Sairauspoissaoloista käyty keskustelu kuumensi tunteita

Perusturvan henkilöstön sairauspoissaolot laittoivat Sastamalan kaupunginvaltuuston keskustelemaan maanantai-iltana tavalla, jossa osalla valtuutetuista taisi omakin verenpaine nousta. Käsiteltävänä oli Sastamalan perusturvakuntayhtymän vuoden 2011 tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja arviointikertomus.
Keskustelun aloitti Olavi Vinha (kesk), joka sanoi henkilöstökertomuksessa kiinnittäneensä huomionsa juuri sairauspoissaoloihin.
”On aivan käsittämätöntä, että vuodessa ollaan poissa 20 päivää”, Vinha jyrähti.
Hän viittasi tilastoon, joka osoittaa sairauspoissaoloja olleen viime vuonna 20,44 työpäivää yhtä vakituista työntekijää kohden. Poissaolokustannukset ovat alun toista miljoonaa euroa. Sairauspoissaolot lisääntyivät kaikilla vastuualueilla vuodesta 2010.
”Nämä ovat kyllä karseita lukuja”, Vinha jatkoi ja peräsi asiaan seurantaa. ”Työnteko ei aina kiinnosta ja ilo työn tekemiseen on hiipunut”, hän tulkitsi lukuja.
Arto Satonen (kok) totesi Vinhan tarttuneen kiinni olennaiseen asiaan.
”Asiaa pitää seurata, mutta asiassa pitää myös toimia. Työuria tulee pidentää nimenomaan keskeltä. On kaikkien etu, että tähän tartutaan”, Satonen sanoi ja piti tärkeänä asian nostamista esiin Sotesin piirissä henkilöstöjärjestöjen kanssa.

”Kyllä on karua kunneltavaa”

Erityisesti vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien puolelta äimisteltiin aluksi käytettyjä puheenvuoroja sairauspoissaoloista.
”Kyllä on karua kuunneltavaa ja työntekijöiden halveksuntaa”, Liisa Myllyniemi (vas) huomautti.
Jari Toivo (sd) sanoi ottavansa kantaa suoraan Olavi Vinhan puheenvuoroon.
”On kohtuutonta syyllistää työntekijöitä. Ei kuulu täällä sanoa, että porukka on laiskaa”, Toivo arvosteli.
”En syyllistänyt”, kuului Vinhan välikommentti.
”Nyt kyllä liikutaan heikoilla jäillä. On karua tekstiä väittää, että joku lusmuilee”, närkästyi Reino Sivonen (sd). ”Pitää muistaa, että hoitotyö on raskasta. Olen pettynyt näihin muutamiin puheenvuoroihin. Toivottavasti ne eivät mene julkiseen tietoisuuteen”, Sivonen jatkoi.
Reino Niemi (vas) korosti tarvetta miettiä tapaa, millä henkilöstö saataisiin hyvinvoimaan ja viihtymään työmaallaan.
”En usko, että kukaan on tahallaan poissa töistä. Työnteko on tosi kovaa”, Erkki Välimäki (kesk) sanoi.
Arto Satonen kannusti toisessa puheenvuorossaan etsimään ratkaisuja tilanteeseen. Hän korosti, että nyt ei syytetä ketään.
Kalle Ylinen (kok) painotti työnantajan roolia. ”Tämä on ohjauksellinen ja johdollinen asia. Meidän on työnantajana syytä huolehtia siitä, että työntekijöillä on oikeanlainen kuorma, ei liian pieni eikä liian suuri.”
Henkilöstöjohtaja Riitta Hietala kertoi sairauspoissaolojen seurannan olevan tiivistä. Hän mainitsi lyhyiden poissaolojen pysyneen ennallaan, mutta yksittäisten pitkien sairauspoissaolojen lisääntyneen. Sekä henkilöstöjohtaja Hietala että sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki vahvistivat, että tarvittavat toimintamallit sairauspoissaolojen käsittelyssä ovat jo kaupungin käytössä.
”Parhaamme teemme, että luvut saadaan kääntymään”, Tryyki totesi.

8 vastausta artikkeliin “Sairauspoissaoloista käyty keskustelu kuumensi tunteita”

 1. eläkeläishoitsu jo onneksi

  NO HUH HUH!
  Menkääpä tekemään vuosikymmenet kolmivuorotyötä ja yrittäkää olla sairastumatta tai kulumatta. Osa sairaslomista on varmasti tuki ja liikunta pohjaisia.

 2. Nimetön

  Eiks noi pidemmät saikut oo kuiteski asiantuntijan eli lääkärin myöntämiä?! Aliarvioidaanko tässä lääkäreiden ammattitaitoakin?

 3. Nimetön

  lääkärille ei tarvi kun hiukan valittaa väsymystä ja uupumusta niin kyllä irtoo lomaa