Saksitut: Äetsän koulu suurennuslasin alla

Kouluasiat pysyvät pinnalla Sastamalassa. Uusi Varilan koulu nousee, se on päätetty. Rahaa tarvitaan sellaiset kymmenen miljoonaa euroa. Hammasten kiristys kohdistuukin lähinnä Äetsän kouluun Kiikassa. Koulu ei päässyt pälkähästä, vaikka lukio lopetettiin. Nyt suurennuslasi kohdistuu koulun kuntoon.

Äetsän koulun joidenkin lattioiden remontteihin on myönnetty 450 000 euroa. Tuolla summalla ei ihmeitä tehdä, kuten tiedetään. Etenkin, kun on kasvanut aavistus siitä, että koulurakennus voisi vaatia isompia korjaus- ja saneeraustöitä. Niinpä koululle tehdään täydellinen kuntotarkistus. Mitä se tuo tullessaan, tiedetään ehkä maaliskuun tietämissä.

Jos tarkistus tuottaa tuloksen, joka on korjattavissa miljoonalla, tai suuremmalla eurokasalla, niin on siinä päättäjillä pohtimista. Joko sitten korjataan, tai yläkoululaisetkin siirtyvät Vammalaan, kuten lukiolaiset. Tämä on Äetsän suunnalla epätoivottu vaihtoehto. Tai sitten remontoidaan ja perustetaan se pelätty yhtenäiskoulu. Ja kuinkas sitten Kiikan koulurakennuksen käy?

Näiden kuntotarkistusten jäljet vain hieman pelottavat. Joitakin vuosia sitten Äetsän entinen kunnantalo jäi Sastamalan kaupungin osalta käyttöä vaille. Kiinteistöä tarkasteltiin. Annettiin ymmärtää ja ymmärrettiin antaa tieto siitä, että vaaditaan paljon rahaa rakennuksen kunnostukseen. Annettiin jopa purkutuomio, jotta ylimääräisestä rakennuksesta päästään eroon.
Lopulta kuitenkin päädyttiin myymään rakennus, sitä haluavalle taholle. Selvittelyjen jälkeen tehtiin pieniä korjauksia ja laitettiin tiloja vuokralle. Kunnantalosta tuli Keikyä-talo.

Eihän nyt vain ole kuntotarkistuksen tavoitteena löytää Äetsän koululta niin paljon mätää, että jälleen pähkäillään purkutuomiota ja yhden kiinteistön ylläpitokulujen leikkausta? Niin. Aikanaan on sovittu, että Sastamalan entisissä kuntakeskuksissaa on ainakin yksi koulu. Kiikassa on nyt kaksi, kuten Mouhijärvelläkin. Vammalassa ahjoja on vähän useampi.

  • Syrjäkyliltä

    Halutaanko lisää koulukyydityskustannuksia ja -ongelmia, kun ei ole vielä riittävästi ennestään?

Kommentointi ei ole käytössä.