
Keskustan sastamalalainen kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen haluaa loanheiton sijasta esittää Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitolle (SEY) yhteistyötä.
Ehdotusta edelsi SEY:n toiminnanjohtajan Kati Pullin kannanotto eläinsuojelulaista, jonka mukaan keskusta yrittää kaikin keinoin vastustaa eläinten hyvinvointisäädösten paranemista.
Hakasen mukaan syyttely on väärä tapa edistää eläinten hyvinvointia, siksi hän ehdottaakin yhteistyötä.
”Keskitetään voimavaramme tuontitavaran epäkohtien esille nostamiseen ja kotimaisuuden brändin kohottamiseen. Laitetaan suomalainen tuotanto yhdessä takaisin jaloilleen ja pohditaan sen jälkeen, löytyykö kotimaisia parannustarpeita.”
Hakasen mielestä tämä on loogisin järjestys edettäessä kohti entisestään parempia tuotantoeläinten olosuhteita.
Hän perustelee näkemystään sillä, ettei ole järkeenkäypää vaatia jo hyvistä kotimaisista oloista entistäkin parempia samalla, kun ulkomailta tuodaan erittäin kyseenalaisin menetelmin valmistettuja tuotteita.
”Vai onko nyt niin, että sinisilmäisesti ajatellaan, että lihan tullessa ulkomailta eettisyysongelmat ovat poissa silmistä ja täten poissa mielestä?” Hakanen kysyy.
Hän painottaa, että kotimaisen tuotannon säilyminen olisi kaikkien yhteinen etu, varsinkin eläinten.
”Mikäli lainsäädännöllä teemme kotimaisesta tuotannosta mahdotonta, samalla vapautamme markkinoita ulkomaiselle tuontilihalle. Ja se onkin sitten oikeasti epäeettistä tavaraa. Kotimainen tuotanto on eläinten hyvinvoinnin kannalta paljon parempi vaihtoehto”, Hakanen sanoo.
Lue tästä SEY:n kannanotto eläinsuojelulain vesittymisestä:
http://www.sey.fi/ajankohtaista/tiedotteet/939-vesittyyko-huolella-valmisteltu-elainsuojelulaki
Pertin kirjoitus tarkoittaa että kun suomalaiselle eläintuotannolle annetaan eläinten hyvinvoinnin kustannuksella laissa sellaiset raamit että tuotanto on Suomessa taloudellisesti kannattavaa ulkomaisiin tuottajiin nähden ja senjälkeen vasta korjaillaan niitä epäkohtia. Logiikkaa tuos Pertin järjestyksessä ei ole häivääkään.
Suomalaisen eläintuotannon saa kannattavaksi heti kun eläintuotannolle asetetaan sellaiset raamit laissa jotka poistavat jo tutkimuksien osoittamat epäkohdat.
Yhteistyö toki tuottajien, eläinsuojelujärjestöjen, tutkijoiden ja kuluttajien välillä on toki suositeltavaa.
Lähituotanto on samoin kannatettavaa monestakin syystä.
Mika ei ole kyllä nyt lukenut kunnolla uutista tai sitten ideologia on sekoittunut pahasti mukaan päättelyyn. Mielestäni Pertti nimenomaan sanoo, että ei kiristyksiä, muttei myöskään vaadi nykyisten hyvien olosuhteiden huonontamista…
Suomalainen eläintuotanto ei tule kannattavaksi sillä, että hyvinvointisäädöksiä kiristetään entisestään. Muutenhan kaikki ostaisivat tälläkin hetkellä pelkästään eettisempää vaihtoehtoa, eli kotimaista! Täyttä höpöhöpöä
Oletan että lainausmerkeissä olevat tekstit ovat Pertin eivätkä toimittajan.
”Keskitetään voimavaramme tuontitavaran epäkohtien esille nostamiseen ja kotimaisuuden brändin kohottamiseen. Laitetaan suomalainen tuotanto yhdessä takaisin jaloilleen ja pohditaan sen jälkeen, löytyykö kotimaisia parannustarpeita.”
ja jatkaa
”Mikäli lainsäädännöllä teemme kotimaisesta tuotannosta mahdotonta, samalla vapautamme markkinoita ulkomaiselle tuontilihalle. Ja se onkin sitten oikeasti epäeettistä tavaraa. Kotimainen tuotanto on eläinten hyvinvoinnin kannalta paljon parempi vaihtoehto”, Hakanen sanoo.
Ja esittää että erilaisten suojelujärjestöjen vaateet uuden lain sisällölle ovat kohtuuttomia ja sen Nimetön kuittaa.
Mika:
Uudet säädökset nostavat tuotantokustannuksia –> kuluttajat siirtyvät ostamaan epäeettisesti kasvatettua halvempaa ulkolaista lihaa –> Suomalainen eettinen tuotanto loppuu ja ulkomainen epäeettinen tuotanto laajenee –> enemmän eläimiä kärsii
Mitä tuossa on, joka ei sinun loogiseen (?) ajatusmalliisi sovi? Erittäin järkevä ehdotus Hakaselta! Kannatan.
Uudet säädökset nostavat tuotantokustannuksia- se on totta mutta kustannuksetvoidaan helposti jakaa siirtymäkausilla useille vuosille jolloin hintapaine ei muodostu suureksi. Samalla se parantaa markkinoita eettisyyden kasvaessa Suomalaisessa eläintuotannossa.–> siitä seuraa että kotimaiset kuluttajat siirtyvät käyttämään suomessa tuotettua eettistä lihaa, nekin jotka ovat aiemmin karsastaneet lihan käyttöä–>kotimaisen eettisen lihantuotannon määrän on pakko kasvaa ja jopa vienti vetää–>sitä vähemmän eläimiä kärsii , ulkomaatkin joutuvat markkinoiden vaatiessa korjaamaan tuotantoeläinten olosuhteita.
Kuluttaja vaatii eettisyyttä, tämä unohtuu kaupassa ja käteen jää halvin tuote. Ota lääkkeesi.
Sastamalan kaupunki voisi siirtyä käyttämään kotimaista ruokaa lapsille, kuten vanhuksillekin.
Miten esim. kotimainen juusto voi olla 75% halvempaa Kyproksella myytynä, kuin Suomessa???
23:19
Mihin perustat väitteesi? Tällaiset umpimähkäiset heitot on pystyttävä todistamaan, muuten ne eivät ole penninkään arvoisia
Äkkiä kun vertasi kotimaisen K-kaupan ja kyproslaisen marketin nettitarjousten kilohintoja gruyere-juustolle (joka nyt sattui olemaan molemmissa ilmoituksissa), niin suomalainen kilohinta oli rapiat 23,16€ ja kyproslaisen 9,90€, niin suomalainen hinta oli 134% kalliimpi kuin kyproslainen, tai toisinpäin, kyproslainen oli 57% halvempi kuin suomalainen. Ei tarvitse kiukutella, aina voi googlata netistä kauppojen hinnat ympäri maailmaa.
Nimetön kirjoitti tuosta gruyere-juustosta. Mutta se ei taida vastata tuohon kysymykseen , miksi kotimainen juusto on jne. Jostakin tuokin tietysti kertoo että miksi tuo sveitsiläinen juusto on Suomessa noin paljon kalliimpi kuin Kyprksella.
Löysit siis Suomalaisen juuston hinnan Kyprokselaisesta kaupasta?
Voihan näin olla, mutta aika yllättävä tieto
En tiedä Kyproksen juustomyynneistä mutta kysymykseesi miten voi olla mahdollista sanon. Aikanaan ennen EU:a asia mahdollistui runsailla vientituilla. Nykyisin yhtiöt myyvät ulkomaan ostajille markkinointimielessä vaikka, niinkuin Valio taannoin, juustoaan markkina-alueille joissa on muutama juustonpurija enemmän kuin kotimarkkinoilla. Taisi myydä kuudesosalla siitä mikä hinta silloin Suomen kaupoissa oli.
Tämä nyt ei oikein kyllä sivua mitenkään tätä Pertin kirjoitusta.
No ihan maallikon ehdotus: Lopetetaan kaiken ulkomaisen lihan ja kalan ja kanan osto kerralla ja ostetaan vain kotimaista. Kysyntä ei vastaa vielä tarjontaan, mutta onhan sitä nyhtökauraa sun muuta alux hengen pitimix. Pettua sekkaan. Joka huusholliin kana tai 2. Eettisesti ja kansanterveydellisesti paras vaihtoehto.
nyhtökaurassa ei taida olla muuta suomalaista kuin idea ja vesi