Sastamalalaisen sairaala- ja hoitokalusteita valmistavan Lojer Oy:n Manuthera-hoitopöytä on palkittu Fennia Prize -kilpailussa.
Palkinnon perusteluissa kiitettiin Lojerin tapaa suojata IRP-oikeudet (Intellectual Property Rights) monipuolisesti ja kansainvälisesti. Lojer sai samassa kilpailussa kunniamaininnan hoitopöydän innovatiivisesta tuotemuotoilusta ja edistyksellisestä teknisestä suunnittelusta.
Fennia Prize on suomalainen muotoilukilpailu, jossa palkitaan yrityksiä muotoilun esimerkillisestä käytöstä osana liiketoimintaa. Kilpailuun kuuluvan IPR-palkinnon jakaa Patentti- ja rekisterihallitus. Lojerin hoitopöytä on ensimmäinen Fennia Prize -kilpailussa palkittu fysioterapia-alan tuote.
“Kyseisen hoitopöydän kehittäminen on ollut haastava, lähes kolmen vuoden projekti ja iso investointi Lojerille. Onnistuimme hienosti yhdistämään muotoilun, terveydenhuollon asiantuntemuksen sekä mekaniikka- ja ohjelmistosuunnittelun. Tuote on ollut kansainvälinen myyntimenestys, ja sitä on ensimmäisen vuoden aikana myyty jo 25 maahan ympäri maailmaa. Tavoitteemme oli saada aikaan maailman paras hoitopöytä ja hoitokokemus – siinä onnistuimme”, sanoo toimitusjohtaja Ville Laine.
Kyseessä on ortopedisen manuaaliterapian hoitopöytä, joka on tarkoitettu mobilisaatio-, manipulaatio- ja syvähierontahoitoja tekeville fysioterapeuteille, osteopaateille, naprapaateille, kiropraktikoille ja urheiluhierojille. Hoitopöydässä on ominaisuuksia, jotka parantavat terapeutin työergonomiaa ja vähentävät työn kuormittavuutta.
“Hoitopöytä taipuu kuin ihmisen selkäranka. Patentoidun keksinnön ansiosta pöydän korkeutta voidaan säätää kahdella moottorilla samanaikaisesti poikkeuksellisen laajalla korkeusalueella. Moottoreiden avulla pöytää voidaan kallistaa myös lähes pystyasentoon. Huonokuntoinen potilas asettuu seisoma-asennossa pöydälle, jonka jälkeen pöytä pehmeästi kallistetaan vaakatasoon”, kertoo Laine.
Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt Lojerin hoitopöydälle patentin Suomessa kesäkuussa 2016. Patenttihakemukset ovat lisäksi vireillä useissa maissa eri puolilla maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa ja Arabiemiraateissa.
Palkitun hoitopöydän ovat kehittäneet naprapaatti Teuvo Keisala, teollinen muotoilija Mari Alahuhtala, tuotekehitysinsinööri Pasi Koski-Vähälä, tuotekehityspäällikkö Mika Kuusela sekä asentaja Pekka Putaja.