneen päähäni vai onko se iso nin ottaakkaan LOUNEALTA kuituliittymää mulla toimii Saunalahden ja DNA:n langattomat aivan mainiosti

  • Nimetön

    loppuuko Carunan asiakkaitten rosvous,kun ei tartte rakentaa maakaapeleita.

  • Nimetön

    Ei. Caruna lainaa veroparatiisissa olevalta omistajalta rahaa muutaman kymmenen vuoden maksuajalla ja maksaa siitä tulojensa suuruista, tuloksesta vähennettävää korkoa. Mitä suuremmat tulot, sen kovemmat korot. Raha siirtyy verottajan ulottumattomiin, eikä voittoja tarvitse näyttää. Caruna maksaa alle puoli prosenttia tuloistaan veroa tuon omistajan ja Carunan välisen rahansiirtojärjestelyn vuoksi.

Kommentointi ei ole käytössä.