Marja Hänninen-Tolvi Suomen kirjainstituutin säätiön johtoon

Marja Hänninen-Tolvi. Kuva: Alueviestin arkisto.

Suomen kirjainstituutin säätiön asiamieheksi ja museonjohtajaksi on maaliskuun alusta lähtien valittu 45-vuotias filosofian maisteri Marja Hänninen-Tolvi. Hän vastaa jatkossa säätiön hallinnosta sekä kahden museon, Sastamalan seudun museon ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin, toiminnasta. Hänninen-Tolvi on toiminut säätiön vt. johtajana marraskuusta 2016.

Samaan aikaan Heli Tuominen valittiin intendentiksi, jonka vastuualueena on Suomen Kirjainstituutin toiminta. 34-vuotias filosofian maisteri toimii kuitenkin syyskuun 2018 loppuun asti aiemmassa työtehtävässään vastaten kahden museon kokoelmista ja erityisesti Sastamalan seudun museon kokoelmien muutosta. Tuominen on jakanut johtovastuuta Hänninen-Tolvin kanssa marraskuusta 2016.

Suomen kirjainstituutin säätiön hallitus teki henkilövalinnat osana organisaatiorakenteen muutospäätöstä, jonka tavoitteena on selkiyttää säätiön kolmen yksikön toimintaa. Rekrytoinnit tehtiin talon sisältä, koska hallitus on tyytyväinen tapaan, jolla säätiön toimintaa on viety eteenpäin viimeisen puolentoista vuoden aikana.

”Tuntui luontevalta jatkaa toimintaa Hänninen-Tolvin ja Tuomisen johdolla, koska heidän yhteistyönsä on toiminut erinomaisesti. Esimerkiksi säätiön talouteen tehdyt vakauttamistoimet ovat purreet hyvin ja talous on saatu vakaalle pohjalle tinkimättä kuitenkaan toiminnan laadusta”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

”Uskon, että kirjallisuuden ja lukemisen edistäminen sekä osallistava uudenlainen museotoiminnan kehittäminen on hyvissä käsissä.”

Heli Tuominen. Kuva: Alueviestin arkisto.

Yhteistyötä Vanhan kirjallisuuden päivien kanssa

Säätiön henkilöstörakennetta on kehitetty jo vuoden 2017 puolella yhteistyössä Vanhan kirjallisuuden päivien ja Sastamalan kaupungin kanssa. 1.12.2017 alkaen säätiön asiakaspalveluvastaajan Iida-Amalia Nikkilän toimi on jaettu puoliksi Vanhan kirjallisuuden päivien tuottajan toimen kanssa.

”Järjestely tuo kirjapäivien tuottajan toimeen pysyvyyttä ja edesauttaa ammattitaitoisen tuottajan sitoutumista työhön. Tämä myös tuo uutta ulottuvuutta kirjapäivien, kulttuuripalveluiden ja säätiön yhteistyöhön”, pohtii Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttula.

Vuonna 2017 säätiön palveluksessa tehtiin yhteensä 8 henkilötyövuotta. Tässä ovat mukana sekä vakituiset työntekijät, tuntityöntekijät että määräaikaiset ulkopuolisella rahoituksella palkatut projektityöntekijät.

Vuosi 2018 on satujen ja lelujen vuosi

”Tänä vuonna jatkamme säätiön yksiköiden toiminnan selkeyttämistä ja mietimme henkilöstömitoituksen tarkoituksenmukaisuutta. Tavoitteena on jatkossakin saada myös ulkopuolista rahoitusta, jonka avulla kolmen yksikön perustoimintaa voidaan täydentää”, kertoo museonjohtaja Hänninen-Tolvi.

Säätiön toiminnassa näkyvät kuluvana vuonna erityisesti sadut ja lelut. Pukstaavi esimerkiksi kerää suomalaisten muistoja satujen lukemisesta 27.4.2018 asti osoitteessa lukukokemus.fi.

Pukstaavissa myös avautuu 1.6. näyttely Piippalakkien maisemissa: Pekka Vuoren satukirjat, joka kuljettaa kävijän satujen maisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta Pekka Vuoren tarinoiden maailmaan. Sastamalan seudun museossa puolestaan avautuu 1.5. näyttely Leikiten! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina.

Suomen kirjainstituutin säätiö on perustettu vuonna 2004 ja sen kotipaikka on Suomen kirjapääkaupunkina tunnettu Sastamala. Säätiö hallinnoi kolmea yksikköä: Suomen Kirjainstituutti (toiminut vuodesta 2004), Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (toiminut vuodesta 2011) sekä Sastamalan seudun museo (toiminut vuodesta 1933).

  • Nimetön

    Sastamala voisi tehdä kulttuuriteon ja lahjoittaa kirjatuutin Turkuun, molemmat hyötyisivät…

    • Mullikuhnuri

      Näyttää kommentoijien kirjoitustaidoissa olevan sen verran puutteita, että kirjallisuuden esilläpitäminen Sastamalassa on tarpeen. Jospa se kannustaisi kirjojen lukemiseen ja parantaisi lukutaitoa. Lukutaidon kehityttyä voisi alkaa harjoittaa omaa osaamistaan tekstin tuottamisessa. Ehkä sitten omien, ymmärrettävien ja pahimmat virheet välttävien kirjoituksien laatiminenkin onnistuisi.

  • Nimetön

    Kyllähään täälä Sastalamassa kaiki jo kirjottaa ossaavat, lujetun ymmärtäminen onkin sittten eri asia,
    Kirjatuutti on elitistinen hannke , panos-tuotos suhde kovin heiko.

Kommentointi ei ole käytössä.