Vammalan torin kehittäminen: ”Ei niin vireä kuin voisi olla”

Veeti, Vilma ja Matti Hiitti toivovat torin ympärille viihtyisää puistoaluetta.

Pieni esiintymislava ja leikkipaikka lapsille, uusi asfaltti ja lisää penkkejä, kahviosta ympärivuotinen. Siinä muutamia kaupunkilaisten ehdotuksia Vammalan torin kehittämiseksi.

Sastamalan kaupungin elinkeinojohtaja Ursula Lumme ja tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi sekä Susanna Harvio ja Minna Pöyhölä torin kunnostuksen suunnittelijaksi valitusta WSP Finland Oy:stä jalkautuivat keskiviikkona Torikeskukseen kuulemaan sastamalalaisia.

Kymmenen jälkeen aamupäivällä aulaan pystytettyä taulua täplittivät jo useat idealappuset.

”Olemme olleet täällä nyt noin 1,5 tuntia ja ideoiden määrä on valtava”, myhäilivät Harvio ja Lumme tyytyväisinä.

Harvion mukaan suurimmassa osassa palautteista toivottiin torialueen elävöittämistä.

”Konkreettiset ehdotukset sen toteuttamiseksi vaihtelevat istutusten lisäämisestä esiintyjien tuomiseen torille. Myös parkkipaikoista on riittänyt puhetta, ne tuntuvat jakavan ihmiset kahtia. Osan mielestä torille pitää ehdottomasti saada pysäköidä jatkossakin, osan mukaan parkkipaikkoja on riittävästi muualla.”

Sastamalan Illossa asuva Liisi Haavisto käy usein Urjalan ja Säkylän toreilla. ”Ne ovat molemmat pieniä, mutta todella eläviä ja vilkkaita. Samanlaista iloisuutta toivoisin Vammalaankin.”

Matti Hiitti pysähtyi ideataulun eteen yhdessä lastensa Veetin ja Vilman kanssa. Miehellä oli selkeät toiveet torin ja sen ympäristön kehittämisen suhteen.

”Torista pitäisi tehdä kokonaan autoton. Jos parkkipaikkoja tarvitaan lisää, niitä voitaisiin tehdä torin taakse.”

Hiitti toivoi Vammalaan ”isomman kaupungin meininkiä”.

”Torialueesen voisi yhdistää vehreän puiston ja kahvilan, sellaisessa paikassa tekisi mieli viettää aikaa lastenkin kanssa. Esiintymislavakin olisi tervetullut lisä, siihen voidaan ottaa mallia Nokialta, missä käytössä on siirrettävä lava. Välillä sen voisi siirtää vaikka Sylväälle tai muualle, missä on tarvetta.”

Liisi Haavisto kertoi asioivansa usein toreilla Säkylässä ja Urjalassa.

”Nekin ovat pieniä paikkakuntia, mutta torit täyttyvät aina. On paljon myyjiä, ohjelmaa ja iloista meininkiä. Samanlaista kaipaisin tännekin, vaan miten sen saisi toteutettua? Ei Vammalan tori ole ollenkaan niin vireä kuin se voisi parhaimmillaan olla.”

Yksi selkeä parannuskeino torin ilmeeseen on Haaviston mukaan ympäristön siistiminen.

”Nyt torialue vaikuttaa hiukan laiminlyödyltä.”

Nuorempi suunnittelija Minna Pöyhölä WSP Finland Oy:stä esitteli elinkeinojohtaja Ursula Lumpeelle kaupunkilaisten ideoita.

Elinkeinojohtaja Ursula Lumme kuunteli ihmisten ajatuksia mielenkiinnolla. Hän jututti kaupunkilaisten lisäksi myös torimyyjiä.

”Pienmyyjät toivovat erityisesti katettua tilaa, jotta eivät olisi säiden armoilla. Paljon palautetta on tullut myös torin pinnoitteesta.”

Alueviestin nettisivulla kritisoitiin aiemmin ideointitilaisuuden ajankohtaa. Lumpeen mukaan tapahtuma aloitettiin heti aamulla toripäivän vuoksi.

”He, jotka eivät päässeet paikalle, voivat vastata kyselyyn kaupungin sivuilla. Jatkamme kommenttien keräämistä myös sosiaalisessa mediassa, ja kaikki ideat otetaan huomioon tulevassa suunnittelussa”, hän lupaa.

Marraskuussa aiheen tiimoilta pidetään toinen työpaja. Suunnitelman on määrä valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Netissä sanaisen arkkunsa torin kehittämisestä voi avata osoitteessa: https://www.sastamala.fi/keskustelu/index.tmpl?sivu_id=10348

Ideaseinä täyttyi muistilapuista jo keskiviikkona aamupäivällä.

 

  • Maalta

    Johan oli kysely hankala vastata ja sulkeutuukin tänään… Olipa taas kauaskantoista 🙂 Tänään lehdessä ja tänään kiinni…
    Torille tarvitaan vain niitä uudistuksia, minkä puolesta käyttäjät ovat valmiita itse ahertamaan, kaupungilta ei rahaa tällaiseen hömpötykseen liikene. Vammalan asukkaat: talkoisiin vaan!

  • AMIGO

    Niin kun minä olen jo aijemmin sanonu, ja mitä mieltä,
    Älkää menkö piteleen, antakaa olla torin noin kun se nyt on,,,,,,

  • Nimetön

    Olen jo aikaisemmin ehdottanut, että torille kukkia ja viherkasveja myös talviaikaan. Valoja lisää. Ei sitä isoa joulukuusta, vaan pienempi, kiitos.

  • Nimetön

    Muutama aito spuge istuskelemaan tai makoilemaan keltaiseksi kuseskellulle penkille. Sitten voisi olla mukulat skeittilautoineen ajelemassa kukkapenkissä ja maalailemassa jotain graffiteja.
    Tuo on se lopputulos, suunnitellaan mitä tahansa.

  • Nimetön

    Meidän pitäisi viimein opetella käsittelemään Sastamalaa kokonaisuutena, huomioiden myös liitosalueet, joilla asuu väkeä yhteensä enemmän kuin keskustassa.
    Kysymys on siis toripysäköinnistä.
    Me emme valirettavasti tunne keskustaa niin hyvin kuin siellä vakituisesti asuva ja parkkipaikkojen etsiminen vie muutenkin aikaa. Torille kun jättää autonsa, voi siitäkäsin hoitaa kaikki asiat.
    Lähistöllä ovat pankit, apteekki, lääkäripalvelut, hammaslääkärit, kela, alko, ruokakauppa ja koko joukko erikoisliikkeitä. Eli kaikki mitä kaupunkireissuun liittyy ja niihin voi torilta mennä jalan. Tori siis riittää nykyiselläänkin. ei me kaipailla esiintumislavoja, eikä ruusupuskia sen reunamille.
    Nyt näyttää kuitenkin siltä ei sivukulmalaisilla ole paljoakaan tässä asiassa sananvaltaa. Verorahat kuitenkin kelpaavat.

  • Nimetön

    Antakaa olla semmosena kun nyt on,ei tarvi kaikkea pilata!Ja iso joulukuusi ehdottomasti,viime jouluna oli kunnon valot kuusessa. Kiitos.

Kommentointi ei ole käytössä.