”Työntekijäni eivät enää jaksa tapella nuorten kanssa”

Lounaskahvila Suvituulen yrittäjä Suvi Marjamäki kertoo olevansa katkeamispisteessä nuorisojoukon häiriköinnin vuoksi.

Henkilökunnan hyppyyttämistä, pelikoneen valtaamista, ylimielistä asennetta ja räkäklimppejä ovensuussa. Näin kuvailee yrittäjä Suvi Marjamäki Lounaskahvila Kiikan Suvituulen iltoja.

”Ongelmat alkoivat oikeastaan jo kolme vuotta sitten, kun laajentunut ruokasalimme aukesi. Siitä saakka täällä on pyörinyt iltaisin nuorisojoukko, jonka kuriin saamisessa on täysi työ. Olen katkeamispisteessä”, väsynyt nainen huokaa.

Nyt Marjamäki on asettanut ruokasalin käytölle tiukat rajat: ilta-aikaan sinne ei ole nuorisolla asiaa kuin aikuisen seurassa.

”Silti joka ilta saa olla huutamassa, ettei saliin mennä. Vastaukseksi tulee naureskelua tai haistattelua.”

Yrittäjän mukaan asialla on aina sama, pahimmillan jopa 15-20 hengen joukko.

”Minulla ei ole aikomustakaan pyörittää mitään ilmaista nuorisotilaa. Siksi nuoret ostelevat 50 sentin pillimehuja ja kuvittelevat, että sillä rahalla heidän on lupa roikkua täällä koko ilta.”

Viime aikoina ongelmat ovat kärjistyneet siihen pisteeseen, että Marjamäen työntekijät ovat kieltäytyneet tekemästä iltavuoroja. Yrittäjä ymmärtää, ettei henkilökunta jaksa tapella nuorison kanssa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olen itse paikalla aamuviidestä iltayhdeksään. Mutta kuinka pitkään jaksan? Tulevaisuudessa ovet on ehkä pakko sulkea aiemmin”, hän pohtii.

”Toivoisin, että asiaton oleskelu kiellettäisiin”

Ongelmat eivät rajoitu sisätiloihin. Marjamäki kertoo nuorison kokoontuvan iltaisin uimahallin pihaan.

”Parkkipaikkaa käytetään surutta kiihdytyskaistana, ja kun ralli taukoaa, mopot ja mopautot ajetaan parkkiin ravintolan eteen. Nuoret itse täyttävät ulko-oven edustalla olevan porttikongin. Siinä he vetävät tupakkaa ja syljeskelevät. Aamut aloitan sillä, että puhdistan asvaltin räkäklimpeistä saavillisella vettä. Toivoisin, että kiinteistöyhtiö tarttuisi asiaan kieltämällä asiattoman oleskelun.”

Marjamäki on pahoillaan paitsi ravintolan asiakkaiden myös uimahallin käyttäjien puolesta, sillä halliin kuljetaan Suvituulen kautta.

”Tämä porukka ei edes väistä. Voin vain kuvitella, miltä esimerkiksi vanhemmista ihmisistä tuntuu tulla ovelle, kun edessä on iso nuorisojoukko muurina.”

Viime viikon maanantaina ravintolassa oli jälleen käynnissä melkoinen hulabaloo. Marjamäki tarttui puhelimeen ja soitti ensimmäistä kertaa paikalle poliisit. Tilanne raukesi virkavallan saavuttua.

Yrittäjän tehtävä ei ole toimia kasvattajana

Suvi Marjamäki on pyörittänyt Suvituulta pian kahdeksan vuotta. Alusta saakka hänen toiveenaan on ollut luoda paikasta kylän yhteinen olohuone. Tavoitteeseen pääsemiseksi toimintaa on kehitetty jatkuvasti: aukioloaikoja on pidennetty ja ravintolaan hankittu A-oikeudet.

”Toivoin alussa ja toivon yhä, että paikalliset rohkaistuisivat meille istumaan iltaa ja nauttimaan ne pari olutta. Nuorten mellastus ei ainakaan edesauta tätä”, yrittäjä toteaa.

Marjamäki korostaa moneen otteeseen, että ravintolaan ovat tervetulleita kaikki, myös nuoret, kunhan yhteiset pelisäännöt ovat hallussa.

”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, sanottiin nuoruudessani. Luulisi, että jokaiselle lapselle opetetaan jo pienenä toisen ihmisen ja toisen omaisuuden kunnioittaminen – puhumattakaan tällaisesta väsyneestä pienyrittäjästä. Minun tehtäväni ei pitäisi olla kasvattajana toimiminen.”

Marjamäki toivoo, että myös nuoret katsoisivat peiliin.

”En halua leimata koko ikäpolvea, sillä tiedän että fiksuja nuoria on paljon. Toivonkin, että nuoret nyt yhdessä kääntyisivät pitämään tämän paikan puolia tai kohta kylältä katoaa jälleen yksi palvelu.”

85 vastausta artikkeliin “”Työntekijäni eivät enää jaksa tapella nuorten kanssa””

 1. Nuoria pitää ymmärtää

  Minua alkaa nämä ainaiset nuoria pitää ymmärtää puheet kyllästyttää, nuoret ei tee mitään väärää. Koko ajan kuitenkin saa lukea lehdistä ongelmista eri puolilla. Aina ei mene niin, että vastapuolen pitää katsoa peiliin. Syyttömiä osapuolia on jotka joutuvat häirinnän kohteeksi. Ja tämä yrittäjä näyttää kestäneen tätä liian pitkään, jos nyt vasta soitti poliisille ensimmäisen kerran.

  Nuorille tämä on vain ajankulua ja huvia, voi kiusata yrittäjää, koska seuraamuksia ei ole. Epäilen, että muita asiakkaita ei kiinnosta istua nuorisotilassa.
  Tottakai jos saa haistattelua ja omaa yritystä tuhotaan, kyllä siinä kuka tahansa voi hermostua välillä. Nuoriso pitää vain hauskaa ja tuhoaa yrittäjän bisneksen. Tässä on kyseessä jonkun elämäntyö ja ilmeisesti yhden tai kahden ihmisen työpaikka. Kuriton nuoriso ei tienaa mitään, häiriköi vain ihmisten elämää.

  Kouluihin uusi oppiaine, koska perheet ei osaa enää kasvattaa lapsiaan. Ja kunnon rangaistukset kehiin. Toivotan voimia yrittäjälle ja hienoa, että rohkaistuit tuomaan asian julki. Osasit varmasti odottaa kaikenlaista kommentointia. Toivon, että asia ratkeaa sinulle eduksi. Menestystä! Ehkä pitää itsekin joskus poiketa teille. Terv. Toinen yrittäjä kauempaa

  Vastaa
 2. Nimetön

  No huh huh, pitäskö yrittäjänkin katsoa peiliin. Tuolla asenteella en yhtään ihmettele, että se kylän yhteinen olohuone on vain toive… Ja tuskin näistä nuorista saa asiakkaita myöhemminkään, jos ne nyt on yrittäjän mielestä vähempiarvoisia asiakkaita. Onneksi täällä Mouhijärvellä on paikka, missä nuoretkin saa kokoontua ja tavata toisiaan, nimittäin Häijään Neste!

  Vastaa
 3. Nimetön

  voin kertoo kiikkalaisena ja myöskin sivusta seuranneena että onhan niitä joskus muutamat nuoret siinä ns hegaillu. mutta käskemällä on saatu menemään ovien edestä pois. ei ne siinä aina ole kiusana ja räkimässä. mitä omistajaan tulee hiukan liioittelua tämä asia ja varsinkin kun itse on harvemmin illat työssä. työntekijät siellä illat ja viikonloput melkein hommia tekee. ja luulenpa että tämä miespuolinen työntekijä saa asiasta sanottua nuorille.itse olen ohimennen muutaman kerran käynyt ja uimahallia käyttänyt usein ei ole juurikaan tuota häiriköintiä näkynyt. enkä puolusta mukuloita koska aina löytyy myöskin niitä jotka on joskus häiriöks.

  Vastaa
  • Nimetön

   Räkiminen on sairaalloista. Ja ei-toivottavaa käyttäytymistä, eikö koulussakaan ole opittu käytöstapoja ?

   Vastaa
  • Juu

   ”Pistää ovet kiinni..ja lakkaa valittamasta….”

   Oletko kehitysvammainen?
   Sekö on ratkaisu, että suljetaan uimahallit, kaupat, kahvilat ja elokuvateatterit sun muut?

   Vastaa
   • Nimetön

    Jos ei ymmärrykseesi mene, että kehitysvammainen nimittelyllä huuteleminen keskustelupalstalla ei ole sallittua eikä muunlainenkaan sopimaton kielenkäyttö, niin voit aivan hyvin pidättäytyä kirjoittamasta, jos et kykene asialliseen kommentointiin.

  • Nimetön

   18:27, koulussa viimeistään, sitä varten opettajat ovat, että siinä vaiheessa viimeistään otetaan asiat esille, jos ei kotoa hiukkaakaan ole asiaan panostettu

   Vastaa
   • Nimetön

    Ei koulun tehtävä ole peruskäytöstapoja opettaa. Eikös koulussa opetella lukemaan, laskemaan ym. Kyllä kouluun mentäessä pitäisi jo osata kiittää, pyytää anteeksi, tervehtiä, kunnioittaa toisten omaisuutta ym.

 4. Juu

  Ei se vartija ainakaan mitään auta. Torikeskuksessa on aina vartija. Moni tuntemani ihminen ei enää käy Torikeskuksessa, kun nuoret ovat vallanneet koko paikan. Itsekin olen siirtynyt S-Markettiin. Nuoret räkivät, tuhoavat paikkoja, ajelevat mopoillaan ees taas. Jos vähänkään samaa menoa on Kiikassa, on kaikenlainen kakaroiden puolustelu täysin sairasta.

  Vastaa
  • Nimetön

   Kyllä nuoret tosiaankin häiriköivät Torikeskuksessa, mutta kyllä siinä Torkkarin aulassa istuskelee ja aikaansa kuluttelee (lämmittelee) Sastamalan pulsut. Niiden takia en viitsi paljoakaan siellä asioida.

   Vastaa
 5. Nimetön

  Tai vaihtaa sinne yrittäjää.uus vois paremmin pärjätä asiakkaiden kanssa.

  Vastaa
  • Nimetön

   Ei ainakaan Torikeskuksen yrittäjässä ole mitään vikaa. Ei vaan huvitan käydä siellä ja kulkea räkälammikoiden läpi. Mieluummin S-Markettiin tai Citymarkettiin.

   Vastaa
 6. Kiikast

  Ihan näin nuorena asiakkaana voin sanoa että vois ihan henkilökuntakin vähä miettiä ku repii meiltä tuolei alta ja potkii selkään ku kahveeta siinä juuaan. Aina tullaa meille huutaa ku siin ollaa ja sanotaan että etteosaa käyttäytyä vaikka nätisti oltaiski. Onhan niitä pahojakin juttui siin tullu tehtyä ja auvottu päätä yms mutta ne kaikki saa aina alkunsa kun henkilökunta tulee uliseen jostain.

  Vastaa
  • Nimetön

   Asiaa sen kummemmin tuntematta, jos minua kohdeltaisiin jossain esim. kahvilassa huonosti, äänestäisin taatusti jaloillani.
   Onko sinne ihan pakko mennä jos kohtelu on mainitsemaasi?

   Vastaa
 7. Jokeri

  Nokialla meni kokonainen kauppakeskus kiinni ja sen mukana kymmeniä työpaikkoja kun kakarat räkivät ja häiriköivät aulassa aamusta iltaan, vika oli kakaroissa ja heidän vanhemmissaan jotka taisivat olla aivan samanlaisia pellejä kuin jälkikasvunsakin eli samanlaisia luusereita ja muiden elättejä kuin tällä palstalla näitä räkänokkia puolustavat idiootit.

  Vastaa
 8. Nimetön

  3.11. klo 11:30 peruskäytöstavoista ja koulun tehtävistä
  Et näköjään hahmota kokonaisuutta. Nykyään on eskarit myös, jossa oppijan valmiuksia aletaan käynnistellä. Mutta kyllä se on koulu, jossa viimeistään kypsytellään niitäkin, joiden yksilölliset ominaisuudest ovat hitaammin kypsyneitä. Tai kotioloissa ei ole asiaan panostettu. Oppimista ei tapahdu, jos ei ole siihen kypsä. Ja koulussa kuuluu sivistää, sillä on ilmeinen asiallinen yhteys tuohonkin tehtävään, kun elämässä pärjäämistä varten valmennetaan. Millainen ”kivijalka” luodaan, vaikuttaa varmasti yksilön myöhempiin vaiheisiin.
  Kouluun kuuluu käytöstapojenkin hiominen.

  Vastaa
 9. Entinen nuori

  Kiikassa on nykyään nuorisotilojen suhteen huono tilanne. Entisaikaan istuttiin uimahallin patterilla ja ostettiin kioskista karkkeja. Jos rahaa oli enemmän, mentiin uimahallin baariin limsalle ja loppuillasta seurakuntatalolle, jossa sai teetä ja sympatiaa nekin nuoret, jotka ei ihan seurakuntanuoria ollut. Nyt koulun pihalla kielletään asiaton oleskelu, vaikka se olisi ihan joutilas mopoilupaikka. Seurakuntatalon pihassakin kielletään asiaton oleskelu. Ainoa paikka, missä vielä ei taida olla kieltoa, on hautausmaan aita.

  Suvituuli on kuitenkin yritystoimintaa, jossa on tarkoitus saada palkat myynnillä. Yläkoululainen pillimehua juomassa, hehe, ei sen ikäiset pillimehua juo, harmittomia pillimehulapsia taitavat olla. Ei voi olla niin, että muksujen takia yritystoiminta loppuu, mutta huonolta näyttää jos vanhemmat on sellaisia kuin Alueviestiin kirjoittanut äiti, oikein ylpeä häiriköinnistä. Kotona kannattaisi opettaa tapoja, ettei maailma joudu liikaa opettamaan. Voisiko se nuorisoporukka mennä hänen työpaikalleen melskaamaan?

  Hampurilaispaikat häätää asiakkaat nopeasti pois kolkoilla tiloilla ja väreillä, mutta Suvituuli on viihtyisä ja mielenkiintoinen. Täytyypä mennä itse koulun jälkeen katsastamaan tilannetta.

  Vastaa

Kirjoita vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>