Saksitut: Sastamalan nimi taitaa hiertää maailman tappiin

Viime viikolla eräs vanhempi nainen soitteli kimmastuneena. Hän suomi kovin sanankäänteinen Sastamala-nimeä. Nainen on kierrellyt pitkin laajaa Sastamalaa ja ihmetellyt mihin se Vammala-nimi oikein katosi. Joka puolella on vain Sastamalan kylttejä, Vammalaa ei ilmeisesti löydy mistään. Nainen on edelleen ehdottomasti Vammala-nimen kannalla, sanovat päättäjät mitä hyvänsä.

Asiahan kumpusi jälleen esiin viime viikolla, kun kaupunginhallitus siivosi aloitetta entisten kuntakeskusten nimien palauttamisesta postinumeroitten yhteyteen. Äänestys kumosi aloitteen. Samoin kävi maanantaina valtuustossa. Samaa on yritetty aiemminkin, mutta sitkeästi kaupunki pitää kiinni yhdestä nimestä postinumeroitten edessä. Onneksi edes postinumerot säilyvät, jotta sikistyvä Posti osaa kantaa postit oikeisiin osoitteisiin.

Taitaapa elämää kokeneen naisen puheissa olla vinhasti perää. Kun Sastamalaa runnattiin kokoon, niin Vammala-nimi oli yhtenä kynnyksenä. Sitä ei suotu tulevan suurkaupungin nimeksi. Samalla kuitenkin tehtiin ratkaisu, että vanhojen kuntakeskusten nimet säilytetään. Niin onkin tapahtunut. Suodenniemi, Kiikoinen, Äetsä ja Mouhijärvi elävät yhä, jopa tienviitoissa. Vain Vammala on hiljaksiin jonnekin kadonnut. Nuupalan risteyksessäkin seisoo keskusta.

Hiljaa ja hivuttamalla on vanha tapa viedä asioita eteenpäin. Jossakin on ilmeisesti tullut tahaton…hämy. On nimittäin Kiikoisten tori, Mouhijärven tori, Äetsän tori ja Suodenniemen tori. Missä on Vammalan tori? Kaupunki hakee kahvilayrittäjää, joka on hyvä asia, Sastamalan kauppatorille. Näin ainakin kaupungin sivuilla seisoi vielä tiistaiaamuna kello 9.50. Uskon ja luotan, että kyseessä on painovirhe.

Onneksi Sastamalassa on vielä Vammalan rautatieasema. Vaan kuinka kauan? Siitäkin on puhuttu ääneen, varmaan leikillään…

  • Nimetön

    Että asemakin meiltä viedään…kannattaa tehdä oma kalluppi muualla Suomessa. Tulos on tyrmäävä Sastamalan osalta! Vammalan osalta loistava!

    • Nimetön

      Kyllä Sastamala jo tunnetaan muualla. Kun kerron kotipaikkani nimen, kukaan ei paikkaa osaa kartalle laittaa. Mutta kun sanon nimen eteen Sastamalan, jokainen tietää jo, missä kotini sijaitsee.

    • Jättäkää edes kiskot

      Nimeksi vois laittaa Tyrvaa Railway station..vieressä malli Vammala Vaneri Riga Wood..ja voishan ton nimen kilpailuttaa kuten Vexve Areena.

  • yksi Keikyäläinen

    Sopiihan se, että muutetaan Sastamalan keskus jonnekkin muualle, onhan meitä monta osakasta ja ottajaa, hajautetaan edes.. Kaikki vain teille, sinne ja meille muille ei kohta enää mitään.. niin täällä tuntuu, jossa kuitenkin Lauttakyläkin on lähempänä. Saatte sitten pitää nimenne näkyvissä. Niin että mietitään nyt kaikki yhdessä sitä tulevaa uutta Sastamalan keskustaajaman ja torinkin paikkaa?

  • Nimetön

    Sastamalan keskus saa olla missä hyvänsä – vaihdetaan vaikka Keikyän keskusta Sastamalaksi, sopii vallan hyvin!! Samalla on helppo ottaa Vammalan nimi käyttöön vanhaan Vammalaan (38200 ja 38210). Tuntuu todella hullulta, että kuntaliitoksen suurimman kunnan nimi poistetaan vallan kartalta. ”Pehmeetä touhua”. Pitäisihän se tyhmemmänkin käsittää, että tämä koko kunta on Sastamalaa.

  • Vammalan asema

    Salli, Erjo, Pietilä, Mäki-Tanila, tässä niitä tärkeimpiä junailijoita.

  • Junailija

    VR tuskin muuttaa rautatieaseman nimeä oli valtuusto mitä mieltä hyvänsä. Jos tulisi valtuustoaloite, varmaankaan lausuntoa ei kysyttäisi VR:ltä? Vammalan aseman nimi taisi olla joskus Tyrvään asema. Oikeastaan se tuntuu ihan hyvältä passissanikin kun lukee syntymäpaikka Tyrvää.
    Olisikohan valtuutettujen aika keskittyä näpertelyn sijaan oikeisiin asioihin.
    Muuttotappio, nuorison työttömyys, tulevien vuosien taloushaasteet jne.

  • Nimetön

    Tossa nimijutussa tuli kyllä mentyä latvasta puuhun. Ja nyt pidetään kynsin hampain kiinni kerran tehdystä hölmöstä päätösestä.
    Eikö se nyt mene kalloon, että tämän suuren mahtavan kunnan (kaupungin) nimi on Sastamala, mutta kaupunginosat ne on vanhemmillakin kaupungeilla. Kuten Tampereella Hervanta, Pispala jne…samoin Ylöjärvellä Vijakkala, Kuru ym. ja näillä vielä omat kylänsäkkin.
    Voi tätä entistä mahtipitäjää, ja sen itsepäisiä pääkköjä.

    • Koittaja

      Pispalan osoite on 33250 TAMPERE, Hervannassa osoite on 33720 TAMPERE. Haluatko lähteä taistelemaan näille omaa nimeä osoitteeksi, vai miksi näihin vetoat? Pispala kuului vuoteen 1936 asti Pohjois-Pirkkalan kuntaan, josta Tampere sai Pispalan myötä 12000 uutta asukasta. Pispalalaiset eivät kyseenalaista tamperelaisuuttaan eivätkä valita osoitteestaan. Vain Rajaportin sauna ja entisen rajan kiviaita muistuttavat uusia asukkaita entisestä kunnasta, mutta yhdistävät Pispalan muuhun Tampereeseen, eivät erota. Olisi jo aika lopettaa piikkilanka-aitojen rakentaminen sastamalalaisten ihmisten mieliin. Erityisesti poliitikot saisivat jättää populistiset separatistipuheensa.

  • Nimetön

    Ei riitä maailmantappi etteikö närästä nimi SASTALAMA vai mikä se oli!

  • Sastamalalainen

    Vammala nimen perään haikailu on outoa huumorintajua vai mitä? Nimen ikävä sanatarkka merkityskö kiehtoo? Sastamala on vanha kaunis nimi ja alueella perinteisesti paljon käytetty. Nimi ei päässyt unohtumaan vammala-aikanakaan. Sastamala kylttejä näkyi katukuvassa silloinkin.

    • Nimetön

      Silloin olikin sillan pohjoispuolella Sastamalan kaupunginosa, joka on nyt muutettu Pappilaksi ja onhan siellä vanha Sastamalankatukin Tottakai Sastamala näkyi kaupunkikuvassa. Voi, voi vanhat ja uudet sählääjät!!!

Kommentointi ei ole käytössä.