Lukija kysyy: ”Koituiko etanoiden torjunta siilin kohtaloksi?”

Kuollut siili löytyi terassin edestä nurmikolta. Alueviestin lukija epäilee, että sen kohtaloksi on koitunut etanamyrkky. Kuva: Laura Haavisto.

Voiko siili kuolla etanamyrkkyyn? Tähän kysymykseen Alueviestiin yhteyttä ottanut lukija haluaisi vastauksen.

”Naapurin terassin eteen nurmikolle oli kuollut siili, se ei ollut ulkoapäin ruhjoutunut. Mietimme, olisiko se syönyt hiirenmyrkkyä tai naapuritalossa kuulemma käytettävää etanamyrkkyä”, lukija kirjoittaa.

Lukijaa kiinnostavat myös ohjeet, joilla etanoita voisi hävittää ilman myrkkyjä.

”Siilit ovat sympaattisia ja hyödyllisiä, syövät muun muassa hiiriä. Eivät häiritse ketään pahemmin”, hän harmittelee kuvan siilin kohtaloa.

Sastamalan kaupunginpuutarhuri Reijo Saaren mukaan siili on hyvinkin voinut kuolla myrkyn seurauksena.

”Etanoiden torjuntaan on käytetty aikaisemmin Mesurol-nimistä myrkkyä, joka sisältää metiokarbia. Tämä aine on myrkyllinen muille eläimille ja linnuille. Nykyään etanoiden torjuntaan käytetty aine on Ferramol, sen sisältämä aine on rautafosfaattia, joka on vaaraton kotieläimille, siileille ja linnuille.”

Mitä luonnonmukaisiin keinoihin tulee, niitä Saarella on tarjota useita:

* Kerää etanat käsin: ”Kerääminen pitää aloittaa heti ensimmäisten ilmaannuttua, etteivät ne ehdi aloittaa lisääntymistä.”

* Houkuttele ansaan: ”Etanoita voi pyydystää esimerkiksi banaaninkuorilla, perunanpalasilla, isoilla lehdillä, laudanpalalla tai lautasella, jonka alla on esimerkiksi vehnäleseitä.”

* Vaikeuta kulkua: ”Kulkureiteille levitetty kalkki, sahajauho, suola, kahvinporot, hiekka tai tuhka vaikeuttavat etanoiden liikkumista.”

* Ehkäise etukäteen: ”Etanat ja kotilot viihtyvät kosteassa. Nurmikot kannattaa pitää lyhyinä ja istutukset riittävän harvoina, niin ne kuivuvat nopeasti. Kotilot ja etanat pitävät nokkosista ja voikukista, joten rikkakasveja kannattaa kitkeä sekä pitää istutusten alustat ja reunat avoimina.”

Poimintoja

  • Naapuri

    Käyttämämme etanamyrkky oli juuri tuota muille eläimille turvallista Ferramol-nimistä. Sitäpaitsi, emme ole sitäkään käyttäneet kahteen vuoteen, joten siilin kuolinsyy ei ole ainakaan meidän laittama etanamyrkky.

Kommentointi ei ole käytössä.