Sastamalassa selvitellään lasten ja nuorten harrastustakuuta

Valtuusto kävi pitkän ja monipuolisen keskustelun lasten ja nuorten harrastustakuusta Sastamalassa. Saatu selvitys ei herättänyt tyytyväisyyttä. Valmistelussa oli lueteltu paljon kaupungin tarjoamia harrastusmahdollisuuksia.

”Valitettavasti tämä ei vastaa siihen mitä kysyttiin. Kyse oli siitä, tarvitaanko esimerkiksi jokin palveluseteli, että saadaan ne nuoret harrastamaan, joilla ei ole mitään harrastusta”, sanoi Arto Satonen (kok). Hän toivoi selvitettävän paljonko on nuoria, jotka eivät harrasta mitään ja johtuuko harrastamattomuus siitä, ettei ole varaa.

Nuorisovaltuutettu Miikka Oinonen nosti esiin viime vuonna Sastamalassa tehdyn kouluterveyskyselyn tuloksia. Niiden mukaan esimerkiksi kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista 33,5 prosenttia kokee, että asuinalueella on kiinnostavaa toimintaa. Ammatillisessa koulutuksessa osuus on 23 prosenttia, lukion ykkösten ja kakkosten kohdalla vain 21,5 prosenttia. ”Kaipaisin, että selvitettäisiin miten tiedotetaan ja mitkä harrastukset ovat mieleisiä, kuunneltaisiin nuoria”, Oinonen sanoi.

”Selvitys ei ole riittävä”, pohti Eveliina Asikainen (vihr). Hän esitti, että aloite palautetaan valmisteluun.

Kokoomuksen valtuustoaloitteen harrastustakuusta jätti Päivi Pelttari reilu vuosi sitten. Siinä muun muassa edellytetään, että kaupunki käynnistää selvityksen, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

Puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto (kesk) muistutti, että nuorten harrastukset ovat moninaisia – liikunnan lisäksi esimerkiksi musiikkia, eläinten hoitamista, tubettamista ja pelaamista. ”Paljon on sellaisia asioita, joita emme osaa edes kuvitella. Mielestäni harrastuksissa tärkeintä on, että nuorella on ystäviä”, Yli-Hongisto totesi.

”Selvitys minulle ainakin riittää”, sanoi Jari Andersson (kok). Hän ei nähnyt asian käsittelemistä valtuustotasolla enää tarpeellisena.

Valtuustolle tehdyssä esityksessä todetaan, että lausunnon lisäksi ”aloite ei aiheuta muita toimenpiteitä”. Eveliina Asikainen piti tätä pahimpana. ”Sehän tarkoittaa sitä, että mitätöimme asian” hän totesi.

Hannu Pohjonen (kesk) katsoi myös Anderssonin tavoin, että käsittely valtuustotasolla voidaan lopettaa.

Äänin 8-34 asia palautettiin valmisteluun Eveliina Asikaisen esityksen mukaisesti. Yksi valtuutettu oli poissa äänestyksestä.

Poimintoja

  • Uhri Urjalasta

    Olen erittäin huolissani kun Urjalan kunnalla on vuosia ollut pakonomainen tarve tuhota laiminlyönteineen ihmisiä ja perheitä .

    • Väärässä paikassa?!?!?

      Tämä kommentti taitaa nyt olla väärässä jutussa?!?!?! Ei liity mitenkään!!!!

      • Uhri Urjalasta

        Miten niin väärässä paikassa kun Urjalan kunta on laiminlyönteineen vuosia ”teurastanut” työntekijöitään ja perheitä , josta on vahva näyttö ja useita asiantuntijalasuntoja .

  • lenkkarit

    Nuoret voisivat tarkalla silmällä katsoa peiliin. Mikä sitten on harrastus ollakseen sitä?
    Lukeminen ja musiikin kuuntelukin ovat harrastuksia.
    Kirjaston palvelut ovat loistavat.
    Lainelautailuko vasta olisi sitä oikeaa harrastusta?

  • Nimetön

    Urjalasta on muuttanut Vammalaan ongelmanuoria… Nuoret harrastavat vain puhelimiaan. Turhaa maksaa mitään takuuharrastuksia. Sosiaalipuoli maksaa jo tarpeeksi. Myös harrastuksia. Andersson, Yli-Hongisto ja Pohjonen oikeassa. Halpojakin harrastusmahdollisuuksia on pilvin pimein. Satonen vois ottaa vaikka muutaman sijaislapsen ja pelastaa syrjäytymiseltä.

  • Päivi Pelttari

    Aloitteen lähtökohtana on, että kaupungin kaikki palvelut painottuisivat niin, että kaikille lapsille ja nuorille löytyisi kasvua tukeva harrastus silloinkin, kun perheen voimavarat ja aktiivisuus ei siihen yksin riitä. Siksi aloitteen vastauksessa luetellut ilmaiset harrastusmahdollisuudet eivät vastaukseksi riitä, vaan kaupungin pitäisi myös selvittää, miten lapsi/nuori + mielekäs harrastus todella kohtaisivat. Harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja sekä tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan.

  • Nimetön

    Pelttari ehdottaa että kaupungin tulisi selvittää miten harrastukset kohtaavat lapset ja nuoret. Sastamalan syntymisen myötä entisiltä kuntien alueilta on kaikki toiminta hiljentynyt, myös aikuisten kohdalla. Selvittäkää tähän syy. Ainakin Mouhijärvellä on ollut joka kylällä joku nuorten kerho tai muu harrastustapahtuma. Seurakunta on tukenut ja kouluttanut nuoria ohjaajia jotka ovat itse samalla saaneet arvokasta oppimista ja taitoja. Kerholaisista on sitten tullut vartuttuaan ohjaajia ja toiminta sai jatkuvuutta. Kunnalla oli oma ohjaajansa joka piti toimintaa yllä. Harrastusmahdollisuudet on ollut LÄHELLÄ nuoria ja heillä on ollut mahdollisuus aitoon vuorovaikuksen opetteluun ja yhdessä tekemiseen pienissä ryhmissä. Nyt näitä ei enää ole. Mahdollisuudet ovat kaventuneet ja yksipuolistuneet. Joku räminä/hyppimistapahtuma jossa on hyvä fiilis ei ole nuorten harrastusta. Eivät nuoret pääse Vammalaan harrastamaan kun ei ole kulkuvälineitä. Häijää, Sastamalan kasvavin kaupungin osa, siellä ei ole mitään toimintaa. Seuraava huumeaalto alkaa sieltä. Mikä on nykyisin kunnan ja seurakunnan nuorisotyön sisältö?

    • Nimetön

      edellisen kanssa aivan samaa mieltä.aikanaan 25v sitte suodenniemellä oli joka ikinen ilta tekemistä.oli k-pallo,j-pallo,l-pallo,pingis.ja kaikkiin riitti väkee.ja kaikki mahtu porukkaan mukaan olit hyvä tai vähemmän hyvä,nuori tai vanhempi,rikas tai köyhä.ja ei estäny pakkanen tai lumi sade,aina mentiin ja hauskaa oli,,,,,,,,,,,,,,,käsittääkseni nykyään täällä ei saa missään lajissa mitään porukkaa kokoon

  • Nimetön

    Kuntaliitokset ovat lasten ja nuorten kannalta olleet todella ikäviä.

  • Nimetön

    Luulenpa, että lasten ja nuorten harrastamattomuus lähtee ihan sieltä kotoa. Jos lapsena tarjotaan mahdollisuuksia, kuljetetaan ja kannustetaan, annetaan kokeilla mahdollisimman monipuolisesti erilaisia lajeja (musiikki, eri liikuntalajit, kuvataide, teatteri ym.) niin jokin sieltä ehkä omaksi valikoituu ja kantaa nuoruuteen ja aikuisuuteenkin. Liikunnan osalta melko pian tulee kilpailutoiminta ja useamman kerran viikossa tapahtuva harjoittelu. Kaikille se ei sovi, ei myöskään vanhempien kukkarolle. Myös niille lapsille ja nuorille pitää tarjota harrastusmahdollisuus, joilla ei ole kilpailutavoitteita. Vapaa-ajan mielekäs tekeminen edesauttaa lapsen ja nuoren koulunkäyntiä ja sillä on suorat vaikutukset oppimiseen. Murrosiässä harrastuksilla on monia nuorta suojaavia ja itsetuntoa vahvistavia vaikutuksia. Satsataan harrastustoimintaan ja keksitään keinot kaikkien mukaan saamiseen. Nuorisotaloille järkevää toimintaa, eikä kännykän ääressä notkumista. Käykö siellä edes jotakin harrastavat nuoret? Aikuiset olkaa esimerkkinä omille lapsillenne myös tässä harrastusasiassa.

  • Nimetön

    Ylläolevan kirjoittaja ei taida olla selvillä nuorten elämästä kun laittaa jopa harrastamisen aikuisten syyksi. Tämä ajattelu on jo vanhanaikaista psykologiaa.

    Jokainen nuorten ajattelumaailmaa tunteva tietää, että lapsi ja nuori etsii itse harrastuksensa, toki vanhemmat ovat siinä tukena, mutta he eivät valitse lapsen puolesta. Kun lapsi menee kouluun hänen elämänsä muuttuu nopeasti kaveriporukan mukana elämiseen, tehdään sitä , mennään sinne minne kaveritkin. Yläasteella kaverit syrjäyttävät jo vanhemmat ja nuori tekee omat valintansa yhä itsenäisemmin, muutenkin elämä tapahtuu enemmän kodin ulkopuolella josta vanhemmat loistavat poissaolollaan.

    Normaali nuori on kiinnostunut ympärillä olevista harrastusmahdollisuuksista ja hän kyllä valitsee niistä mieleisensä ja pysyy siinä niin kauan kuin se on hauskaa ja mielenkiintoista. Vanhempia ei pidä syyttää hänen valinnoistaan päinvastoin harrastustoiminnan ohjaajalla on suurempi vastuu tukea nuorta. Vastuu on myös aikuisilla / päättäjillä siinä että tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia, elämä on rikasta, kaikkia ihmisenä kehittymisen puolia täytyy saada kehittää, sitähän harrastustoiminta on. Jos yhteiskunta ei tätä tee ei sekään ole vanhempien vika. Jos nuori ei löydä sopivaa harrastusta ei sekään ole vanhempien syy.

  • Nimetön

    Etsiä voi itse, mutta eipä se taida useinkaan riittää. Lapsuudessa valinnan usein tekee lapsen vanhemmat; viitsinkö tai jaksanko kuljettaa, muskariin vai liikkariin, kuvikseen vai teatteriin….mitä perhe harrastaa yhdessä vai harrastaako mitään?

  • Nimetön

    Pelttari on ihan oikealla asialla, ongelmana vain ovat nämä ikuiset selvitykset,lausunnot ym. kun tarvitaan TOIMINTAA.
    Koulussa on koko ikäluokka saavutettavissa yhdellä kerralla joten pallo on opettajilla, yksiselitteisesti.
    Sylvään koulun rehtorilla Anderssonilla olisi nyt näytön paikka näyttää pedagogista osaamistaan ja tarjota koulun puitteissa harrastusmahdollisuuksia koulun tiloissa.Kurirehtori on kyllä tarjonnut keppiä ihan valtakunnan tasollakin, nyt voisi käyttää kannustavaa otetta.
    Suomalainen koulujärjestelmä on ulkoistanut itsensä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien tarjoajana,liekö syynä opettajien laiskuus?Muualla maailmassa koulu tarjoaa runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia kouluajan jälkeenkin.

  • Melkoisia virtuooseja nämä poliitikot

    kun asia oli esillä kaupunginhallituksessa asia yksimielisesti hyväksyttiin…Siperiako opettaa vai tulossa olevat maakuntavaalit kun populistisesti asia yllättäen päätettiin palauttaa uuteen käsittelyyn..takinkääntäjiä ja joku oli laittanut varajäsenen paikalle….15.1.2018 kh kokouksesta päätellen

    harrasta siinä sitten kun koululaitos kuljettaa oppilaita aamu seitsemästä lähtien jolloin koulupäivän pituus voi venyä yli 8 tunnin..

    Valepan asiat on kyllä hoidettu…olisiko jo uimahallin vuoro

Kommentointi ei ole käytössä.