”Voisitteko noudattaa liikennesääntöjä?”

Väylä Melartininkadulta Hoitokadulle. Tästä ei saa autolla huristella, ellei ole huolto- tai hälytysajossa.

Maanantai-iltapäivä Sastamalan Vammalassa. Sairaalakampuksen ja Hopunkallion kulmilla on rauhallista. As Oy Tähtitornin hallituksen puheenjohtaja Paula Mattila toteaa, että liikennettä on tavallista vähemmän.

Eipä aikaakaan, kun ensimmäinen liikennesääntöjä rikkova autoilija kurvaa Itsenäisyydentieltä sairaalalle, kääntyy Melartininkadulle ja ajaa paikoitusalueen ohi kohti terveyskeskuksen neuvolasiiven ja Tähtitornin välistä ramppia. Melartinin ja Hoitokadun välinen tie on kevyenliikenteenväylä, jonka liikennemerkkikin kertoo. Lisäksi merkissä seisonut jo tien valmistumisesta saakka – eli useamman vuoden ajan – selvällä suomen kielellä: huolto- ja hälytysajo sallittu.

Pieni punainen henkilöauto tuskin on huolto- tai hälytysajossa. Vaikka saattaahan jollakulla olla niin kiire sairaalakampuksen toiselle puolelle päivystykseen, ettei hän ehdi kiertää Ojansuunkadun kadun kautta Tampereentielle.

”Harvemmin näin on. Yleensä autoilijat käyttävät tätä väylää oikaistakseen Itsenäisyydentieltä Tampereentielle”, Mattila toteaa.

Totuttua reittiä, liikennesäännöistä viis

Tähtitornin toisella puolella kohtaamme taas liikennepulmia. Paikoitusalueen tuntumasta, Melartininkadulta pääsee kävellen tai polkupyörällä soratietä pitkin kätevästi Hopun palvelukeskukselle. Mutta autolla ei saisi tässäkään ajaa. Tien molempiin päihin – niin palvelukodin kuin paikoitusalueen puoleiseen päähän – on kaupunki hiljattain asentanut informaatiota, joka kertoo, että kyseessä on kevyenliikenteen väylä ja pelastustie.

”Niin vain tästäkin päivittäin huristellaan. Ehkä ihmiset eivät huomaa liikennemerkkiä ja ovat tottuneet tästä vuosikaudet ajamaan”, pohtii Mattila.

Kuin Mattilan sanojen vakuudeksi Hopunkallion suunnasta pyrkii hopeanharmaa henkilöauto pelastustielle. Kuljettaja pysäyttää auton, ja Mattila ohjeistaa tätä oikean ajoreitin valinnassa. Ajo palvelukeskukselle tapahtuu Lemmenpolun kautta.

”Kerrostalomme molemmin puolin kulkevilla reiteillä on ajo-oikeus vain kevyellä liikenteellä sekä pelastusajoneuvoilla”, Mattila tiivistää.

Hopunkalliolta Jyskin suuntaan vievällä hiekkatielläkään ei saa autoilla. Kyseessä on kevyenliikenteen väylä ja pelastustie, Paula Mattilan muistuttaa.

Turvallisyyskysymys

Mattila lähestyi kaupunkia alueen liikennöinnin selkiyttämiseksi ensimmäisen kerran vuoden 2015 lokakuussa. Vuoden 2016 alussa asiaan otti kantaa myös Sastamalan vanhusneuvosto. Tekninen lautakunta teki päätöksen liikenteenohjaussuunnitelmasta viime vuoden lopulla, ja uusia liikennemerkkejä asennettiin viimein pari viikkoa sitten 15. syyskuuta. Prosessi kesti melkein kaksi vuotta.

Mattila muistuttaa, että kysymys on turvallisuudesta. Alueella ulkoilee paljon rollaattorien avulla liikkuvia ikäihmisiä.

”Alueella on kaksikin kuntoilupuistoa – sekä Tähtitornin läheisyydessä että Hopunkallion palvelutalon sisäpihalla – joita molempia toivotaan vanhusväestön runsaasti käyttävän, joten turvallinen liikkuminen koko alueella on erittäin tärkeää. Ympäristössä liikkuu myös paljon kaikenikäisiä pyöräilijöitä sekä lapsia potku- ja rullalautoineen.”

Poimintoja

    • Nimetön

      Olet siis sitä mieltä, että lakia ei tarvitse noudattaa? Kaupassa pikku näpistys on OK? Puistokadullakin voi ajaa pikkupätkän autolla kevyenliikenteen väylää pitkin?

  • Pekka

    Taisin olla minä. Mutta punasella autolla vein lääkkeitä vanhuksille. Tarkista Mattila tiedot ennenkuin puhut.

  • Nimetön

    Oliko sulla Pekka auton tuulilasissa näkyvästi kyltti ”Huoltoajo”? Muuten sun olis pitäny olla jalkamiehenä liikkeellä.

  • Nimetön

    Onko noin vaikeaa noudattaa liikennemerkkejä? Useimmiten noi rappusille ajajat ovat sellaisia mätisäkkejä, että pikku kävely sivummalta tulisi enemmän kun tarpeeseen. Cittarillakin nuo koittavat melkein jo ovista sisälle autoillansa… Tyhmää ja laiskaa porukkaa, kunnon pikavoitot vaan tuollaisille sankareille.

Kommentointi ei ole käytössä.