Ilkivalta: Skeittausta toimistokäytävillä, metallia Torikeskuksen liukuportaissa

Kokemäenjokilaakson kiinteistöpalvelun toimitusjohtaja Anne Heikkilä ja huoltomies Toni Kallio näyttävät, miten metallirima oli aseteltu viime viikolla. Vaikka katosta riippuu oleskelun kieltävä kyltti, ei se nuorisoporukoita pidättele.

Meno Vammalan Torikeskuksessa on pahimmillaan kuin villissä lännessä, kuvailee Alueviestiin yhteyttä ottanut lukija.

Torikeskuksen kiinteistöhuollosta vastaavan Kokemäenjokilaakson kiinteistöpalvelun toimitusjohtaja Anne Heikkilä allekirjoittaa väitteen.

”Olen ollut toimitusjohtaja nyt viisi vuotta. Aina täällä on nuorisoa viihtynyt, mutta kesästä alkaen meno on äitynyt todella levottomaksi.”

Heikkilän mukaan ilkivalta on roskaamista ja töhertelyä sekä paikkojen rikkomista ja luvatonta oleskelua. Asialla ovat pääosin nuoret, mutta Heikkilän ja hänen henkilökuntansa havaintojen mukaan nuorimmat Torikeskuksessa aikaansa kuluttavista ovat ala-asteikäisiä.

”Nuoret viihtyvät muun muassa toisen kerroksen tasanteella kännyköitään ladaten. Heidän jälkeensä jää usein karkkipapereita ja limsatölkkejä.”

Yksittäistapauksista Heikkilä mainitsee skeittaamisen kolmannen kerroksen toimistokäytävillä sekä nuoren, joka pudottautui toisen kerroksen tasanteelta alas kerrosten väliselle luiskalle.

”Häntä sitten pelastimme yhdessä poliisin ja meidän henkilökunnan kanssa, kun nuori ei päässytkään ylös omin avuin.”

Viime viikolla todellinen vaaratilanne

Todellinen vaaratilanne syntyi viime viikolla, kun toisen kerroksen tasanteella rullaportaita ympäröivän pleksikaiteen metallirima oli väännetty väkivalloin irti ja käännetty osoittamaan suoraan liukuportaisiin. Ilkivallan huomasi kiinteistöpalvelun huoltomies Toni Kallio seuraavana aamuna töihin tullessaan.

”Katkaisin tangon ja otin sen kokonaan pois. Kyllä ihmetellä saa, millaisin voimin tätä on edes pystynyt vääntelemään. Ehkä tekijöillä on ollut jokin työkalu”, Kallio pohtii metallirimaa esitellen.

Heikkilä muistuttaa, että tilanteessa olisi voinut käydä todella huonosti.

”Rautaan törmännyt olisi voinut vahingoittaa päänsä tai horjahtaa osuman voimasta portaita alas.”

”Yhteistä omaisuutta tulee kunnioittaa”

Anne Heikkilän mukaan poliisiin on oltu yhteydessä useita kertoja viime aikoina.

”Tekijöitä on yritetty yhdessä etsiä valvontakameroiden nauhoilta. Kameroita täällä on onneksi useita.”

Heikkilä ja Kallio muistuttavat Torikeskuksen olevan kaikkien yhteinen.

”Yhteistä omaisuutta tulee kunnioittaa. Nuoret ovat tervetulleita tänne siinä missä muutkin, mutta käyttäytyä pitäisi. Emme halua leimata kaikkia nuoria häiriköiksi, mutta tahtomattaankin tällainen käytös luo leimoja syyttömienkin otsiin.”

Tälle tasanteelle eräs nuori hyppäsi toisesta kerroksesta tämän syksyn aikana.

 

Ympäri Torikeskusta voi havaita muun muassa tussitöherryksiä.

 

Väriä on saanut myös Torikeskuksen julkisivu.

Poimintoja

  • Häiriköintiin kyllästynyt asiakas

    Viekää valvontakameroiden nauhat nähtäviksi ala- ja yläkoulujen vanhempainiltoihin, niin eiköhän joku vanhemmista tunnista oman lapsensa häiriköimässä. Niin ja näpistykset suoraan aina käräjille, jollei jo mene.

    • kätyri

      Valvontakameran tallenteita ei voi näyttää julkisesti tietosuojan vuoksi

  • AMIGO

    Onkos tämä kirjoitus joku avunpyyntö, vai mikä, ,,, Kyllähän näille kakaroille
    täytyy suittet löytyä, eihän tämmöstä tarvi kenenkään omissa tiloissaan
    hyväksyä. Jos ei kiellot sanallisena auta, niin otetaan kovemmat otteet,,,

  • Nimimerkki

    Kyllä ton Torikeskuksen julkisivulle kannattaisi melkein jotain tehdä. Näyttää että kuva olisi otettu Kontulasta tai Kalliosta. Kevyttä slummilookkia.

  • Thx-1138

    Ilkivallan tekijöiden sanktiot ovat niin naurettavia, että kukaan ei välitä! Jos valvontakameroita on paljon, tulevat tekijätkin ilmi, mutta poliisin kynnys selvittää tuommoisia taitaa olla aika korkea…
    Voipi olla ettei valvontakameroiden tallenteen näyttäminen koulujen vanhempailloissa ole luvallista, pitäähän yksityisyyttä suojata….

  • Nimetön

    Uimahalli olisi ratkaisu, ne tuhois sen kuseskelis altaaseen ja torikeskus saisi olla rauhassa.

  • Nimetön

    ettei vaan olis se eläkeläis porukka asilla joka norkoilee aulassa päivät pitkÄt

    • Nimetön

      Tuo on ilkeää puhetta – ei kuulepa mummut ja papat killu rollalla sentään, ei niin rullaportaissa eikä seinillä tai lasituksissa – on ihan hyvä vaan, että pitävät sosiaalista ja fyysistä toimintakykyä yllä kun liikkuvat ja tapaavat tuttuja. Päiväseltään. Ja johonkin pitää voida istahtaa levähtämäänkin välillä.

      • Nimetön

        Ei puolustella turhaan eläkeläisiä. Olen monta kertaa nähnyt, kun mummut kivittää ikkunoita ja tekee graffiteja. Tietäisipä papat kotona mitä mummut tekee . . .

    • kuri

      Taidat olla itse pahantekiä kun niin yrität puolustaa nuoria hulikaaneja Ja pistää syyn viatomiin eläkeläisiin

    • Nimetön

      Taidat olla itse pahantekiä kun niin yrität puolustaa nuoria hulikaaneja Ja pistää syyn viatomiin eläkeläisiin

  • Voivoi

    Tätä tää silittelymeininki sitten tuottaa… kukaan ei saa puuttua mihinkää… kyllähän nuoret on porsaanreiän tajunnu jo ajat sitten… ite ton ikäsenä oli sentään joku roti ja sellanen pieni pelko persiisä mitä voi tehdä… ainoastaan kylän kolme rankinta junnua oli tolla linjalla..

  • Nimetön

    Nuoret ovat aivan tuuliajolla nykyään.Kun kotona ei saa mitään huomiota,se hankitaan muilla tavoilla.Surullista.

  • Nimetön

    onko kuvassa näkyvien nuorten vanhemmilta kysytty lupa tämän kuvan julkaisuun

  • piski

    en edes viitsi käydä torkassa ainakaan etuovien kautta kun eläkeläiset siinä istuvat ja kyyläävät ihmisiä minne menevät mistä tulevat meneekö alkoon vai markettiin vai heseen vai supmaikkuun vai mikä se nyt oli. Sen verran nuorisosta en itse ole havainnut torkassa nuorison häiriköintiä mutta voi olla en tiedä

    • Nimetön

      ” Ei silmä osaa vie” on ollut tapana sanoa. Kenties piski on kamalan ujo, eikä päin saa katsoa !

  • Nimetön

    AINA on löytynyt porukasta yksi tai kaksi ”pissipäätä” jotka näitä omien rajojensa haussa on tehnyt. Eiköhän ole vanhempien vastuulla selvittää Oikea ja Väärä toiminta omille lapsilleen. (Fiksut lapset on aina osanneet välttää näitä tyhmän näyttämisen tarpeessa eläviä)

  • Nimetön

    Onko kokeiltu keskustelua nuorten kanssa? Syyttely tuskin tuo mitään ratkaisua! Selkeät pelisäännöt ja avoin keskustelu vois auttaa.

  • Karkkulainen

    Uskallan kyllä väittää, etteivät Karkun tuhopoltot (meijeri, vanha lestitehdas…) myöskään mummujen ja pappojen puuhia.

    Ilkivaltaa ja rikollisuutta jota ei poliisi edes vaivaudu tutkimaan. Onko virkavalta nostanut näiden nuorten kanssa kädet pystyyn?

    • Nimetön

      sulla on asiasta jotain tietoo kun tiedät tekijöiden olevan nuoria,mene heti poliisiasemalle kertoon tietosi

      • Nimetön

        En ole tuo karkkulainen mutta vastaan: jos nyt poliisi edes HIEMAN edes näyttelisi tutkivansa Karkun tuhopolttoja! Enkä minäkään mummoja epäile!

  • Ilkeä olo myös Karkussa

    Uskallan kyllä väittää, etteivät Karkun tuhopoltot (meijeri, vanha lestitehdas…) myöskään mummujen ja pappojen puuhia.

    Ilkivaltaa ja rikollisuutta jota ei poliisi edes vaivaudu tutkimaan. Onko virkavalta nostanut näiden nuorten kanssa kädet pystyyn?

    • Nimetön

      Ei, vaan me veronmaksajat emme halua maksaa riittävän suuren poliisikunnan ja kattavan päivystystoiminnan kustannuksia. Toinen syy poliisin heikennyksiin on sen varomaton puuttuminen isokenkäisten rötöksiin.

  • Nimetön

    Eikö tuo eläkeläisporukka voisi vallata myös torikeskuksen yläkerran? Sitten kaiuttimista klassista soimaan, niin eiköhän jonnet kaikkoa…

  • Nimetön

    Kummallista että Torikeskuksen kauppiaan mielestä (tämänpäivän lehdessä) mitään tavallisesta poikkeavaa hän ei ole huomannut. Itse boikotoin kyseistä kauppaa tämän jatkuvan häiriköinnin takia. Todella epämiellyttävää käydä Torikeskuksessa.

    • Häiriköintiin kyllästynyt asiakas

      Johtuu varmaan siitä, että kauppias on paikalla liikkeessä viikolla päiväsaikaan. Iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin siellä eniten häiriöitä on, en ole kauppiasta siellä koskaan nähnyt.

      • Nimetön

        Nämä nykypäivän kauppiaat kun piileskelevät asiakkailta etteivät vaan saa päin naamaa negatiivista palautetta.

  • Nimetön

    17.10 kello 22:06, miten viestisi kohdalta voikin puuttua vastaapainike ?
    En usko juttuas, provosoit vaan täysin turhaan tommostakin, hyi häpeä !

  • Nimetön

    En ole koskaan havainnut Torikeskuksessa mitään häiriköintiä. Liikun kyllä useimmiten päiväaikaan, mutta ihan rauhallista on ollut mitä nyt joskus jotain pientä.

  • vihainen

    jos kulkee hienon puiston kautta torikeskukseen suihkulähde on piiritetty pulihenkilöillä ja rapuilla istuu lauma nuoria joka askelmalla räkii eteensä portaille eikä väistä , vartijat sais ajaa sellaiset pois heti kun niitä ilmaantuu sinne niin ei silloin tehtäisi ilkivaltaakaan .

Kommentointi ei ole käytössä.