Lautakunta puoltaa Tyrvään Pappilan amfiteatteria

Tyrvään Pappila

Tyrvään Pappila on jo aiemmin saanut pintaansa alkuperäisen, helmenharmaan värin.

Sastamalassa Tyrvään Pappilan pihapiiriin on tulossa amfiteatteri.

Amfiteatterin ulkokehälle tehdään massiivinen kivimuuri lohkotusta, harmaasta graniitista. Katsomo rakennetaan kivestä ja puusta. Se katetaan kesän ajaksi valkoisella kangaskatteella mastojen ja harusten varaan.

Yhdyskuntasuunnittelu toteaa lausunnossaan, että yksityistä ja julkista tilaa erottamaan tulee istuttaa amfiteatterin puiston puoleiselle sivustalle vähintään kaksi metriä korkea pensasaidanne tai vastaavan näkösuojan tuova kasvillisuusvyöhyke. Teatteri rakennetaan noin neljän metrin etäisyydelle aktiivisessa käytössä olevan rantapuiston rajasta.

Rakennuslautakunta puoltaa kaupunginhallitukselle amfiteatterin rakentamista sillä ehdolla, että lausunnossa esitetyt suojaistutukset toteutetaan.

Lupa odottanut

Tyrvään Pappilan korjausta ja puutarhamajaa koskeva lupaharkinta tehtiin kesällä vuonna 2015.

Amfiteatterin osalta lupa jätettiin tuolloin myöntämättä ja asian ratkaiseminen siirrettiin asemakavoituksessa tutkittavaksi.

Asemakaavoitus ei ole kuitenkaan edennyt luonnosvaiheesta pidemmälle, koska muun muassa museorakennuksen kohtaloa ei ole saatu ratkaistua.

Aikaisemmin Alueviestissä:

Suojeltu Tyrvään pappila ehostuu säällisesti, amphiteatteri vaatii lisäselvityksiä (30.6.2015)

9 vastausta artikkeliin “Lautakunta puoltaa Tyrvään Pappilan amfiteatteria”

  • Nimetön

   Eiköhän niemiset maksa ihan itte kuten koko hienon kulttuuritekonsa muutenkin. Kiitos

 1. paski

  varmaan on saanut avstuksia pappilan korjaamiseen usealta taholta esim. museovirastolta. kuka hullu omia rahojaan moiseen laittaisi ainakaan koko summaa

 2. Nimetön

  Jos kukaan muu ei valita ,Ely-keskus valittaa. Ihan sen takia ettei yhtään rakennusprojektia jäisi valittamatta. Tasapuolisuus toteutuu.

  • Epävirallinen tilasto

   Viimeisen valtuustokauden aikana ELY ei ole valittanut yhdestäkään rakennus-, toimenpide- tai maisemaluvasta. ELY on valittanut yhdestä suunnittelutarveratkaisusta, joka koski Herkkujuustolan hakemusta Häijääseen. Siinäkin kyse oli yleiskaavan vastaisuudesta. Turhaan ELY ei ole Sastamalan alueella valittanut kertaakaan ainakaan viimeisen 10-15 vuoden aikana, eli kyse on aina ollut lainvastaisesta lupa- tai kaavapäätöksestä.

   Yksityishenkilöiltä tulee valituksia lupa-asioissa muutama vuodessa. Yleensä kyse on hakijasta, joka on saanut kielteisen päätöksen, tai naapurista, joka on vastustanut rakennushanketta. Hakijan valituksesta ei ole päätöksiä juurikaan kumoutunut, naapurien valitukset ovat sen sijaan olleet useammin aiheellisia.

   Kaiken kaikkiaan Sastamalassa valitetaan lupa- ja kaavapäätöksistä hyvin vähän. Media vain nostaa näitä vähiä tapauksia tikun nokkaan, jolloin tulee tunne, että täällä valitetaan koko ajan ja kaikesta. Valittaminen on silti edelleen oikea ja hyvä tapa silloin, kun on aihetta epäillä lupa- tai kaavaprosessin oikeellisuutta.

   • Näin tekee osuuskauppa väki

    Amfiteatterin rakennustyö on käynnissä/aloitettu , vaikkakin ilman asianmukaista lupaa.

    Lupaa haetaan parhaillaan…hyvä niin mutta silloin säännöt ja lait pitää olla samanlaiset kaikille.

    Superin kaavoitus meni kaupungin kannalta Elyn voimakkaassa ohjauksessa pieleen…yksityiset omistajat veivät rahat kaupuki jäi nuolemaan näppejään Hyrkin tyhjällä tontilla…

    Kukkuriin ei sallittu omarantaisia tontteja…vaikkakin Tampereella Näsijärven rannat täytetään asunnoilla.

    Vaikkakaan ELY ei valiittaisi…ohjasi voimakkaasti kaavoitusta.

   • Nimetön

    Taidat olla ammattivalittaja, kun olet nähnyt vaivaa ja käynyt kuulutuksista katsomassa lupapäätöksiä? Jos on rastittanut lupahakemukseen, että pyytää aloittaa rakennustyöt ennen luvan saamista, voi saada luvan ryhtyä rakentamaan omalla vastuullaan. Tarkoittaa sitä, että jos lupaa ei lopulta tule, pitää rakennuspaikka saattaa ennalleen.

 3. Nimetön

  Ovatkohan ammattivalittajat Nu.., Ku.. ja Vi.. hereillä. Pelosssa eletään.

 4. Nimetön

  Kyllä tämä kulttuurihanke sen veran järkevä ja kaupungille edullinenkin, että ainakin Rouva Ku valittaa.