KESKUSTELE: Pitäisikö kyltissä lukea Vammala?

Alueviestin lukija poikkesi toimituksessa jättämässä oheisen kuvan ja lukijan kysymyksen.

”Ajelin Kiikoisista Vammalan keskustaan, ja jäin oikein miettimään kuvan kyltityksen järjettömyyttä. Miksi kyltissä lukee Sastamala 6, vaikka olin tuolloin jo Sastamalassa? Miksi siinä ei voi lukea Vammala 6, koska lukee myös Keikyä 13? Pyydän vastausta Sastamalan kaupungilta.”

Sastamalan kaupungin rakennuttajainsinööri Pasi Lähteenmäki vastaa:

”Ihan aiheellinen kysymys, mutta kyseinen viitoitustapa päätettiin aikanaan vuonna 2011, kun Sastamalan kaupungin syntymisen jälkeen viitoitus todettiin tarpeelliseksi uusia. Sastamala –nimen näkyminen viitoituksessa katsottiin välttämättömäksi tänne suuntautuvan liikenteen opastamiseksi ja osin myös kaupungin tunnettavuuden parantamiseksi.

Silloin periaatteeksi otettiin se, että viitoituskohde Sastamala tarkoittaa kaupungin keskustaa, eli vanhaa Vammalaa. Samassa yhteydessä päätettiin, että Äetsää ei enää viitoiteta, vaan Kiikka ja Keikyä viitoitetaan erikseen. Muut viitoitettavat kohteet olivat Mouhijärvi, Häijää ja Suodenniemi. Kiikoisten kuntaliitoksen jälkeen tähän ei tehty muutoksia.

Vuosien varrella on keskusteltu aika ajoin kovastikin siitä, että Vammala –nimeä ei näy teiden varsilla enää juuri missään, mutta viitoitukseen ei kuitenkaan ole muutoksia suunnitteilla.”

Kommentoi alle, mitä mieltä olet.

  • Nimetön

    KYLLÄ ! Ehdottomasti. Vammala ON Vammala,eikä muuksi muutu,ei ikinä.

  • Nimetön

    Jos on muittenkin kuntakeskusten vanhat nimet pitäis olla vammalankin !

  • Nimetön

    Vammala ehdottomasti, eihän Sastamalan sisällä voi opastaa sastamalaan. Kaupungin rajoille vain sastamalan kyltti.

  • Nimetön

    Kaikki vanhojen kuntakeskusten nimet käyttöön, myös postitoimipaikoissa. Se selkiyttäisi huomattavasti tämän laajan paikkakunnan hahmottamista ja paikkojen löytymistä!

  • Onnex on navikaattorit

    Vois ottaa kaikki kyltit pois, ei tuo tämän hetkinen tilanne ainakaan selkeä ole ulkopuolisille. Turhaa suukopua vain aiheuttaa. Kyllä Vammala on Vammala kuten Keikyä on Keikyä.

    Voipi sitä asiaa tietysti päättäjämme joltakin konsultilta kysellä kovalla rahalla kuten tuossa Vammalan Torin kunnostuksessakin VAI pitäisikö viitoituksen innostamana sanoa ”Sastamalan Torin kunnostus” … https://alueviesti.fi/2017/08/21/viisi-halusi-suunnitella-vammalan-torin-kunnostuksen/

    • Vanha kartta

      Meillä on navigaattorissa vanha päivitys ja Vammala näkyy. Muuten Vammala on kyllä poistettu kokonaan Suomen kartalta (on heitetty järveen)!! Että semmottia päätöksiä on saatu aikaan. Saisivat esityksen tehneet herrat hävetä!!
      Kalliiksikin kyltit tuli – ei olisi tarvinnut kun lisätä Sastamala-kyltti vanhojen kylttien yläpuolelle taikka sitten kunnan rajoille, jos sinnekään!

      • Oikea aivopieru joltakin

        Katoppas vaan. Kyllä googlen Maps on näemmä Vammalan järveen heittänyt, tai lähinnä joku on mapsiin tehnyt ehdotuksen ja ovat sen muuttaneet (eikä kukaan ole siihen reakoinut tekemällä virheestä ilmoitusta).

  • Nimetön

    Samaa olen monesti ihmetellyt. Tuntuu oudolta ja jopa tyhmältä tuo Vammala-kylttien poisto. Itse olen ainakin monesti ajatellut, kun kunnanrajalla näkyy kyltti Sastamala ja hetken päästä on viitta, että Sastamalaan on vielä monta kilometriä, missä me nyt sitten ollaan. Ei anna hyvää kuvaa Sastamalasta.

  • Nimetön

    Oli kait ennenkin kunnan rajalla Vammala kyltti ja viitoitus näytti kunnan sisälläkin Vammalaan.

  • Nimetön

    Kiikka ja Keikyä myöskin takaisin. Missään päin Suomea ei ole niin typeriä nimiä kuin Sastamala ja Äetsä!

  • Nimetön

    laittasivat tien viitan mis lukee TAMPERE..jos typerät osaa sen vaan lukea

  • Nimetön

    Vammala on taajaman nimi. Sastamala koko kunnan. Kyltissä pitäisi lukea Vammala.

    • Nimetön

      17:51 Juuri näin on. Mistä noita Hölmöjä päättäjiä oikein sikiää kun saavat yksinkertaisimmatkin asiat niin hemmetin monimutkaisiksi ja kalliiksi.

  • Nimetön

    Postiosoitteisiin myös nopeasti vanhat kuntakeskukset. Nämä Anderssonin hulluudet Sastamalan identitenttiä yhdistävänä joutaa romukoppaan.

  • Jukka-Pekka Selin

    Sanoisin, että Vammala -nimen poistaminen totaalisesti viitoituksissa päätettiin kulisseissa.

    Tein aikoinaan kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa, jossa viitoituksen määrärahoista päätettiin ehdotuksen siitä, että Sastamalan kaupungin keskustana Vammala saisi saman statuksen kuin Piimäsjärvi, Marttila, Lousaja, Stormi ja Sammaljoki eli sinnne osoittettaisiin viitalla. Ehdotuksella olisi säästetty merkittävä summa viitoituskuluissa. Ehdotus jyrättiin murskanumeroin, 53-6 tai sinnepäin.

    Se, että tulen tekemään kokouksessa kyseisensuuntaisen ehdotuksen oli jotakin kautta tullut silloisen Vammalan Yrittäjien puheenjohtajan tietoisuuteen. Tämä toimitti valtuutetuille kirjeen, jossa tulin ehdotuksen tekijänä leimatuksi valtuutetuksi, joka on rakentamassa esteitä sastamalalaisen yritystoiminnan ja asiakkaita palvelevan hyvinvoinnin luomiselle ja neuvottiin osoittamaan mieltä mieluummin omalla kustannuksella. Tämä tuntui minusta pahalta, koska en ollut milloinkaan aikaisemmilla valtuustokausilla profiloitunut työntämällä kapuloita paikallisen yritystoiminnan rattaisiin – tällainen toiminta ei sopisi ajatusmaailmaani, eikä yhteiskuntakäsitykseenikään.

    Myöhemmässä työskentelyssäni Sastamalan luottamuselimissä olen pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että Vammala -nimeä nostettaisiin esille ja tämän seurauksena mm. kaupunkimme 1. kaupunginosan nimi Keskusta on muutettu Vammalaksi. Se, tullaanko Vammalaan milloinkaan ohjaamaan viitoituksella jää nähtäväksi.

    • Nimetön

      Hyvä JP, olit silloin oikeassa! Yritystoiminnalle olisi eduksi että asiakkaat löytäisivät liikkeen / yrityksen / maatilan, jonne ovat menossa. Vanhojen kuntakeskusten nimet, myös Vammala, selkiyttäisivät tilannetta.

      Vedotaan aina markkinointiin kun Sastamala -nimeä puolustetaan, silti Vammalan Lentopallolle ammennetaan rahaa kasatolkulla markkinoinnin nimissä -vaikka se edelleen mainostaa Vammalaa. No, tämähän on asia josta ei saa puhua…

    • Nimetön

      21:40 Kiitos hienosta taustatiedosta. Omaa tyhmyyttähän se on meillä äänestäjillä luottaa päättäjiimme sokeasti vaaleista toiseen, sillä tavalla näitä ”sisäisiä kuppikuntia” pienissä kunnissa saadaan aikaiseksi.

      Oliko tämä Vammalan Yrittäjien puheenjohtaja samainen kaveri joka lupasi jossakin lehtijutussa (muistaakseni Tyrvään Sanomien yrittäjäteemassa tai aamulehdessä v.2010-2013) työllistää 100 -työtöntä vaikka heti, jos työttömillä vain olisi halua työntekoon?

  • Nimetön

    Sastamalan markkinointi on hyötynyt Sastamala nimen käytöstä, eikö se ollut tarkoituskin? Vammala on vain pieni osa Sastamalaa.

    • Nimetön

      Millä lailla on hyötynyt? Väki vähenee Sastamalasta ja yrityksiä lopettaa ja muuttaa muualle. Missä näet sen hyödyn?

  • Klapinpinooja

    Metkaa, että valtaosa haluaa Vammalan takaisin ja myös oikeat nimet postinumeroiden perään. Olen täysin samaa mieltä.

    • Nimetön

      Valtaosa mistä joukosta? Miten mielipiteet selvitettiin? Maksavatko nimenpalauttajat myös kaikki kulut, mitä firmoille koituu, siis asiakkaitten informoimisen, kaikenmaailman rekistereihin tehtävät muutokset, lomake- ja ohjelmistomuutokset jne. Nimien ronklaaminen ei todella ole halpaa.

  • Nimetön

    Sastamala nimi oli aikanaan pienen porukan päähänpinttymä, tietyn pienen päättäjäporukan ja kaupunginjohtajan junttaama päätös. Sastamala piti väkisin saada, koska se toi ilmeisesti heille mieleen vanhan suur-Sastamalan ja täällähän on yleensä tykätty miettiä enemmän menneisyyttä, kuin tulevaisuutta. Nimestä käydyn ”kansanäänestyksen” vaihtoehdoista jätettiin varmuuden vuoksi pois vaihtoehto Vammala, koska se olisi tullut selkein luvuin äänestyksessä valituksi. Käsittämätöntä mämmäköintiä, joka on aiheuttanut monenlaisia ongelmia ja on tullut kalliiksi esimerkiksi monille yrityksille. Vammalan keskustaan on kyltti Vammala ainoa oikea opaste. Sastamala on ongelmallinen ja harhaanjohtava. Vammala tunnetaan varsin hyvin. Usein huomaa, että nimi Sastamala on monille täysin vieras. Otettakoon järki käteen ja myönnettäköön tehdyt virheet. Järkiperäistetään opasteet ja samalla voidaan korjata tuo todella typerä postitoimipaikkojen nimisähläys ja ottaa vaikkapa koko kaupungille nimi Vammala takaisin. Ehdotan uutta kansanäänestystä, jossa on reilusti myös nimi Vammala mukana. Äänestyksen lopputulos lienee melko selvä.

    • Nimetön

      Lopputulos on selvä: Sastamala säilyy. On typerää vaihtaa nimeä parin jäärän menneeseen jämähtämisen vuoksi.

    • Vammala

      Keskustan taajama on nyt kuitenkin Vammala – olkoonkin merkityksensä mukainen! Kyllä se nimi pitää kehdata tieviittoihin pistää!
      Nyt vaan suunnittelukilpailu pystyyn – miten saadaan entiset Vammala-kyltit vaihdettua sastamala kylttien tilalle. Onhan kyltit tietenkin tallella!!!!?????
      Ei homma paljon maksa, työmiesten palkat, suunnittelukilpailun voittajan palkkio 23000 sekä muutamat lehti-ilmoitukset ja kokouspalkkiot. Huonompi vaihtoehto on se että menee vain työmiesten palkat.

    • Nimetön

      Mitä pirun väliä, ihmeellistä vanhojen aikojen haaveilua. Annetaan olla ja keskitytään tärkeämpiin asioihin!

  • nimetön

    Tässä ketjun pidetessä aletaan näköjään harhautua itse kysymyksestä, joka ei ollut mitään vanhojen aikojen haaveilua vaan kuului:

    ”Ajelin Kiikoisista Vammalan keskustaan, ja jäin oikein miettimään kuvan kyltityksen järjettömyyttä. Miksi kyltissä lukee Sastamala 6, vaikka olin tuolloin jo Sastamalassa? Miksi siinä ei voi lukea Vammala 6, koska lukee myös Keikyä 13? Pyydän vastausta Sastamalan kaupungilta.”

  • Nimetön

    Kaveri kumminkin osasi keskustaan Sastamalan kylteilläkin… Vai jäikö se siihen risteykseen miettiin moista? Se kyllä on jo liikenteen vaarantamista. Vaikea uskoa että joiltakin on jäänyt keskusta löytymättä, vaikka siinä kyltissä ei vammalaa luekkaan.

  • tyrväällä syntynyt

    Päätetty,mikä päätetty. Turhaa jankutusta.Mennyt on mennyttä.

    • 17:33 Kuka on päättänyt että Sastamalassa oleva kaupunginosa nimeltä Vammalan nimi vaihdetaan?

      Eiköhän tässä nyt ole taasen joku yksittäinen virkamies (Tai palkattu konsultti) ”juossut kengännauhat auki” omissa visioissaan muuttelemassa tuonne someen (mm. google maps ja Wikipedia) asioita, joita ei tosiaankaan ole demokraattisesti päätetty.

      ;( https://fi.wikipedia.org/wiki/Vammala

      • Nimetön

        Google Mapsiin ja Wikipediaan voi kuka tahansa tehdä tai ehdottaa muutoksia. Eivät ne ole mitään viranomaistietoa. Eivätkä sosiaalista mediaakaan (some) vaan tiedonhakupalveluita. Kannattaisi harjoitella medialukutaitoa, jotta oppisi erottamaan netissä faktan ja fiktion, toimitetut, varmistetut uutislähteet ja harrastuspohjalta päivitettävät vähemmän luotettavan informaation.

  • Nimetön

    Kyllä tämä on niin kinkkinen kysymys että pitäkää te tasamaan tallaajat päänne kiinni….pitää palkata iso joukko konsultteja ja virkahenkilöitä miettimään asiaa.Mahdollisimman kalliita tietysti….sehän takaa oikean tiedon.
    Joku 470000 euroa plus alv kannattaa sijoittaa tähän tutkintaan,se on halpa hinta muutamasta turhasta paperin pyörittäjästä.

  • Nimetön

    Eikös Sastamalan Vammala olisi hyvä yhdistelmä? Toki olihan se aikoinaan hulvatonta populismia kun Vammala nimestä tehtiin hylkiö.

  • Nimetön

    Useista vastauksista ilmenee oikeutettu katkeruus Vammala-nimen tuhoamisesta sekä katkeruus ja sääli sitä Vammalan avutonta ja maalaisjärjen vastaista päätöksentekoa kohtaan!
    Väärän ja järjenvastaisen päätöksen voi aina korjata. Se että tulee järkiinsä on aina positiivinen asia!!!
    Sastamalan tunnettavuus taisi sokaista ”pikkuherrojen” päät!

  • kyllä

    VAMMALA NIMI TAKAS JA HETI MIKÄ TOI SASTAMALA OIKEIN EI SITÄ KUKAAN TUNNE IHMETELLÄÄN MISSÄS TOLLANEN PAIKKA ON.

  • Vammala

    Vammala tietenkin ja samalla päätettävä oikeiden nimien palautuksesta myös postinumeroiden perään. Perin hullua, että oikeista nimistä luovuttiin ja kaikki korvattiin Sastamala-yhtenäistyksellä

  • Nimetön

    Vammalaa ei tarvita missään kylteissä kyllä se riittää kun Keikyä Kiikka ja Sastamala löytyy niillä kyllä löyää perille.

Kommentointi ei ole käytössä.